Występują w niezliczonych odmianach, a ich wykorzystanie warto wziąć pod uwagę, planując menu na najbliższe spotkanie przy grillu. Samych rodzajów sera jest mnóstwo. Każdy rodzaj dzieli się dodatkowo na kolejne gatunki. Gatunki natomiast różnią się w zależności od kraju i regionu, w którym dany ser jest wytwarzany. I tak na przykład, w samej tylko Francji wyróżnić możemy ponad 400 gatunków sera. Jak spośród tak bogatej oferty wybrać ser, który najlepiej sprawdzi się na ruszcie? Najlepiej posłuchać rad eksperta – Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, który zdradza sekrety kilku ciekawych gatunków sera, które zachwycą podczas najbliższego przyjęcia przy grillu.
Ser brie – mistrzowska receptura serowarów francuskich
Ser brie to jeden z najstarszych gatunków francuskiego sera podpuszczkowego, pochodzący z regionu Seine-et-Marne i Marne w okolicach Paryża. Wytwarzany jest zwykle z krowiego mleka. Charakteryzuje go delikatny orzechowy smak i aromat dymu. Z zewnątrz okryty jest białą, aksamitną skórką, która zdecydowanie odróżnia się od intensywnego smaku kremowej konsystencji wnętrza sera.
- Sery bardzo dobrze wypadną w połączeniu z owocami, których wykorzystanie na grillu gorąco polecam. Przykładem dania, które smakować będzie doskonale, są faszerowane brzoskwiniami i serem brie piersi kurczaka. Proste w przygotowaniu, a przy tym wykwintne i smaczne – mówi Piotr Murawski.
Piersi z kurczaka z serem brie i brzoskwiniami
Składniki:
pierś z kurczaka - 400 gramów
Przyprawa do grilla Knorr - 2 łyżki
Ketchup Hellmann's Pikantny - 3 łyżki
brzoskwinie bez skóry (mogą być też
morele lub śliwki) - 3 sztuki
listki mięty - 6 sztuk
świeże listki bazylii - 6 sztuk
szalotka - 4 sztuki
sok pomarańczowy - 200 mililitrów
ser brie - 1 plaster
oliwa z oliwek - 5 łyżek
rukola - 1 opakowanie
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr - 1 sztuka
pomidorki koktajlowe - 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmaż cebulę pokrojoną w półplasterki. Dodaj jedną łyżkę cukru, kiedy cebula zeszkli się. Podsmażaj i gdy cukier zacznie się widocznie karmelizować, dolej sok pomarańczowy. Gotuj do czasu odparowania soku. Przełóż cebulę do miski i zostaw do wystygnięcia.
Następnie pokrój brzoskwinie w małą kostkę i dodaj je do cebuli. Dopraw do smaku pokrojoną cienko miętą i bazylią, wymieszaj.
Pokrój piersi z kurczaka pod skosem w cienkie plastry. Mięso połóż między posmarowanymi oliwą dwiema foliami spożywczymi. Rozbij piersi kurczaka na brzegach i posmaruj je wymieszaną z ketchupem Hellmann's Przyprawą do grilla Knorr. Dzięki przyprawie potrawa nabierze pożądanego smaku, a za sprawą karmelizującego się na mięsie ketchupu, kurczak będzie lekko pikantny i soczysty.
Na środku piersi kurczaka połóż plaster sera brie, a na to łyżkę wcześniej przygotowanego farszu z brzoskwini i cebuli. Zawiń brzegi mięsa w taki sposób, aby na siebie nachodziły. Posmaruj kurczaka marynatą z Przyprawy do grilla Knorr i ketchupu.
Mięso ułóż na grillu na namoczonej uprzednio deseczce zrobionej z cedrowego lub owocowego drewna. Dzięki temu kurczak dodatkowo się uwędzi. Grilluj pod pokrywą. Tak przygotowane roladki podaj z sałatką z pomidorków i rukoli z dodatkiem Sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego Knorr, który idealnie smakować będzie w połączeniu z przygotowanym mięsem.
Ser prosto z Cypru - Halloumi
Halloumi to wywodzący się z Cypru typ półmiękkiego sera, często spotykany również w Grecji. Wytwarzany jest zwykle z mleka owczego. Można jednak znaleźć odmiany będące połączeniem mleka owczego, krowiego i koziego, często uzupełnione o odrobinę mięty. Dodatek krowiego mleka jest efektem działania producentów dążących do obniżenia ceny, wpływa on jednak na tradycyjny charakter sera Halloumi.
- Ser Halloumi nie jest jeszcze zbyt popularny w polskiej kuchni. Zaczyna się to jednak zmieniać. Na Cyprze, skąd ten rodzaj sera się wywodzi, podawany jest on jako przystawka, często w towarzystwie melona. Jednak ze względu na wysoką temperaturę topnienia, polecam przygotowanie go na grillu. Po opieczeniu na ruszcie nie zmieni on swojego kształtu, jednak w środku nabierze wyjątkowej, puszystej konsystencji. Taki ser możemy wykorzystać później na przykład do przygotowania sałatki – poleca szef kuchni Knorr.
Sałatka grecka z serem Halloumi
Składniki:
ser halloumi - 1 opakowanie
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
papryka czerwona - 1 sztuka
papryka żółta - 1 sztuka
papryka zielona - 1 sztuka
pomidorki malinowe - 10 sztuk
cebula czerwona - 1 sztuka
oliwki czarne - 1 opakowanie
ogórek - 1 sztuka
oregano - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 4 łyżki
Sposób przygotowania:
Pokrój ser w plasterki. Smaż go bez dodawania tłuszczu na patelni grillowej dotąd, aż po obu stronach sera pojawią się paski.
Papryki dobrze wyczyść. Usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój je w 1-centymetrową kostkę. Ogórka także umyj i pokrój w kostkę o podobnej wielkości.
Pokrój cebulę w plasterki (tak, by powstały pierścienie), a pomidorki przekrój na pół.
Wymieszaj Sos sałatkowy koperkowo – ziołowy Knorr z kilkoma łyżkami wody i oliwą, będzie to znakomite uzupełnienie gotowej sałatki.
Do sosu dodaj ogórka, papryki, oliwki oraz pomidorki i wymieszaj całość. Przełóż sałatkę do większej miski. Na wierzch wyłóż cebulę, plasterki sera i dodaj oregano.