Po włosku - prosciutto
Prosciutto to doskonale znana miłośnikom kuchni włoskiej szynka, która swoim rodowodem sięga północnych granic Italii, a dokładniej miasta Parma. "Prosciutto charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i aromatem, który zawdzięcza ona specyfice swojego przygotowania. By ją przyrządzić, hodowcy wykorzystują specjalny sposób karmienia najlepszych okazów świń. Dla hodowców szczególnie ważne jest, by nie były one zbyt tłuste. Takie mięso jest następnie nasalane i poddane procesowi leżakowania", opowiada Piotr Murawski. Taka szynka smakuje idealnie w roli przystawki, ale również jako baza do przygotowania dania głównego, jak na przykład pysznej zapiekanki z dodatkiem brokułów:
Zapiekanka ziemniaczana z szynką parmeńską i brokułami
Składniki:
700 g ziemniaków
1 opakowanie Zapiekanki makaronowej z szynką Knorr Naturalnie smaczne
1 cebula średniej wielkości
1 brokuł
200 ml 18% śmietany
100 g szynki parmeńskiej
100 g sera żółtego
3 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
Sposób przygotowania:
Obierz ze skórki ziemniaki i przekrój je w plasterki. Pokrój w piórka cebulę, a brokuły w mniejsze różyczki i przez 3 minuty parz w gotującej się wodzie.
Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu cebule. Następnie dorzuć śmietanę, ziemniaki oraz Zapiekankę makaronową z szynką Knorr Naturalnie smaczne, by danie zyskało odpowiednią gęstość. Wszystkie składniki zagotuj, mieszając do chwili, aż sos stanie się gęsty.
Ułóż część ziemniaków na dnie naczynia żaroodpornego i z wierzchu obsyp pokrojoną w drobne paski szynką. Przełóż drugą część ziemniaków, a na wierzchu ułóż brokuły. Wszystko obsyp dodatkowo serem.
Zafoliuj żaroodporne naczynie i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika. Przez około 40 minut piecz danie. Zdejmij folię na 10 minut przed upływem tego czasu.
A gdy goni czas?
Kiedy brak nam czasu, nie musimy specjalnie szukać po sklepach kiełbas i szynek popularnych w innych krajach, by przyrządzić coś naprawdę pysznego. Do przygotowania wyśmienitych dań wystarczyć może zwykła szynka – wędzona czy gotowana, czy nawet kiełbasa śląska. Taka potrawa smakować będzie doskonale:
Kremowa zapiekanka makaronowa z brokułami i szynką
Składniki:
500 g makaronu wstążki, np. papardelle
250 g gotowanej szynki
1 opakowanie Zapiekanki makaronowej z szynką Knorr Naturalnie smaczne
1 mały brokuł
100 g twardego sera żółtego
300 ml mleka
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu przygotowany makaron, a następnie go odcedź. Brokuły podziel na drobniejsze różyczki, a następnie blanszuj je we wrzącej wodzie przez około 3 minuty. Szynkę pokrój w kostkę. Zetrzyj ser na tarce.
Mleko zmieszaj z Zapiekanką makaronową z szynką Knorr Naturalnie smacznie, która nada potrawie odpowiedniej konsystencji i doskonałego smaku. Następnie wymieszaj makaron z szynką, brokułem, serem i przygotowanym sosem.
Wszystko przełóż do naoliwionej brytfanny i polej sosem. Przez około 25 - 30 minut piecz, do momentu, aż potrawa się zarumieni.
Thermomix przepisy - szybkie i zdrowe gotowanie
Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko!