Grillowanie po góralsku – oscypek!
Na naszym grillu nie powinno oczywiście zabraknąć reprezentanta Polski, a więc pysznego i pachnącego – oscypka. Produkuje się go na bazie mleka owczego, z niewielkim dodatkiem mleka krowiego. Dzięki swojej twardej konsystencji sprawdzi się on doskonale w połączeniu np. z żurawiną albo grillowanymi warzywami.
- Oscypek to ser, który również świetnie nada się na grilla. Należy pamiętać, by przygotowywać go powoli, na rozgrzanym żarze. Dzięki temu, że jest to ser wcześniej wędzony, po dodatkowym podpieczeniu na ruszcie nabierze wyrazistego smaku i głębokiego aromatu – poleca Piotr Murawski.
Sałatka z kurkami z grillowanym oscypkiem i żurawiną
Składniki:
sałata rzymska - 0.5 sztuk
Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
kurki - 100 gramów
cebula - 0.5 sztuk
oscypek - 100 gramów
żurawina ze słoiczka - 1 łyżka
margaryna - 1 łyżka
olej - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Rozdziel liście sałaty i pokrój je na niewielkie kawałki. Następnie pokrój ser w plastry i usmaż go z obu stron na patelni grillowej.
Wymieszaj Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr z oliwą, 3 łyżkami wody i żurawiną. Sos świetnie podkreśli smak gotowej sałatki.
Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij ją na uprzednio rozgrzanym tłuszczu. Dodaj do niej kurki i smaż razem przez chwilę.
Rozłóż na półmisku sałatę, na niej grillowany ser i całość polej sosem. Kurki wyłóż na wierzch sałatki.
Prawdziwie grecka feta!
Na grillu warto też przyrządzić potrawę z wykorzystaniem doskonale znanego, greckiego sera feta. Ser ten, przygotowywany na bazie mleka owczego, czasami uzupełnionego o niewielką ilość mleka koziego, zaliczany jest do grupy serów miękkich. Ma charakterystyczny słonawy smak, który podkreślić może charakter naszego dania.
- Ser feta serwuję nie tylko w sałatce podawanej do dań z grilla, ale również jako dodatek do mięs. Przykładem może być kiełbaska, wypełniona w środku jego kawałkami. Pod wpływem wysokiej temperatury ser taki wytopi się, przez co podczas jedzenia będzie efektownie ciągnął się i rozpływał w ustach, nadając zwykłej kiełbasce oryginalny charakter – mówi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Grillowane kiełbaski z serem feta
Składniki:
kiełbasa na grilla - 8 sztuk
Naturalna Przyprawa do mięs Knorr - 1 opakowanie
ser feta - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
Przetnij kiełbaski wzdłuż w taki sposób, by utworzyła się kieszonka.
Pokrój ser feta w dosyć długie prostokąty i włóż je do kieszonek. Zamiast sera feta możesz też użyć innego, np. mozarelli.
Oprósz całość Naturalną Przyprawą do mięsa Knorr, która doskonale podkreśli smak dania, i grilluj dotąd, aż kiełbaski staną się rumiane.
A co z twarożkiem?
Jeżeli nie mamy akurat pod ręką innych rodzajów sera, możemy sięgnąć również po zwyczajny biały ser, czyli twaróg, który sprawdzi się świetnie w połączeniu z grillowanymi pomidorami:
Pomidory z grilla z serem
Składniki:
pomidory - 4 sztuki
Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1 opakowanie
chudy biały ser - 10 dekagramów
orzeszki pinii - 5 dekagramów
posiekane świeże zioła - 2 łyżki
Majonez Hellmann's Babuni - 3 łyżki
oliwa z oliwek - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Umyj i osusz pomidory, a następnie skrój je w średniej grubości plastry.
Na suchej i rozgrzanej patelni upraż orzeszki pinii.
Wymieszaj z wodą Sos sałatkowy czosnkowy Knorr, który doskonale doprawi gotowe danie, a następnie dodaj do niego majonez.
Przygotuj kawałek folii aluminiowej. Ułóż na nim na przemian pokrojony w plastry ser i pomidory.
Całość posyp orzeszkami pinii oraz ziołami. Tak przygotowane pomidory polej oliwą z oliwek, a następnie zawiń w folię. Na rozgrzanym grillu piecz je przez kilkanaście minut i podaj z sosem czosnkowym.
Smacznego!