Po szynki oraz kiełbasy sięgamy najczęściej przygotowując śniadanie czy kolację. Często zapominamy, że z ich dodatkiem przyrządzić możemy również smaczne dania obiadowe. Które kiełbasy i szynki wybrać i w jaki sposób najlepiej je wykorzystać? Oto kilka propozycji przygotowanych przez szefa kuchni Knorr - Piotra Murawskiego, na wykorzystanie ich w przygotowaniu pysznych dań obiadowych.
Po hiszpańsku - chorizo
Chorizo to jedna z najpopularniejszych kiełbas w rejonie Półwyspu Iberyjskiego. Bardzo często potrawy z jej dodatkiem spotkać można również w przepisach pochodzących z kuchni USA oraz krajów Ameryki Środkowej i Południowej. Charakteryzuje ją intensywny smak i aromat. Szef kuchni Knorr opowiada: "chorizo jest kiełbasą, którą produkuje się w różnych odmianach z mięsa wieprzowego. Wszystkie jednak łączy dodatek słodkiej - suszonej i wędzonej - papryki, która nazywa się pimenton". Z dodatkiem tej pysznej kiełbasy przygotować możemy na przykład zapiekany makaron w wersji na ostro:
Makaron zapiekany z chorizo na ostro
Składniki:
200 g kiełbasy chorizo
200 g ser cheddar lub innego sera żółtego
1 opakowanie Zapiekanki makaronowej z szynką Naturalnie smaczne Knorr
200 ml śmietany 18%
200 g makaronu penne
100 g pomidorków koktajlowych
mała paczka chipsów nachos, najlepiej bez soli
Sposób przygotowania:
Wymieszaj w garnku makaron, śmietanę, dwie niepełne szklanki wody, Zapiekankę makaronową z szynką Naturalnie smaczne Knorr, która nada daniu doskonały smak, kawałki kiełbasy pokrojone w plastry oraz pomidorki przecięte na pół wraz z częścią sera.
Ugotuj wszystkie składniki i odłóż do żaroodpornego naczynia.
Posyp z wierzchu pozostałym serem pomieszanym z pokruszonymi chipsami nachos. Zawiń wszystko w aluminiową folię i przełóż piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na czas 30 minut. Następnie odwiń zapiekankę z folii i przez 5 minut piecz do momentu, aż ser na jej powierzchni będzie delikatnie podrumieniony.
Ośle salami?
Powszechnie uważa się, że salami przygotowywane jest z oślego mięsa. Jest to jednak tylko częściowo prawda, gdyż z tego mięsa wytwarzany jest tylko salame di asino, a więc jeden specjalny gatunek kiełbasy. Znane nam najlepiej salami wytwarzane jest z mięsa wieprzowego, czasami drobiowego, wołowego, czy końskiego. Ten rodzaj kiełbasy doskonale pasować może na przykład do przygotowanej przez nas w domu pizzy. Z dodatkiem salami, smakować ona będzie jak nigdy:
Domowa pizza
Składniki:
500 g mąki pszennej
200 g mąki pszennej do podsypania
4,5 g drożdży
50 g cukru
50 ml oliwy z oliwek
2,5 g soli
300 ml wody
1 cebula czerwona
1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese
1 słoik pomidorów pelatti z puszki
50 g pomidorków koktajlowych
100 g tartej mozzarelli
100 g rukoli
100 g kiełbasy pepperoni
Sposób przygotowania:
Połącz ze sobą wszystkie składniki przygotowane do ciasta, dobrze je wyrabiając. Tak przygotowane ciasto nakryj czystą, płócienną ściereczką i pozostaw na około 40 minut w ciepłym miejscu tak, by międzyczasie mogło wyrosnąć.
Po upływie tego czasu, wyrób ciasto jeszcze raz ręką, a następnie podsyp delikatnie mąką i uformuj z niego od 4 do 6 kul podobnej wielkości.
Na gładkim blacie stołu lub stolnicy podsypanym wcześniej mąką rozwałkuj lub uformuj ręką ciasto, tworząc okrągły placek. Taki placek wyłóż na odwróconej do góry nogami blasze z piekarnika przykrytej pergaminem.
Następnie zagotuj w garnku pomidory pelatti z Spaghetti Bolognese Knorr Naturalnie smaczne, który pomoże uzyskać wyrazisty smak sosu o doskonałej konsystencji.
Posmaruj ciasto z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem. Połóż na niego następnie stary sera mozzarella, plastry czerwonej cebuli, plastry kiełbasy oraz pokrojone na połówki pomidorki.
Następnie włóż pizzę do nagrzanego do 220°C piekarnika i piecz przez około 25 minut. Gotowe danie podawaj posypaną listkami rukoli i pozostałym sosem pomidorowym.
Thermomix przepisy - szybkie i zdrowe gotowanie
Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko!