Każdy, kto gotuje ma czasem ochotę usprawnić ten proces. Godziny spędzone w kuchni, komponowanie zdrowych posiłków plus aktywność zawodowa lub inne codzienne zajęcia często nie idą w parze. Na szczęście nie trzeba już wybierać między smacznymi, domowymi obiadami, a koniecznością spędzania długich godzin w kuchni. Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko. Jeśli możesz do tego celu wspomóc się urządzeniem wielofunkcyjnym takim, jak Thermomix to gotowanie pójdzie Ci sprawnie, a efekt w postaci pysznych dań z pewnością Cię zaskoczy.
Czy Thermomix ułatwia gotowanie?
Ten przyrząd szturmem wszedł kilka lat temu na rynek. Niektórzy od razu byli nim zachwyceni, inni zaś pozostawali sceptyczni. Perspektywa wrzucenia składników do naczynia miksującego i odczekania wymaganego czasu, zbyt zjeść pyszną zupę lub pożywny makaron wydawała się zbyt piękna. Jednak z czasem ten fenomenalny sprzęt zagościł w wielu domach, a w sieci pojawiły się ulubione przepisy na dania sprawdzone przez jego użytkowników. Nic tak nie zachęca do eksperymentów w swojej kuchni, jak obietnica spektakularnych rezultatów przy niewielkim nakładzie pracy.
Ulubione przepisy Thermomix. Musisz ich spróbować
Masz już Thermomix i zastanawiasz się, od czego zacząć. Obsługa tego urządzenia nie jest trudna, a jego menu w wielu przypadkach przeprowadza krok po kroku przez cały proces gotowania. Jednak żeby w pełni poznać możliwości tego sprzętu, dobrze jest zacząć od podstaw. Gdy zaczniesz poszukiwania pod hasłem thermomix przepisy (https://thermodieta.pl/przepisy-thermomix) z pewnością ilość wyszukiwań w pierwszym momencie Cię przytłoczy. Jak wybrać z tej obfitości coś, co się uda? Na platformie cookidoo lub w innych serwisach z przepisami zastosowane są oznaczenia, które wskazują stopień trudności przygotowania danego dania. Do dobra wskazówka na początek. Najlepiej zacząć od podstaw, a przy wyborze kierować się też tym, jakie składniki należy przygotować. Im będą łatwiej dostępne i chętniej przez Ciebie jedzone na co dzień tym z większym prawdopodobieństwem nie zniechęcisz się od samego początku.
Zupy na pierwszy ogień
Zanim zaczniesz piec na śniadanie bułeczki lub robić wymyślne sosy zacznij od zup. Dla wielu osób to pożywne danie wydaje się trudne w przygotowaniu, dlatego nie robią go zbyt często. Przygotowanie bulionu, obieranie poszczególnych składników - to wszystko może lekko przerażać. W przypadku Thermomixa wystarczy w odpowiedniej kolejności do naczynia miksującego dodać to, co jest potrzebne do przygotowania danej zupy. Maksymalnie kilkanaście minut i gotowe.
Mięso, makaron, a może zapiekanka. Co podać, jako główne danie?
Zupa z Thermomixa to zaledwie początek jego możliwości. Zabawa zaczyna się, gdy z jego pomocą zaczynasz robić, to co z reguły zajmowało Ci mnóstwo czasu. Wśród przepisów znajdą coś dla siebie zarówno weganie, jak i amatorzy mięsa. Plusem jest to, że można w maszynie rozdrobnić warzywa, przygotować mięso, a także ugotować dodatki, które chcesz podać do dania. To prawdziwy wielofunkcyjny kombajn dający nieskończenie wiele możliwości.
Wyższy stopień wtajemniczenia. Ciasta i desery
To co najczęściej powtarzają użytkownicy Thermomixa to zmiana ich podejścia do pieczenia. Nawet ci, którzy nie próbowali do tej pory zrobić, chociażby najprostszego ciasta z pomocą urządzenia zaczynają piec nawet chleb. Sekret tkwi w precyzyjnym odmierzaniu składników oraz ich bardzo dokładnym wymieszaniu. A to wszystko bez konieczności brudzenia kilku naczyń i mozolnego łączenia z sobą tego co sypkie i płynne.
Czy masz jeszcze jakieś wątpliwości? Warto spróbować!
Artykuł Partnera
fot. materiały Partnera