Ekspresy na kapsułki z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością, bo pozwalają na przygotowanie znakomitej kawy w ekspresowym tempie. Z czego jeszcze wynika tak duże zainteresowanie tym sprzętem? Oczywiście chodzi o smak kawy i różnorodne możliwości przygotowania aromatycznych napojów – codziennie innych! Jakie rodzaje kaw można zaparzyć w ekspresie na kapsułki?
Tradycyjne espresso
Espresso to mocna i esencjonalna kawa dla prawdziwych miłośników czarnego napoju. Stanowi wspólny mianownik różnych jego rodzajów – od cappuccino, po latte macchiato, na americano kończąc. Nie trzeba być profesjonalnym baristą, aby przygotować idealne espresso. Wystarczy tylko mała kapsułka, by w kilkadziesiąt sekund uzyskać aromatyczny, pobudzający napój. Trzeba jedynie włożyć kapsułkę do ekspresu, podstawić małą filiżankę o objętości ok. 70 ml i włączyć ekspres. To wszystko! Espresso to tradycyjna kawa – rodzaje innych napojów są stworzone na jej bazie. Dlatego powinno być przygotowane z wysokiej jakości ziaren, by delektować się feerią aromatów.
Lungo – większa wersja espresso
Kawa ta nazywana jest „przedłużonym” espresso, gdyż lungo znaczy po włosku „długo”. Oznacza to, że napój przygotowuje się tak jak espresso, z tą różnicą, że po uzyskaniu 25-30 ml ekstraktu nie przerywa się zaparzania, tylko kontynuuje, aż do uzyskania 50-60 ml, dzięki czemu kawa jest delikatniejsza. Lungo nie należy mylić z americano, które przygotowuje się przez dodanie do espresso gorącej wody.
Zamiast martwić się tym, czy zaparzyliśmy lungo w odpowiedni sposób, możemy skorzystać z pomocy ekspresu do kawy oraz kapsułek. Dzięki temu rozwiązaniu nie musimy odmierzać proporcji czy pilnować czasu parzenia – ekspres zrobi to za nas!
Cappuccino na dobry początek dnia
Cappuccino to pyszna, delikatna kawa. Rodzaje ziaren wpływają na jej ostateczny smak. Powinna mieć wyczuwalny aromat espresso oraz kremową gładką piankę. Kawa w kapsułkach zawiera idealne proporcje kawy i mleka. Należy jedynie użyć dwóch kapsułek – jedna zawiera zmielone ziarna kawy, a druga słodzone mleko. W ekspresie kapsułkowym uzyskamy idealnie proporcje oraz piankę o odpowiedniej konsystencji.
Trójwarstwowa latte macchiato
Latte macchiato charakteryzuje nie tylko doskonały, delikatny smak, lecz także zachwycający wygląd. A wszystko dzięki trzem warstwom – na samym dole znajduje się gorące mleko, w środku espresso, a na wierzchu spienione mleko. Latte macchiato można przygotować domowym sposobem, jednak niewprawione osoby mogą mieć problem z uzyskaniem idealnych warstw. Dzięki ekspresom kapsułkowym kawa zawsze wychodzi taka sama.
Do latte macchiato warto dodać aromatyczne przyprawy, takie jak cynamon, kakao, wiórki czekoladowe, karmel czy wanilię. Możemy też skorzystać z gotowych rozwiązań i postawić na kapsułki z latte macchiato w różnych wersjach smakowych. Latte macchiato w wielu wydaniach np. karmelowe, waniliowe lub o smaku amaretto zapewni nam system NESCAFÉ® Dolce Gusto®.
To tylko kilka rodzajów kaw, które możemy przygotować w ekspresie na kapsułki. Tak naprawdę jest do wyboru kilkadziesiąt różnych napojów, co sprawia, że każdego dnia możemy wybrać inną kawę – zawsze taką, na jaką mamy ochotę.
Artykuł Partnera
fot. shutterstock.com