Newsello.pl

Przepis na cannelloni ze szpinakiem i kremowym serem

Poznaj siłę kuchni śródziemnomorskiej i jej wyjątkowych składników! Oto prosty przepis, dzięki któremu szybko będziesz w stanie przygotować pyszne i aromatyczne danie na każdą okazję.
Przepis na cannelloni ze szpinakiem i kremowym serem [fot. Quality Public Relations / Hochland]
Przepis na cannelloni ze szpinakiem i kremowym serem [fot. Quality Public Relations / Hochland]

Uwielbiamy śródziemnomorska kuchnię! Siła jej niepowtarzalnego smaku tkwi w prostocie, pomysłowości i wyjątkowo aromatycznych składnikach, które przywodzą na myśl wakacje pełne słońca. Makaron cannelloni ze szpinakiem, czosnkiem i śmietankowym kremowym serem Hochland, to doskonała propozycja dania w południowym stylu.

Cały świat na talerzu

Coraz częściej sięgamy po kulinarne inspiracje z całego świata, dzięki czemu na naszym talerzu nigdy nie zagości nuda, a w kuchni wciąż odkrywać będziemy nowe możliwości i połączenia smaków. Każdego dnia możemy inspirować się różnymi zakątkami globu, testując nowe receptury.

Kuchnia śródziemnomorska, która wyróżnia się bogactwem aromatów, jest niesamowicie smaczna, bardzo prosta, a przy tym – niezwykle efektowna! Danie z kultowym włoskim makaronem cannelloni, czyli dużymi rurkami idealnymi do nadziewania, zachwyca aromatami czosnku, oliwy z oliwek, przypraw i szpinaku. Aksamitną gładkość nadzienia uzyskasz, dodając do niego śmietankowy i kremowy ser Hochland w trójkącikach.  Delikatny, kremowy i aromatyczny... Przygotowany z najwyższej jakości, naturalnych składników – mleka, sera i aromatycznych dodatków. To połączenie smaków w tej potrawie to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Zapieczone ze śmietanką cannelloni ze szpinakowo-serowym nadzieniem, będzie znakomitą oryginalną propozycją letniego obiadu. Zaskakująca forma, efektowne, aromatyczne wnętrze i śródziemnomorski styl, to idealny kulinarny wybór w letnie dni!

Cannelloni ze szpinakiem i kremowym serem – przepis

Składniki:

  • ok. 12 rurek makaronu cannelloni;
  • 2 łyżki oliwy;
  • 250 g świeżego szpinaku;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej;
  • 1 opakowanie sera kremowego Śmietankowego Hochland w trójkącikach;
  • 200 ml śmietanki 18%;
  • sól i pieprz do smaku;
  • 1/2 opakowania sera kremowego w plastrach Śmietankowego Hochland.

Przygotowanie:

Na oliwie podsmażyć chwilę posiekany czosnek, dodać szpinak, chwilę podgrzewać, doprawić solą, pieprzem i gałką, dodać rozdrobnione sery kremowe śmietankowe Hochland w krążku , dokładnie połączyć. Masą nadziewać rurki makaronu, układać w naczyniu żaroodpornym, zalać śmietanką i przykryć naczynie folią aluminiową, piec ok. 30 minut (180°), następnie zdjąć folię, a na wierzchu poukładać plastry sera kremowego Śmietankowego Hochland, piec kolejne 15 minut, tym razem bez przykrycia.

Smacznego!

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również