Newsello.pl

Piknikowy poradnik, czyli jak zorganizować ucztę w plenerze

Słońce, świeże powietrze, zielony park lub kwiecista łąka i błogi spokój – czego chcieć więcej? Kosza z jedzeniem!
Piknikowy poradnik
Piknikowy poradnik

Wiosenne i letnie miesiące to idealny czas na piknik. Zobacz, jak go zorganizować i co zabrać ze sobą na posiłek pod chmurką.

Jedzenie na świeżym powietrzu to ciekawy i nieco inny niż zawsze, sposób na obiad. To świetna okazja do tego, aby spędzić miłe chwile z rodziną. Najbardziej z takiej atrakcji będą zadowolone maluchy, dla których piknik będzie dużym urozmaiceniem klasycznego obiadu czy kolacji. Organizacja takiego przedsięwzięcia wydaje się być niezwykle prosta: koc, kosz z jedzeniem, napoje i wybór odpowiedniego miejsca. Powinniśmy jednak zwrócić szczególną uwagę na dobór potraw, jakie zabierzemy ze sobą.

Jakie produkty i jak zabrać ze sobą?
Większość produktów spożywczych powinna być przechowywana w niskich temperaturach. O ile krótkotrwałe przerwanie ciągu chłodniczego może nie spowodować przykrych niespodzianek, to dłuższe przebywanie poza lodówką już tak. Zasada ta dotyczy przede wszystkim mięsa – wędlin oraz parówek. Organizując piknik, zrezygnujmy zatem z kanapek z szynką czy pasztetem i wybierzmy bezpieczniejsze opcje. – Na posiłek pod chmurką możemy zabrać sery żółte. Co prawda najlepsze warunki dla nabiału to temperatury od 0 do 10°C, jednak jest to produkt, który znacznie lepiej poradzi sobie z wyższą temperaturą niż np. wędlina. Dodatkowo zadbajmy o ochłodzenie dań przy pomocy lodówki turystycznej i specjalnych wkładów, czas przydatności do spożycia może znacznie się wydłużyć. Pamiętajmy również o pojemnikach hermetycznych, dzięki nim potrawy nie tylko utrzymają odpowiednią temperaturę, ale dodatkowo nie utracą swojej pierwotnej formy – radzi Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki. Jeżeli do koszyka piknikowego chcemy dołożyć również owoce i warzywa, to wybierzmy takie, które nie ulegną zniszczeniu podczas transportu. Zrezygnujmy z delikatnych brzoskwiń, truskawek czy arbuza na rzecz jabłek, gruszek lub np. bananów.

W czym zabrać, jak przechowywać
Niezwykle pomocne będą lodówki turystyczne, które możemy nabyć w każdym markecie – zwłaszcza w sezonie wiosennym i letnim. Jednak sama lodówka nie rozwiąże problemu, niezbędne będą specjalne wkłady, które należy uprzednio zmrozić w zamrażarce. Doraźnym rozwiązaniem będą również torby termoizolacyjne, które znajdziemy nawet w osiedlowych sklepach. Kosztują zaledwie kilka złotych i pozwolą utrzymać odpowiednią temperaturę nawet do 3 godzin. Jeżeli dodatkowo dołożymy wkłady, możemy ten czas znacznie wydłużyć. Jeżeli zabieramy ze sobą uprzednio przygotowane dania, np. naleśniki lub tortillę, spakujmy je w hermetyczne pojemniki. Przedłużą ich świeżość i jednocześnie rozwiążą problem z pakowaniem potrawy w folię czy papier. W przypadku, gdy to na pikniku właśnie chcemy tworzyć dania, kolorowe kanapki i inne przekąski, wybierajmy produkty w poręcznych opakowaniach, najlepiej porcjowane. – Na wszelkiego rodzaju grillach, wycieczkach czy posiłkach w plenerze, sprawdzą się produkty w poręcznych opakowaniach „otwórz – zamknij”. W takiej właśnie formie znajdziemy również sery żółte, np. lubiany przez dzieci Gouda MSM Mońki – dodaje Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.

Posiłek pod chmurką to świetna alternatywa dla obiadu spędzonego przy stole. To dobra okazja do rozmów, planszowych rozgrywek czy nadrobienia zaległości w czytaniu książek.

Na pikniku sprawdzą się również potrawy, które uprzednio przyrządzimy w domu. Zdecydujmy się na takie, które zachowują swój smak bez względu na to, czy są podawane na ciepło, czy na zimno. Przedstawiamy przepis na rolki serowe z pieczywa tostowego!



Rolki serowe z pieczywa tostowego z dipem paprykowym
Składniki:
- 6 kromek pieczywa tostowego
- 12 plasterków sera Gouda MSM Mońki
- 1 świeża papryka czerwona
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 80 g pomidorów suszonych w oleju
- papryka chilli, sól do smaku

Przygotowanie:
Świeże pieczywo tostowe rozwałkować wałkiem na ok. 0,5 cm. Na każda kromkę położyć po dwa plasterki sera żółtego i ciasno zwinąć. Zgrillować z dwóch stron na patelni na złot kolor.
Przygotować dip: paprykę pokroić w cząstki i chwilę podsmażyć na oleju z pomidorów. Dodać paprykę chilli i doprawić solą do smaku. Zblendować na gładką masę, ostudzić i przelać do miseczek.
Smacznego!

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również