Mmm.... ratatuj!
Przygody uroczego szczurka - kucharza szturmem zdobyły dziecięcy świat. Któż wspólnie z nim (i naszymi dziećmi!) nie przeżywał chwil strachu i zabawy w jednej z popularniejszych bajek ostatnich lat, która swoją nazwę zawdzięcza pysznej, francuskiej potrawie. Ratatouille to bowiem świetna propozycja na obiad, która naszym najmłodszym na pewno będzie smakować.
Szpinak siły ci doda!
Spośród bohaterów bajek, do których nieustannie wracają kolejne pokolenia, na kulinarną uwagę zasługuje słynny marynarz z fajką, o porywczej naturze. Słynący ze swoich dobrze rozwiniętych mięśni, znany był też z tego, że całą swoją siłę brał ze… szpinaku! W tym dniu możemy więc też sięgnąć po przepis na pyszne danie z jego dodatkiem. Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, poleca znakomite roladki ze szpinakiem, cukinią i ricottą:
Piersi z kurczaka ze szpinakiem
Składniki:
400 g piersi z kurczaka
1 opakowanie - Rosół z kury Knorr
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g sera topionego śmietankowego
200 g śmietany
450 g mrożonego szpinaku
Sposób przygotowania:
Pokrój mięso w kostkę i podsmaż. Następnie dorzuć posiekany wcześniej czosnek i cebulę, wszystko razem przez chwilę smaż. Dodaj śmietanę oraz kostkę Rosół z kury Knorr, dzięki której potrawa nabierze wyjątkowego, pełnego smaku. Dorzuć odciśnięty z wody szpinak.
Następnie dorzucaj kawałki serka topionego i podgrzewaj do czasu, aż się całkiem rozpuści. Gotowe danie podawaj z makaronem.
Thermomix przepisy - szybkie i zdrowe gotowanie
Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko!