Newsello.pl

Prosciutto, chorizo, salami? Szynki i kiełbasy w daniach z różnych stron świata

Jednym ze sposobów na obiad może być wykorzystanie do przygotowania potrawy, doskonałej - szynki lub kiełbasy. Występują one w wielu odmianach i idealnie komponują się z różnego rodzaju daniami.
Domowa pizza
Domowa pizza

Po szynki oraz kiełbasy sięgamy najczęściej przygotowując śniadanie czy kolację. Często zapominamy, że z ich dodatkiem przyrządzić możemy również smaczne dania obiadowe. Które kiełbasy i szynki wybrać i w jaki sposób najlepiej je wykorzystać? Oto kilka propozycji przygotowanych przez szefa kuchni Knorr - Piotra Murawskiego, na wykorzystanie ich w przygotowaniu pysznych dań obiadowych.

Po hiszpańsku - chorizo
Chorizo to jedna z najpopularniejszych kiełbas w rejonie Półwyspu Iberyjskiego. Bardzo często potrawy z jej dodatkiem spotkać można również w przepisach pochodzących z kuchni USA oraz krajów Ameryki Środkowej i Południowej. Charakteryzuje ją intensywny smak i aromat. Szef kuchni Knorr opowiada: "chorizo jest kiełbasą, którą produkuje się w różnych odmianach z mięsa wieprzowego. Wszystkie jednak łączy dodatek słodkiej - suszonej i wędzonej - papryki, która nazywa się pimenton". Z dodatkiem tej pysznej kiełbasy przygotować możemy na przykład zapiekany makaron w wersji na ostro:

Makaron zapiekany z chorizo na ostro

Składniki:
200 g kiełbasy chorizo
200 g ser cheddar lub innego sera żółtego
1 opakowanie Zapiekanki makaronowej z szynką Naturalnie smaczne Knorr
200 ml śmietany 18%
200 g makaronu penne
100 g pomidorków koktajlowych
mała paczka chipsów nachos, najlepiej bez soli

Sposób przygotowania:
Wymieszaj w garnku makaron, śmietanę, dwie niepełne szklanki wody, Zapiekankę makaronową z szynką Naturalnie smaczne Knorr, która nada daniu doskonały smak, kawałki kiełbasy pokrojone w plastry oraz pomidorki przecięte na pół wraz z częścią sera.
Ugotuj wszystkie składniki i odłóż do żaroodpornego naczynia.
Posyp z wierzchu pozostałym serem pomieszanym z pokruszonymi chipsami nachos. Zawiń wszystko w aluminiową folię i przełóż piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na czas 30 minut. Następnie odwiń zapiekankę z folii i przez 5 minut piecz do momentu, aż ser na jej powierzchni będzie delikatnie podrumieniony.



Ośle salami?
Powszechnie uważa się, że salami przygotowywane jest z oślego mięsa. Jest to jednak tylko częściowo prawda, gdyż z tego mięsa wytwarzany jest tylko salame di asino, a więc jeden specjalny gatunek kiełbasy. Znane nam najlepiej salami wytwarzane jest z mięsa wieprzowego, czasami drobiowego, wołowego, czy końskiego. Ten rodzaj kiełbasy doskonale pasować może na przykład do przygotowanej przez nas w domu pizzy. Z dodatkiem salami, smakować ona będzie jak nigdy:

Domowa pizza

Składniki:
500 g mąki pszennej
200 g mąki pszennej do podsypania
4,5 g drożdży
50 g cukru
50 ml oliwy z oliwek
2,5 g soli
300 ml wody
1 cebula czerwona
1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese
1 słoik pomidorów pelatti z puszki
50 g pomidorków koktajlowych
100 g tartej mozzarelli
100 g rukoli
100 g kiełbasy pepperoni

Sposób przygotowania:
Połącz ze sobą wszystkie składniki przygotowane do ciasta, dobrze je wyrabiając. Tak przygotowane ciasto nakryj czystą, płócienną ściereczką i pozostaw na około 40 minut w ciepłym miejscu tak, by międzyczasie mogło wyrosnąć.
Po upływie tego czasu, wyrób ciasto jeszcze raz ręką, a następnie podsyp delikatnie mąką i uformuj z niego od 4 do 6 kul podobnej wielkości.
Na gładkim blacie stołu lub stolnicy podsypanym wcześniej mąką rozwałkuj lub uformuj ręką ciasto, tworząc okrągły placek. Taki placek wyłóż na odwróconej do góry nogami blasze z piekarnika przykrytej pergaminem.
Następnie zagotuj w garnku pomidory pelatti z Spaghetti Bolognese Knorr Naturalnie smaczne, który pomoże uzyskać wyrazisty smak sosu o doskonałej konsystencji.
Posmaruj ciasto z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem. Połóż na niego następnie stary sera mozzarella, plastry czerwonej cebuli, plastry kiełbasy oraz pokrojone na połówki pomidorki.
Następnie włóż pizzę do nagrzanego do 220°C piekarnika i piecz przez około 25 minut. Gotowe danie podawaj posypaną listkami rukoli i pozostałym sosem pomidorowym.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również