W tym najgorętszym czasie doskonale sprawdzą się owocowe smoothie. Ugaszą pragnienie, nasycą i dodadzą pozytywnej energii. Proste w przygotowaniu, ekspresowo zaspokoją głód i orzeźwią!
Leśnie przysmaki przybierają najróżniejsze formy w domowych kuchniach. Do najpopularniejszych bywalców obiadowych talerzy należą kurki. Z powodzeniem zasmakują również najmłodszym.
Dotarła do nas prosto ze słonecznych Włoch i zadomowiła się w polskich domach na dobre. Pyszna cukinia, o której mowa to warzywo o szerokim zastosowaniu w kuchni.
Jednym ze sposobów na obiad może być wykorzystanie do przygotowania potrawy, doskonałej - szynki lub kiełbasy. Występują one w wielu odmianach i idealnie komponują się z różnego rodzaju daniami.
Holandia to kraj paradoksów. Jedno z najmniejszych państw europejskich wyrosło bowiem na niemal największego światowego lidera w jednej konkretnej branży. W jakiej? Rzecz jasna w branży mleczarskiej, a dokładniej w produkcji pysznych serów.
Często dla osób pozostających na diecie problematyczny okazuje się deficyt smaku w dietetycznych daniach. Nie dzieje się tak bez przyczyny - każdy organizm inaczej bowiem odbiera bodźce smakowe.
Lody - pyszny i orzeźwiający deser, ulubiony letni przysmak zarówno dzieci jak i dorosłych. Ogromna oferta lodów dostępna w sklepach teoretycznie pozwala każdemu znaleźć coś dla siebie. Ale nie zawsze…
Jedną z charakterystycznych letnich przekąsek jest bób. Jego wyjątkowy smak sprawia, że doskonale smakuje w najprostszej postaci - ugotowany z odrobiną soli, ale też jako dodatek do makaronów, zup czy sałatek.
Podczas upalnych dni szukamy sposobów na ochłodzenie. Słoneczna pogoda jest bardzo przyjemna, ale potrafi być także uciążliwa dla organizmu. Dlatego też nasza dieta powinna być wtedy lekka, a jednocześnie bogata w minerały i witaminy.
Targi wypełnione po brzegi borówkami, wiśniami czy malinami to znak, że trwa sezon na robienie przetworów. Świeże owoce, swoim zapachem i soczystymi kolorami, przykuwają uwagę każdego przechodnia.