Zapiekanka z ziemniakami i brukselką
Składniki:
300 g brukselki
500 g ziemniaków
1 opakowanie Zapiekanki makaronowej z szynką Knorr Naturalnie smaczne
1 cebula średnia
1 ząbek czosnku
500 g kiełbasy - np. śląskiej
200 ml 18% śmietany
4 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
1 gałązka tymianku
50 g tartego parmezanu lub innego sera
Sposób przygotowania:
Obierz brukselkę z jej zewnętrznych liści i nadetnij na krzyż od strony głąba. Przez około 5 minut gotuj w osolonej wodzie, a następnie odcedź je i przelej zimną wodą. Przetnij je dalej na pół, wytnij głąb i porozdzielaj od siebie liście.
Cebulę pokrój w kostkę i na rozgrzanej na patelni Ramie zeszklij. Dorzuć następnie plasterki kiełbasy pokrojone w pół. Przez chwilę smaż je razem, po czym dorzuć tymianek, ziemniaki pokrojone w plasterki i posiekany czosnek. Przez około 2, 3 minuty smaż, mieszając przez cały czas.
Po upływie tego czasu zalej ziemniaki śmietaną z dodatkiem Zapiekanki makaronowej z szynką Knorr Naturalnie smaczne, która idealnie wkomponuje się w danie i nada mu wyjątkowego smaku. Następnie dorzuć liście brukselki i wszystko wymieszaj dokładnie.
Przełóż ziemniaki do naczynia żaroodpornego i z wierzchu obsyp serem tartym. Zwiń wszystko w aluminiową folię i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na czas około 35 minut. Po upływie tego czasu folię usuń i przez kolejne 8 minut dopiecz jeszcze zapiekankę, tak aby ser się zarumienił.
Smacznego!
Thermomix przepisy - szybkie i zdrowe gotowanie
Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko!