Newsello.pl

Najlepsze zupy na lato – oryginalna zupa warzywna i krem z cukinii

Słońce sprzyja dobremu wzrostowi warzyw, które następnie mogą posłużyć do przygotowania wspaniałych dań! Poznaj dwa przepisy na niezwykłe zupy z makaronem, które zachwycają swoją oryginalnością i nietypowym smakiem!
Najlepsze zupy na lato – oryginalna zupa warzywna i krem z cukinii [fot. materiały prasowe / Lubella]
Najlepsze zupy na lato – oryginalna zupa warzywna i krem z cukinii [fot. materiały prasowe / Lubella]

Piękna pogoda i wakacyjne aktywności sprawiają, że nie mamy ochoty spędzać wiele czasu w kuchni. Chętniej natomiast sięgamy po potrawy sycące, ale jednocześnie lżejsze w formie. Doskonałą pozycją w letnim menu będą zatem zupy. Najlepiej pełne świeżych, sezonowych warzyw. To potrawy łatwe i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie przywołujące wspomnienia rodzinnych, wspólnie spędzonych chwil. Nie tylko tych wakacyjnych.

Ponieważ lato kusi nas pełnią smaków, zapachów i barw, to nie powinniśmy się mu opierać! Niech te naturalne składniki nas zainspirują do kulinarnych eksperymentów, a w rezultacie, w naszej kuchni powinny zagościć kolorowe warzywa, które możemy przyrządzać na rozmaite sposoby, na przykład przygotowując z nich zupy z makaronem. To doskonały pomysł na obiad, gdy upalne dni zachęcają do wyjścia z domu, a czas w kuchni chcemy ograniczyć do minimum. Szukamy więc smacznych potraw, które będą nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale i sycące.

Zupy pełne kolorów lata

Od soczystej zieleni cukinii, aż po słoneczne odcienie papryki – zupy z sezonowych warzyw nie mają sobie równych. Doskonale smakują zwłaszcza wtedy, kiedy dopełnione są pysznym makaronem. Najlepiej takim, który przywoła smak rodzinnych chwil – będzie delikatny, jak domowy, zrobiony z kilku jaj, z cienko wałkowanego ciasta. W połączeniu z zupą krem, czy klarownym bulionem stworzy doskonałą kompozycję na letnie popołudnie.

Wybierając składniki do potraw, zazwyczaj staramy się szukać tych, które będą podkreślać smak domowych posiłków. Dlatego przygotowując zupy, warto sięgnąć po najnowszą propozycję od Lubelli – Makaron Jajeczny Lubella 5 jaj, który wygląda, jak i smakuje jak domowy – przypominając ten przygotowywany przez nasze mamy i babcie. Sekret jego delikatności tkwi w użyciu 5 jaj oraz 3-krotnym wałkowaniu ciasta.

Makaron, który smakuje i wygląda jak domowy - jak to możliwe?

To po prostu najlepszy makaron do zup – doskonale sprawdzi się w tradycyjnej jarzynowej, aromatycznych kremach, czy popularnej pomidorówce. Dzięki makaronowi jajecznemu od Lubelli ponownie przeniesiemy się do czasu, kiedy byliśmy dziećmi i sięgaliśmy po kolejny talerz przygotowanej przez babcię zupy. Co ciekawe, osoby, które miały okazje spróbować zup z Lubellą Jajeczną 5 jaj, potwierdzają jej wyjątkowy smak. W przeprowadzonym przez Lubellę badaniu większość z nich stwierdziła, że makaron od Lubelli jest równie pyszny, jak ten domowy:

  • 79% konsumentów uważa, że nowy makaron jajeczny od Lubelli jest delikatny jak domowy;
  • 78% twierdzi, że wygląda jak domowy;
  • 73% przyznało, że smakuje jak domowy;
  • 86% jest zdania, że makaron jajeczny od Lubelli pasuje do rosołu[1].

Do wyboru mamy różne kształty makaronu Lubella Jajeczna 5 Jaj: nitki, krajankę i wstążki, dzięki czemu każdy z nas może wybrać swój ulubiony. Dodatkowo, makaron typu nitki jest w dostępny w dwóch opakowaniach: poręcznym 250 g oraz w rodzinnej paczce 400 g.

To doskonały sposób, aby w jednej chwili przygotować pyszną sezonową zupę, dzięki której każdy, kto jej spróbuje, przeniesie się do ogrodu pełnego letnich warzyw.

