Przedstawiamy dwie wariacje smaku na temat kurek.
BIAŁY KREM Z KURKAMI
Składniki (dla 2 osób):
- 100 g świeżych kurek,
- 25 g masła,
- 250 g bulionu warzywnego,
- 150 ml śmietany 18%,
- 1 mała cebula,
- pęczek natki pietruszki,
- sól, pieprz oraz sos sojowy do smaku,
- grzanki z chleba tostowego (np. Dan Cake),
Przygotowanie:
Kurki dokładnie umyć, oczyścić z piasku. Cebulę drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulę i dodać przygotowane kurki. Dodać 2 łyżki sosu sojowego i całość poddusić około 1 minuty. Zalać bulionem warzywnym. Gotować 20-30 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień i dolać śmietanę. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku i udekorować pietruszką. Grzanki z chleba tostowego (np. Dan Cake) podgrzać w opiekaczu. Podawać na ciepło.
Smacznego!
ŚNIADANIOWE GOFRY Z KURKAMI
Składniki (na 2 porcje):
- 50 g świeżych kurek,
- łyżka masła,
- 4 plasterki szybki parmeńskiej,
- opakowanie gofrów Dan Cake,
- starty parmezan,
- 100 g twarogu półtłustego,
- 10 listków bazylii,
- 3 łyżki śmietany 12%,
- sól i pieprz do smaku,
Przygotowanie:
Kurki oczyścić z piasku dokładnie je myjąc. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć grzyby na małym ogniu aż zmiękną. W trakcie smażenia – w miseczce wymieszać twaróg ze śmietaną i drobno posiekanymi listkami bazylii. Doprawić solą i pieprzem. Gofry od Dan Cake zagrzać w piekarniku, aż delikatnie się zarumienią. Wyłożyć na talerze. Kurki zdjąć z patelni i wyłożyć na papier aby osuszyć je z tłuszczu. Jedną stronę gofra posmarować twarożkiem bazyliowym, na wierzch położyć kurki. Zetrzeć parmezan na ciepłe grzyby, a na samym końcu położyć złożone na pół plastry szynki parmeńskiej. Całość przykryć drugim, ciepłym gofrem.
Smacznego!
Thermomix przepisy - szybkie i zdrowe gotowanie
Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko!