Newsello.pl

Kuchenne inspiracje - grillowany ser

Sery! Wyrafinowane i różnorodne, a przy tym niezwykle proste. Ich głęboki smak i charakterystyczny, mocny aromat stanowią podstawę do przygotowania najwykwintniejszych dań, w wielu różnych kuchniach świata.
Kiełbaski z grillowanym serem
Kiełbaski z grillowanym serem

Występują w niezliczonych odmianach, a ich wykorzystanie warto wziąć pod uwagę, planując menu na najbliższe spotkanie przy grillu. Samych rodzajów sera jest mnóstwo. Każdy rodzaj dzieli się dodatkowo na kolejne gatunki. Gatunki natomiast różnią się w zależności od kraju i regionu, w którym dany ser jest wytwarzany. I tak na przykład, w samej tylko Francji wyróżnić możemy ponad 400 gatunków sera. Jak spośród tak bogatej oferty wybrać ser, który najlepiej sprawdzi się na ruszcie? Najlepiej posłuchać rad eksperta – Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, który zdradza sekrety kilku ciekawych gatunków sera, które zachwycą podczas najbliższego przyjęcia przy grillu.

Ser brie – mistrzowska receptura serowarów francuskich

Ser brie to jeden z najstarszych gatunków francuskiego sera podpuszczkowego, pochodzący z regionu Seine-et-Marne i Marne w okolicach Paryża. Wytwarzany jest zwykle z krowiego mleka. Charakteryzuje go delikatny orzechowy smak i aromat dymu. Z zewnątrz okryty jest białą, aksamitną skórką, która zdecydowanie odróżnia się od intensywnego smaku kremowej konsystencji wnętrza sera.

- Sery bardzo dobrze wypadną w połączeniu z owocami, których wykorzystanie na grillu gorąco polecam. Przykładem dania, które smakować będzie doskonale, są faszerowane brzoskwiniami i serem brie piersi kurczaka. Proste w przygotowaniu, a przy tym wykwintne i smaczne – mówi Piotr Murawski.

Piersi z kurczaka z serem brie i brzoskwiniami

Składniki:
pierś z kurczaka - 400 gramów
Przyprawa do grilla Knorr - 2 łyżki
Ketchup Hellmann's Pikantny - 3 łyżki
brzoskwinie bez skóry (mogą być też
morele lub śliwki) - 3 sztuki
listki mięty - 6 sztuk
świeże listki bazylii - 6 sztuk
szalotka - 4 sztuki
sok pomarańczowy - 200 mililitrów
ser brie - 1 plaster
oliwa z oliwek - 5 łyżek
rukola - 1 opakowanie
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr - 1 sztuka
pomidorki koktajlowe - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmaż cebulę pokrojoną w półplasterki. Dodaj jedną łyżkę cukru, kiedy cebula zeszkli się. Podsmażaj i gdy cukier zacznie się widocznie karmelizować, dolej sok pomarańczowy. Gotuj do czasu odparowania soku. Przełóż cebulę do miski i zostaw do wystygnięcia.
Następnie pokrój brzoskwinie w małą kostkę i dodaj je do cebuli. Dopraw do smaku pokrojoną cienko miętą i bazylią, wymieszaj.
Pokrój piersi z kurczaka pod skosem w cienkie plastry. Mięso połóż między posmarowanymi oliwą dwiema foliami spożywczymi. Rozbij piersi kurczaka na brzegach i posmaruj je wymieszaną z ketchupem Hellmann's Przyprawą do grilla Knorr. Dzięki przyprawie potrawa nabierze pożądanego smaku, a za sprawą karmelizującego się na mięsie ketchupu, kurczak będzie lekko pikantny i soczysty.
Na środku piersi kurczaka połóż plaster sera brie, a na to łyżkę wcześniej przygotowanego farszu z brzoskwini i cebuli. Zawiń brzegi mięsa w taki sposób, aby na siebie nachodziły. Posmaruj kurczaka marynatą z Przyprawy do grilla Knorr i ketchupu.
Mięso ułóż na grillu na namoczonej uprzednio deseczce zrobionej z cedrowego lub owocowego drewna. Dzięki temu kurczak dodatkowo się uwędzi. Grilluj pod pokrywą. Tak przygotowane roladki podaj z sałatką z pomidorków i rukoli z dodatkiem Sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego Knorr, który idealnie smakować będzie w połączeniu z przygotowanym mięsem.

Ser prosto z Cypru - Halloumi

Halloumi to wywodzący się z Cypru typ półmiękkiego sera, często spotykany również w Grecji. Wytwarzany jest zwykle z mleka owczego. Można jednak znaleźć odmiany będące połączeniem mleka owczego, krowiego i koziego, często uzupełnione o odrobinę mięty. Dodatek krowiego mleka jest efektem działania producentów dążących do obniżenia ceny, wpływa on jednak na tradycyjny charakter sera Halloumi.

- Ser Halloumi nie jest jeszcze zbyt popularny w polskiej kuchni. Zaczyna się to jednak zmieniać. Na Cyprze, skąd ten rodzaj sera się wywodzi, podawany jest on jako przystawka, często w towarzystwie melona. Jednak ze względu na wysoką temperaturę topnienia, polecam przygotowanie go na grillu. Po opieczeniu na ruszcie nie zmieni on swojego kształtu, jednak w środku nabierze wyjątkowej, puszystej konsystencji. Taki ser możemy wykorzystać później na przykład do przygotowania sałatki – poleca szef kuchni Knorr.

Sałatka grecka z serem Halloumi

Składniki:
ser halloumi - 1 opakowanie
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
papryka czerwona - 1 sztuka
papryka żółta - 1 sztuka
papryka zielona - 1 sztuka
pomidorki malinowe - 10 sztuk
cebula czerwona - 1 sztuka
oliwki czarne - 1 opakowanie
ogórek - 1 sztuka
oregano - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 4 łyżki

Sposób przygotowania:
Pokrój ser w plasterki. Smaż go bez dodawania tłuszczu na patelni grillowej dotąd, aż po obu stronach sera pojawią się paski.
Papryki dobrze wyczyść. Usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój je w 1-centymetrową kostkę. Ogórka także umyj i pokrój w kostkę o podobnej wielkości.
Pokrój cebulę w plasterki (tak, by powstały pierścienie), a pomidorki przekrój na pół.
Wymieszaj Sos sałatkowy koperkowo – ziołowy Knorr z kilkoma łyżkami wody i oliwą, będzie to znakomite uzupełnienie gotowej sałatki.
Do sosu dodaj ogórka, papryki, oliwki oraz pomidorki i wymieszaj całość. Przełóż sałatkę do większej miski. Na wierzch wyłóż cebulę, plasterki sera i dodaj oregano.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również