Newsello.pl

Ruszył sezon na cukinię!

Dotarła do nas prosto ze słonecznych Włoch i zadomowiła się w polskich domach na dobre. Pyszna cukinia, o której mowa to warzywo o szerokim zastosowaniu w kuchni.
Sezon na cukinię
Sezon na cukinię

Możemy ją piec, smażyć, dusić, faszerować i podawać w najróżniejszym towarzystwie, bowiem jej łagodny smak idealnie komponuje się z dowolnym mięsem, rybami oraz innymi warzywami. Pamiętajmy jednak, że im jest młodsza tym smaczniejsza - warto więc pobudzić swą kulinarną fantazję właśnie teraz i odkryć w kuchni cały wachlarz cukiniowych możliwości, zanim skończy się sezon! Podsuwamy klika pomysłów na pyszne dania z kabaczkiem w roli głównej.

Cukinia od kilkunastu lat staje się coraz popularniejszym warzywem na naszych stołach - jadamy ją nawet częściej niż samą dynię. Nic dziwnego! To zielone warzywo jest bowiem źródłem witamin w tym kwasu foliowego i prowitaminy A – betakarotenu. Zawiera także potas oraz związki zasadowe. Dzięki tym składnikom odżywczym ma właściwości odkwaszające i w wielu przypadkach pomaga zmniejszyć zgagę. Cukinia jest także idealną formą niskokalorycznej przekąski, bowiem w 95% składa się z wody, a 100 gram cukinii ma zaledwie 15 kalorii! Co więcej, jest jednym z niewielu warzyw, którego kwiaty również są jadalne. Warto wiedzieć, że cukinia najlepiej smakuje, kiedy jest młoda, wówczas osiąga 15-25 cm długości. Smakuje wyśmienicie zarówno na surowo, jak i smażona, gotowana czy pieczona. Mając ją w kuchni możemy eksperymentować i przyrządzić wiele smacznych potraw, od przekąsek po dania główne, na zupach i deserach kończąc. Skorzystajcie z naszych pomysłów na pyszne dania z kabaczka!

Krem serowo – cukiniowy to znakomita propozycja zarówno na pierwsze, obiadowe danie, jak i na letnią kolację! Do przygotowania tej pysznej zupy nie potrzebujemy długiej listy składników. Wystarczy: opakowanie Zupy Serowej szwajcarskiej Kuchnia Świata WINIARY, 350g cukinii, łyżka masła, 200g topionego serka śmietankowego, ząbek czosnku i łyżka pokrojonego szczypiorku. Cukinię kroimy i przez 5 minut dusimy na maśle, dolewamy 800 ml wody, a następnie wsypujemy zawartość opakowania Zupy Serowej szwajcarskiej Kuchnia Świata WINIARY i dodajemy serek. Doprowadzamy do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Gotujemy jeszcze przez 10 minut na małym ogniu, po czym dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i całość miksujemy. Gotowe danie rozlewamy do bulionówek i posypujemy szczypiorkiem. Ta pyszna zupa - krem będzie smakowała jeszcze lepiej, jeśli podamy ją z domowymi grzankami czosnkowymi. Pycha!

Jeśli szukasz pomysłu na oryginalne drugie danie z cukinią w roli głównej koniecznie spróbuj faszerowanej cukinii z sosem pieczarkowym. Farsz mięsny z kurczaka i tartego, żółtego sera idealnie komponuje się z delikatnym smakiem tego warzywa. Do przyrządzenia potrawy potrzebne nam będą: opakowanie Sosu pieczarkowego Na Każdy Dzień WINIARY, 2 cukinie, 3 łyżki oleju, cebula, filet z kurczaka, jajko, czerstwa bułka, czubata łyżka posiekanej natki pietruszki, 50g żółtego sera oraz sól i pieprz do smaku. Przygotowania zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni i przyszykowania naczynia do zapiekania lub blaszki. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż i wydrążamy miąższ, a środek smarujemy olejem. Cebulę obieramy i drobno siekamy, a ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Umyty filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Na oleju szklimy cebulę, dodajemy mięso i miąższ z cukinii, a po podsmażeniu odstawiamy do ostudzenia. Do przygotowanego farszu dodajemy rozdrobnioną bułkę, jajko, posiekaną natkę pietruszki oraz zawartość opakowania Sosu pieczarkowego Na Każdy Dzień WINIARY. Farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku, po czym nadziewamy nim przygotowane wcześniej cukinie, posypując je po wierzchu serem. Następnie wkładamy je do piekarnika i pieczemy przez około 25-30 minut. Tak przygotowane kabaczki możemy podawać z kaszą lub ryżem oraz z sałatką ze świeżych warzyw skropionych oliwą. Smacznego!

Cukinia wspaniale sprawdzi się także, jako składnik przekąsek, idealnych na letnie spotkania w gronie przyjaciół. Proponujemy przygotowanie faszerowanej cukinii nieco inaczej – w postaci roladek z mięsem mielonym, szczypiorkiem i przyprawą Ziarenka Smaku uniwersalne WINIARY. Potrawę możemy upiec na ruszcie lub usmażyć na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, w zależności od tego, na co akurat mamy ochotę. Do przyrządzenia tej oryginalnej przekąski będziemy potrzebować: 400 g mięsa mielonego z indyka, 2 łyżek bułki tartej, jajka, cukinii, łyżki posiekanego szczypiorku, Ketchupu Chili Ostry WINIARY, przyprawy ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY oraz odrobiny pieprzu do smaku. Mięso mielone łączymy z bułką tartą, jajkiem i szczypiorkiem, doprawiamy do smaku przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem, a następnie dokładnie wyrabiamy. Cukinię kroimy wzdłuż na długie, cienkie plastry. Formujemy 16 porcji farszu i układamy je kolejno na plastrach cukinii zawijając w ruloniki. Spinamy je mocno wykałaczką i grillujemy przez 20 min na rozgrzanym ruszcie lub smażymy na patelni. Roladki najlepiej smakują z Ketchupem Chili Ostrym WINIARY oraz chrupiącą bagietką skropioną oliwą. Takie połączenie smaków z pewnością zaskoczy naszych bliskich. Pyszna i łatwa w przygotowaniu przekąska gotowa!

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również