Oto dwa przepisy na kolorowe zupy z sezonowych warzyw:

Zupa warzywna z kukurydzą, chili i makaronem nitki

Szybka i lekka zupa warzywna w letnim klimacie. Bez marchewek, pietruszki i ziemniaków natomiast z cukinią, bakłażanem, papryką i kukurydzą. Z lekko ostrą i ziołową nutą, idealnie nadaje się na wakacyjny posiłek. Podaję się ją z delikatnym makaronem nitki Lubella Jajeczna 5 jaj. Dzięki temu, że jest przygotowywany z 5 jaj i do tego trzykrotnie wałkowany, smakuje i wygląda jak domowy. Smacznego!

Składniki:

  • makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki;
  • cukinia (użyłam pół zielonej i pół żółtej);
  • bakłażan;
  • papryka zielona;
  • papryka czerwona;
  • papryka fioletowa (opcjonalnie);
  • kolba kukurydzy;
  • papryczka chili;
  • 2 l bulionu warzywnego;
  • gałązka świeżej mięty;
  • gałązka natki pietruszki;
  • gałązka kolendry;
  • sól i pieprz do smaku;
  • łyżka oleju.

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy.
  2. Cukinie i bakłażana kroimy w półplasterki, paprykę w paseczki, z kukurydzy obkrajamy ziarna.
  3. Papryczkę chili drobno siekamy. Ilość dodajemy wg uznania. Jeśli zupę mają jeść dzieci, wystarczy około 1 cm kawałek.
  4. Przekładamy warzywa do garnka, dodajemy olej i podsmażamy 5 minut, ciągle mieszając.
  5. Dodajemy bulion i świeże zioła.
  6. Gotujemy około 15-20 minut by warzywa nie rozgotowały się.
  7. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  8. W tym czasie makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki gotujemy 6 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą.
  9. Do miseczek nakładamy porcję zupy.
  10. Podajemy z makaronem i posypujemy ziołami i jeśli ktoś lubi to dodajemy więcej chili.

Smacznego :)

Sezonowa zupa krem z cukinii

Zupa w postaci gęstego i pożywnego kremu, o subtelnym, jednakże bardzo ciekawym smaku. Podstawą zupy jest cukinia, stąd delikatny pastelowo-zielony kolor. Jako dodatki, które razem finalnie smakują naprawdę wyśmienicie są: drobniutko posiekana i podsmażona szynka szwarcwaldzka, feta oraz makaron Lubella Jajeczna 5 jaj w postaci krajanki, który smakuje i wygląda jak domowy. Oprócz krajanki, Lubella ma w swojej ofercie nitki i wstążki, również przygotowywane z 5 jaj i 3-krotnie wałkowane, dzięki czemu makaron jest pulchny i delikatny.

Składniki 3-4 porcje:

  • bulion warzywny- 800 ml (lub bulion mięsny);
  • cukinia- 500 g;
  • ziemniaki- 300 g;
  • cebula- 1 duża;
  • czosnek- 2 ząbki;
  • masło klarowane- 2 łyżki;
  • sól;
  • pieprz – do smaku.

Dodatki:

  • makaron Lubella Jajeczna 5 jaj Krajanka - 300 g
  • szynka szwarcwaldzka - 80 g
  • feta - 40 g

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlać bulion, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i zagotować.
  2. Kiedy wywar zacznie się gotować dodać pokrojoną w kostkę cukinię (skórka i miąższ- o ile cukinia jest duża, to należy wydrążyć gąbczasty środek).
  3. W międzyczasie cebulę poszatkować i zeszklić na rozgrzanym maśle, po chwili dodać sprasowany czosnek i podsmażyć jeszcze około 30 sekund, a następnie przełożyć do zupy.
  4. Kiedy warzywa będą miękkie, należy zmiksować na gładki krem.
  5. Doprawić solą oraz pieprzem.Podawać z ugotowanym makaronem Lubella Jajeczna 5 jaj, drobno pokruszoną fetą oraz drobno pokrojoną i podsmażoną szynką szwarcwaldzką.

Smacznego!

Wpis powstał we współpracy z marką Lubella.

Odnośniki

[1] Na podstawie wyników badania konsumenckiego na ogólnopolskiej, reprezentatywnej próbie użytkowników makaronów, liczącej 402 osoby. Badanie zostało przeprowadzone metodą CAPI w domach konsumentów
w listopadzie 2017 r. przez firmę Maison & Partners.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również