Wakacje to czas, w którym potrawy z grilla przeżywają swój renesans. Coraz częściej na rozgrzanym ruszcie obok klasycznej karkówki, możemy znaleźć bakłażana, cukinię czy ser halloumi. Do wszystkich dań, zarówno tych klasycznych, jak i z wyszukanym twistem, idealnym dodatkiem będą produkty Krakusa. Klasyczne ogórki kiszone potrafią uzupełnić smak grillowanych potraw, korniszony o smaku czosnku podkreślą ich charakter, a chrzan doda im ostrości. To trzy znakomite sposoby na odnalezienie perfekcyjnego smaku grillowych przysmaków.
Polacy uwielbiają wyraziste smaki. Intensywny chrzan, korniszony w zalewie z czosnkiem i ogórki kiszone pasują do wszystkich dań z grilla i dodają potrawom wyrazistości. Możemy podać je zarówno, jako osobny dodatek do dania głównego, jak i składnik sałatek. Wystarczy odkręcić słoik, aby podkręcić letnie grillowanie.
Smaki letnich spotkań
Krakus od lat bezbłędnie łączy tradycję z nowatorskimi rozwiązaniami, tworząc produkty spożywcze z najwyższej półki. Dla fanów grillowania marka przygotowała trzy wyśmienite propozycje. Pierwszą są klasyczne ogórki kiszone. Zanim trafią do słoików, są starannie selekcjonowane, a swój doskonały smak zawdzięczają tradycyjnemu kiszeniu w zalewie z czosnkiem, chrzanem i koprem w pełnych baldachach. Idealnie uzupełnią wszystkie potrawy przygotowane na ogniu, jednocześnie nie dominując ich oryginalnego smaku.
Kolejna propozycja od Krakusa to ogórki korniszony z czosnkiem. Świetnie pasują do mięsnych dań i sosów, koreczków i sałatek. Wyróżnia je wyjątkowa chrupkość z wyważoną nutą czosnku. Ostatni dodatek, idealnie komponujący się z grillowymi przysmakami to chrzan, w całości przygotowany z korzenia. Jego kremowa struktura, przełamana wyczuwalnymi chrzanowymi wiórkami, podniesie walory smakowe najbardziej wyszukanych potraw z grilla.
Produkty marki Krakus są pozycją obowiązkową podczas letnich spotkań. Podkreślają smak serwowanych dań oraz będą idealną przekąską pomiędzy nimi. Pasują do mięs, warzyw i sosów. To uniwersalne dodatki najwyższej jakości.
Propozycje grillowych smaków od Krakusa i sugerowana cena półkowa:
- Ogórki kiszone Krakus – ok. 6,05 zł, waga: 630 g
- Chrzan Krakus – ok. 2,55 zł, waga: 180 g
- Korniszony Krakus z czosnkiem – ok. 6,05 zł, waga: 500 g
- Korniszony Krakus z chili – ok. 6,05 zł, waga: 500
A teraz, czas wprowadzić teorię w życie! Oto dwa przepisy, dzięki którym wszyscy wyjdą z grilla szczęśliwi i najedzeni!
Hamburger z grilla
Siekane burgery wołowe z chrzanem i korniszonem to kombinacja, która od razu przyciągnie spojrzenia wszystkich gości! Atrakcyjna i wygodna formuła podania to tylko jedna z wielu zalet tego dania, które z pewnością zniknie ze stołu co do sztuki!
Składniki: (4 porcje)
- chrzan Krakus - 4 łyżki;
- ogórki korniszony z czosnkiem Krakus - 8 szt.;
- wołowina (np. antrykot) - 440 g;
- bułka - 4 szt.;
- sałata karbowana - 4 liście;
- oliwa z oliwek - 3 łyżki;
- szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie:
- Wołowinę drobno posiekać nożem, dodać 1 łyżkę oliwy, doprawić solą oraz pieprzem i wyrobić.
- Z mięsa uformować kotlety wielkości bułki i zgrillować.
- Bułki przekroić na pół, wnętrze lekko posmarować pozostałą oliwą i przez chwilę ułożyć na grillu, aby bułki nabrały temperatury.
- Potem, układać kolejno: sałatę, burgera, po 1 łyżce chrzanu Krakus oraz plastry ogórków korniszonów z czosnkiem, również od Krakusa.
Smacznego!
Cukinia z grilla
Grillowane kwiaty cukinii z łososiem i ogórkiem kiszonym (4 porcje) to coś, dla osób chcących nieco poeksperymentować i... nie pożałować! Być może zobaczysz kilka uniesionych brwi po podaniu tego dania, za to kiedy już każdy go spróbuje... to wiele po nim nie zostanie!
Składniki:
- 3 ogórki kiszone Krakus;
- chrzan tarty w słoiczku Krakus;
- 12 kwiatów cukinii (większych);
- 200 g serka twarożkowego naturalnego;
- 100 g łososia wędzonego;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 łyżka świeżego tymianku;
- 150 g szynki prosciutto (cieniutkie plastry);
- 400 g młodych ziemniaczków;
- szczypiorek;
- pieprz;
- sól;
- 1 łyżka oleju.
Wykonanie:
- Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, dodaj do nich olej i otocz je nim.
- Przygotuj farsz do nadzienia kwiatów cukinii: przełóż do miski serek, drobno pokrojonego łososia, drobno pokrojone ogórki kiszone, starty czosnek, pokrojony tymianek oraz szczyptę pieprzu. Wymieszaj.
- Szczypiorek zblanszuj we wrzątku – do ugotowanej wody (1 litr) wrzuć na 10–15 sekund szczypiorek podzielony na liście, następnie schłodź zimną wodą.
- Kwiaty cukinii bardzo dobrze umyj i dokładnie wypłucz, a potem osusz.
- Przy pomocy łyżeczki nadziej kwiaty i każdy z nich przewiąż liściem szczypiorku.
- Szynkę ułóż na tackach do grillowania. Na szynce ułóż nadziane kwiaty cukinii.
- Ziemniaczki ułóż na grillu i zacznij grillować z jednej ze stron. Gdy się zarumienią, przełóż je na drugą stronę.
- Po przełożeniu ziemniaków na drugą stronę ułóż na grillu tacki z szynką i cukinią. Grilluj je przez 2–3 minuty, po czym przełóż kwiaty na drugą stronę i grilluj przez kolejne 2–3 minuty. W tym czasie szynka ładnie się zarumieni.
- Wyłóż na talerz porcję chrzanu oraz szynkę, kwiaty cukinii i ziemniaki.
Smacznego!