Gorące, południowe klimaty kulinarne idealnie sprawdzają się w wakacyjnym menu. Bogata, kolorowa i aromatyczna kuchnia śródziemnomorska, oparta jest na prostocie oraz wyjątkowych kompozycjach świeżych składników, sezonowych warzyw i ziół. Makaron tagliatelle, dojrzewające w słońcu warzywa i kremowy sos serowy… to połączenie idealne na wakacyjny lunch!
Kuchenne inspiracje
Dania kuchnii śródziemnomorskiej są różnorodne, przepyszne, a jednocześnie proste w przygotowaniu. Te cechy sprawiają, że ma ona swoich miłośników na całym świecie! Jej bogactwo możemy odkrywać każdego dnia na nowo, a lato daje wiele możliwości łączenia świeżych sezonowych warzyw i aromatycznych ziół. Kultowy włoski makaron tagliatelle, wprost uwielbia towarzystwo dojrzałych pomidorów i papryk, aromatycznego oregano i oliwy z oliwek. Zwieńczeniem aromatu dania jest serowy sos, którego bazę stanowi ser kremowy Hochland (z szynką). Jego wyrazisty smak i aksamitna konsystencja będą doskonale komponować się z włoskim makaronem. Ta propozycja na letni lunch, pełna południowego słońca i wyśmienitych smaków, to prosty sposób na kulinarne szczęście i wakacyjny klimat w domowym zaciszu!
Przepis
Składniki:
- ok. 200 g makaronu tagliatelle;
- 1 papryka;
- duża garść pomidorów cherry;
- oliwa do polania;
- świeże oregano;
- Ser kremowy z Szynką Hochland w bloczku;
- 100 ml śmietanki minimum 22%;
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Paprykę pokroić w paski i razem z pomidorkami ułożyć na blaszce. Oprószyć solą pieprzem i oregano, skropić oliwą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Przez ok. 20-30 minut. W tym czasie makaron ugotować w osolonej wodzie, powinien być al dente. Makaron odcedzić, dodać ser kremowy z Szynką Hochland i śmietankę, wymieszać, aż ser się rozpuści, w razie potrzeby podgrzać, dodać warzywa, podawać danie udekorowane oregano.
Smacznego!