Warto wiosną i latem rozpocząć zwiększanie zwyczajowego spożycia warzyw i owoców, kiedy możliwe jest skorzystanie z sezonowości tych produktów. Jak komponować posiłki zawierające warzywa i owoce? Czy są kombinacje, których powinniśmy unikać?
Historia szparagów sięga 4500 lat wstecz. Delektowali się nimi już starożytni Rzymianie, lecz pochodzenie tych warzyw nie jest jednoznacznie potwierdzone.
Język potoczny, popkultura, sztuka, pielęgnacja zdrowia i urody – czarno na białym widać, że mleko jest obecne nie tylko w kuchni. Na pozór zwyczajny produkt wciąż może zaskoczyć.
Kiedy na naszym talerzu znajdzie się już aromatyczny i chrupiący kawałek mięsa, chcielibyśmy, by wszystko wypadło idealnie. Musimy więc odpowiednio i starannie dobrać dodatki, dzięki którym smakować ono będzie jeszcze lepiej.
Dzień Matki to z całą pewnością jedno z najważniejszych świąt w ciągu całego roku. Wybierając podarunek dla naszych mam miejmy na uwadze, że to co ucieszy je najbardziej, to przede wszystkim wspólnie spędzony czas.
Wraz z nadejściem wiosny, pojawiają się młode, świeże warzywa. Po okresie jesienno-zimowym wszyscy jesteśmy spragnieni kolorowych, pełnych witamin nowych produktów w naszej diecie.
Maj to miesiąc, w którym powoli zaczynamy czuć już wakacje. Długie dni zachęcają do aktywnego trybu życia, a organizm regeneruje się znacznie szybciej, niż zimą. Warto w tym czasie postawić na młode warzywa i przygotować z nich lekkie dania.
Sery! Wyrafinowane i różnorodne, a przy tym niezwykle proste. Ich głęboki smak i charakterystyczny, mocny aromat stanowią podstawę do przygotowania najwykwintniejszych dań, w wielu różnych kuchniach świata.