Możemy ją piec, smażyć, dusić, faszerować i podawać w najróżniejszym towarzystwie, bowiem jej łagodny smak idealnie komponuje się z dowolnym mięsem, rybami oraz innymi warzywami. Pamiętajmy jednak, że im jest młodsza tym smaczniejsza - warto więc pobudzić swą kulinarną fantazję właśnie teraz i odkryć w kuchni cały wachlarz cukiniowych możliwości, zanim skończy się sezon! Podsuwamy klika pomysłów na pyszne dania z kabaczkiem w roli głównej.
Cukinia od kilkunastu lat staje się coraz popularniejszym warzywem na naszych stołach - jadamy ją nawet częściej niż samą dynię. Nic dziwnego! To zielone warzywo jest bowiem źródłem witamin w tym kwasu foliowego i prowitaminy A – betakarotenu. Zawiera także potas oraz związki zasadowe. Dzięki tym składnikom odżywczym ma właściwości odkwaszające i w wielu przypadkach pomaga zmniejszyć zgagę. Cukinia jest także idealną formą niskokalorycznej przekąski, bowiem w 95% składa się z wody, a 100 gram cukinii ma zaledwie 15 kalorii! Co więcej, jest jednym z niewielu warzyw, którego kwiaty również są jadalne. Warto wiedzieć, że cukinia najlepiej smakuje, kiedy jest młoda, wówczas osiąga 15-25 cm długości. Smakuje wyśmienicie zarówno na surowo, jak i smażona, gotowana czy pieczona. Mając ją w kuchni możemy eksperymentować i przyrządzić wiele smacznych potraw, od przekąsek po dania główne, na zupach i deserach kończąc. Skorzystajcie z naszych pomysłów na pyszne dania z kabaczka!
Krem serowo – cukiniowy to znakomita propozycja zarówno na pierwsze, obiadowe danie, jak i na letnią kolację! Do przygotowania tej pysznej zupy nie potrzebujemy długiej listy składników. Wystarczy: opakowanie Zupy Serowej szwajcarskiej Kuchnia Świata WINIARY, 350g cukinii, łyżka masła, 200g topionego serka śmietankowego, ząbek czosnku i łyżka pokrojonego szczypiorku. Cukinię kroimy i przez 5 minut dusimy na maśle, dolewamy 800 ml wody, a następnie wsypujemy zawartość opakowania Zupy Serowej szwajcarskiej Kuchnia Świata WINIARY i dodajemy serek. Doprowadzamy do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Gotujemy jeszcze przez 10 minut na małym ogniu, po czym dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i całość miksujemy. Gotowe danie rozlewamy do bulionówek i posypujemy szczypiorkiem. Ta pyszna zupa - krem będzie smakowała jeszcze lepiej, jeśli podamy ją z domowymi grzankami czosnkowymi. Pycha!
Jeśli szukasz pomysłu na oryginalne drugie danie z cukinią w roli głównej koniecznie spróbuj faszerowanej cukinii z sosem pieczarkowym. Farsz mięsny z kurczaka i tartego, żółtego sera idealnie komponuje się z delikatnym smakiem tego warzywa. Do przyrządzenia potrawy potrzebne nam będą: opakowanie Sosu pieczarkowego Na Każdy Dzień WINIARY, 2 cukinie, 3 łyżki oleju, cebula, filet z kurczaka, jajko, czerstwa bułka, czubata łyżka posiekanej natki pietruszki, 50g żółtego sera oraz sól i pieprz do smaku. Przygotowania zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni i przyszykowania naczynia do zapiekania lub blaszki. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż i wydrążamy miąższ, a środek smarujemy olejem. Cebulę obieramy i drobno siekamy, a ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Umyty filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Na oleju szklimy cebulę, dodajemy mięso i miąższ z cukinii, a po podsmażeniu odstawiamy do ostudzenia. Do przygotowanego farszu dodajemy rozdrobnioną bułkę, jajko, posiekaną natkę pietruszki oraz zawartość opakowania Sosu pieczarkowego Na Każdy Dzień WINIARY. Farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku, po czym nadziewamy nim przygotowane wcześniej cukinie, posypując je po wierzchu serem. Następnie wkładamy je do piekarnika i pieczemy przez około 25-30 minut. Tak przygotowane kabaczki możemy podawać z kaszą lub ryżem oraz z sałatką ze świeżych warzyw skropionych oliwą. Smacznego!
Cukinia wspaniale sprawdzi się także, jako składnik przekąsek, idealnych na letnie spotkania w gronie przyjaciół. Proponujemy przygotowanie faszerowanej cukinii nieco inaczej – w postaci roladek z mięsem mielonym, szczypiorkiem i przyprawą Ziarenka Smaku uniwersalne WINIARY. Potrawę możemy upiec na ruszcie lub usmażyć na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, w zależności od tego, na co akurat mamy ochotę. Do przyrządzenia tej oryginalnej przekąski będziemy potrzebować: 400 g mięsa mielonego z indyka, 2 łyżek bułki tartej, jajka, cukinii, łyżki posiekanego szczypiorku, Ketchupu Chili Ostry WINIARY, przyprawy ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY oraz odrobiny pieprzu do smaku. Mięso mielone łączymy z bułką tartą, jajkiem i szczypiorkiem, doprawiamy do smaku przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem, a następnie dokładnie wyrabiamy. Cukinię kroimy wzdłuż na długie, cienkie plastry. Formujemy 16 porcji farszu i układamy je kolejno na plastrach cukinii zawijając w ruloniki. Spinamy je mocno wykałaczką i grillujemy przez 20 min na rozgrzanym ruszcie lub smażymy na patelni. Roladki najlepiej smakują z Ketchupem Chili Ostrym WINIARY oraz chrupiącą bagietką skropioną oliwą. Takie połączenie smaków z pewnością zaskoczy naszych bliskich. Pyszna i łatwa w przygotowaniu przekąska gotowa!
Thermomix przepisy - szybkie i zdrowe gotowanie
Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko!