Newsello.pl

Kurki w roli głównej - sprawdzone przepisy na potrawy z grzybami

Leśnie przysmaki przybierają najróżniejsze formy w domowych kuchniach. Do najpopularniejszych bywalców obiadowych talerzy należą kurki. Z powodzeniem zasmakują również najmłodszym.
Sezon na kurki
Sezon na kurki

Przedstawiamy dwie wariacje smaku na temat kurek.

BIAŁY KREM Z KURKAMI

Składniki (dla 2 osób):
- 100 g świeżych kurek,
- 25 g masła,
- 250 g bulionu warzywnego,
- 150 ml śmietany 18%,
- 1 mała cebula,
- pęczek natki pietruszki,
- sól, pieprz oraz sos sojowy do smaku,
- grzanki z chleba tostowego (np. Dan Cake),

Przygotowanie:
Kurki dokładnie umyć, oczyścić z piasku. Cebulę drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulę i dodać przygotowane kurki. Dodać 2 łyżki sosu sojowego i całość poddusić około 1 minuty. Zalać bulionem warzywnym. Gotować 20-30 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień i dolać śmietanę. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku i udekorować pietruszką. Grzanki z chleba tostowego (np. Dan Cake) podgrzać w opiekaczu. Podawać na ciepło.
Smacznego!

ŚNIADANIOWE GOFRY Z KURKAMI

Składniki (na 2 porcje):
- 50 g świeżych kurek,
- łyżka masła,
- 4 plasterki szybki parmeńskiej,
- opakowanie gofrów Dan Cake,
- starty parmezan,
- 100 g twarogu półtłustego,
- 10 listków bazylii,
- 3 łyżki śmietany 12%,
- sól i pieprz do smaku,

Przygotowanie:
Kurki oczyścić z piasku dokładnie je myjąc. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć grzyby na małym ogniu aż zmiękną. W trakcie smażenia – w miseczce wymieszać twaróg ze śmietaną i drobno posiekanymi listkami bazylii. Doprawić solą i pieprzem. Gofry od Dan Cake zagrzać w piekarniku, aż delikatnie się zarumienią. Wyłożyć na talerze. Kurki zdjąć z patelni i wyłożyć na papier aby osuszyć je z tłuszczu. Jedną stronę gofra posmarować twarożkiem bazyliowym, na wierzch położyć kurki. Zetrzeć parmezan na ciepłe grzyby, a na samym końcu położyć złożone na pół plastry szynki parmeńskiej. Całość przykryć drugim, ciepłym gofrem.
Smacznego!

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również