Newsello.pl

Kulinarne inspiracje prosto z bajek!

Wśród bohaterów bajek mamy wielkich miłośników jedzenia, a ich ulubione potrawy możemy przygotować właśnie z okazji Dnia Dziecka.
Kulinarne inspiracje prosto z bajek!
Kulinarne inspiracje prosto z bajek!

Bajki! Któż z nas z radością nie wróciłby do beztroskich lat dzieciństwa, gdy naszym największym pragnieniem było to, by choć przez chwilę potowarzyszyć naszemu ulubionemu bohaterowi w ekscytującej podróży, zmienić się w prawdziwą księżniczkę w balowej sukni, czy polecieć na latającym dywanie do krainy, gdzie bylibyśmy zawsze szczęśliwi, a marzenia zawsze by się spełniały. Jako, że obecnie w naszym życiu równie magicznymi miejscami są nasze kuchnie, z okazji Dnia Dziecka warto byłoby choć kulinarnie wybrać się na moment w wyjątkową, bajkową podróż.

Kot, który wielbił lazanię

Amatorem prawdziwej włoskiej kuchni, który na całym świecie stał się popularny między innymi dzięki swojemu niespotykanemu wręcz upodobaniu do pysznej lazanii, był pewien pulchny, rudowłosy kot. W wolnych chwilach, a więc przez większość swojego czasu, jego ulubioną rozrywką było wylegiwanie się przed telewizorem i lenistwo. Na wzór kociaka, my również możemy zrobić sobie wolne popołudnie i wspólnie z dzieciakami wypróbować przepis na pyszną lazanię. Wersja z tuńczykiem - to będzie prawdziwie kocia lazania!

Lasagne z tuńczykiem

Składniki:
- cukinia - 1 sztuka
- tuńczyk w sosie własnym - 2 puszki
- kapary - 2 łyżki
- cebula - 1 sztuka
- pomidory pelatti - 1 opakowanie
- Lasagne Naturalnie smaczne Knorr - 1 opakowanie
- pomidory - 3 sztuki
- ser żółty - 50 gramów
- awokado - 3 sztuki
- śmietana 18% - 50 mililitrów
- świeża bazylia - 1 pęczek
- makaron lasagne (płaty) - 12 sztuk
- oliwa - 2 łyżki

Sposób przygotowania:
W garnku wymieszaj pomidory z puszki oraz kapary ze 100 ml wody i Lasagne Naturalnie smaczne Knorr, która nada daniu odpowiednią konsystencję i doskonały smak. Całość gotuj 2-3 minuty, aż sos zrobi się gęsty.
Na oliwie podsmaż pokrojoną cebulę. Gdy zrobi się szklista, zdejmij patelnię z ognia i dodaj tuńczyka, pokrojone w kostkę awokado, posiekaną bazylię i szczyptę ostrej papryki. Całość dokładnie wymieszaj.
Na dno żaroodpornego naczynia nalej trochę sosu pomidorowego z kaparami, ułóż na nim płaty lasagne, a na nich ułóż tuńczyka. Całość przykryj plastrami cukinii i polej znowu sosem pomidorowym. Czynność powtarzaj, aż zrobisz co najmniej trzy warstwy lasagne. Wierzch zapiekanki posmaruj śmietaną i oprósz serem. Wszystko przykryj folią aluminiową. Lasagne wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie usuń folię i piecz kolejne 10 minut, tak aby ser na powierzchni zapiekanki zrobił się chrupiący.

Dłuuugie spaghetti – czyli para zakochanych psiaków

Jeżeli z łezką w oku wracamy do romantycznej bajkowej sceny przedstawiającej wspólne jedzenie spaghetti przez dwa urocze czworonogi, to na pewno zaliczaliśmy się w dzieciństwie do fanów jednej z najbardziej uroczych bajek lat 90. Przygotowując pyszny obiad, możemy wykorzystać przepis na podobne danie, które pozwoli nam na choć przez moment przypomnieć sobie klimat cudownych bajek z naszego dzieciństwa. Wersję z klopsikami poleca szef kuchni Knorr, Piotr Murawski:

Klasyczne ragout bolognese

Składniki:
200 g makaronu tagliatelle lub farfalle
500 g mielonej wołowiny
1 łodyga selera naciowego
1 mała cebula
100 ml czerwonego wina
400 g pomidorów pelatti z puszki
1 opakowanie Naturalnie smaczne Knorr - Spaghetti Bolognese
100 ml śmietany 18%
80 ml oliwy z oliwek
50 g parmezanu

Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron na sposób al dente.
Podsmaż na rozgrzanej oliwie pokrojone w drobną kostkę cebulę i selera, i smaż do momentu aż warzywa zaczną delikatnie brązowieć. Następnie dodaj mięso mielone i smaż do chwili aż stanie się zupełnie suche. Dodaj czerwone wino i gotuj tak długo aż zacznie skwierczeć tłuszcz, a wino odparuje zupełnie.
Dodaj pomidory z puszki oraz Naturalnie smaczne Knorr Spaghetti Bolognese, które nada potrawie doskonałego włoskiego smaku oraz wzmocni konsystencję gotowego sosu. Wszystko gotuj przez dwie minuty, a następnie dodaj śmietanę i wymieszaj dokładnie.
Tak przygotowane ragout podawaj z makaronem i tartym parmezanem.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również