Chcemy się dzielić swoimi ulubionymi smakami z najmłodszymi członkami rodziny, by także oni za jakiś czas z nostalgią wspominali dzieciństwo. Dlatego próbując odtworzyć domowe chwile sięgamy po przepisy babć i mam oraz szukamy składników, które pomogą je przywołać.
Niewątpliwie jednym z nich jest pyszny, domowy makaron. Jednak przygotowanie go samodzielnie jest pracochłonne i wymaga czasu, którego zwykle nie mamy. Dlatego na pewno chętnie sięgniemy po najnowszą propozycję od Lubelli – Makaron Jajeczny Lubella 5 jaj, który zarówno wygląda, jak i smakuje jak domowy. Sekret jego delikatności tkwi w użyciu 5 jaj oraz trzykrotnym wałkowaniu ciasta. Jest idealny do zup – doskonale sprawdzi się w tradycyjnym rosole, aromatycznej ogórkowej czy popularnej pomidorówce. Dzięki makaronowi jajecznemu od Lubelli ponownie poczujemy się jak u babci na wakacjach albo jak wtedy, gdy po powrocie ze szkoły czekał już na nas talerz ulubionej zupy podany przez mamę.
Warto więc przygotować jedną z pysznych zup, którą zachwycimy rodzinę lub gości, sprawiając, że oni też uśmiechną się do przywołanego przez nią smaku domowych chwil.
Staropolska zupa ogórkowa na smażonych na maśle ogórkach
Składniki:
• makaron Lubella Jajeczna 5 jaj Wstążki - około 200 g
• bulion warzywny/rosół - 2 litry
• ogórki kiszone - około 300 g
• masło - 60 g
• marchewka - 1 średniej wielkości
• pietruszka - 1 średniej wielkości
• cebula - 1 mniejsza
• sól, pieprz - do smaku
• natka pietruszki - do posypania
Sposób przygotowania:
1. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wycisnąć z nich sok (soku nie wylewać).
2. Marchewkę oraz pietruszkę również zetrzeć na tarce.
3. Cebulę pokroić i zeszklić na rozgrzanym maśle.
4. Następnie dodać startą pietruszkę, marchew, odciśnięte ogórki i całość smażyć około 5 minut.
5. Zagotować bulion.
6. Do wrzącego wywaru przełożyć warzywa i gotować kolejne 5 minut. W międzyczasie spróbować zupy, aby ewentualnie zakwasić sokiem pozostałym z wyciskania ogórków.
7. Doprawić solą oraz pieprzem.
8. Podawać z makaronem Lubella Jajeczna 5 jaj.
Rosół z pieczoną na ostro marchewką
Składniki:
Rosół
• 3 marchewki
• 2 pietruszki
• 1 seler
• kawałek pora
• cebula opalona nad ogniem
• gałązka natki pietruszki
• gałązka natki selera
• gałązka lubczyku
• podudzie z kurczaka
• kawałek wołowiny
• filet z kurczaka
• 6 ziaren ziela angielskiego
• 5 ziaren czarnego pieprzu
• 5 ziaren czerwonego pieprzu
• liść laurowy
• spora szczypta soli
• ok. 4-5 litrów zimnej wody
Pieczone marchewki
• pęczek młodej marchewki (około 5-6 sztuk)
• 2 łyżki oliwy
• 2 łyżki wody
• łyżka soku z cytryny
• łyżeczka mielonej papryki słodkiej
• łyżeczka cayenne
• łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem
• płatki chili do posypania
Dodatkowo
• makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki
• natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Umyte mięso zalewamy zimną wodą.
2. Po zagotowaniu, łyżką cedzakową zdejmujemy szumowiny.
3. Dodajemy warzywa, przyprawy i na małym ogniu, gotujemy około godzinę.
4. Dodajemy natkę pietruszki, selera oraz lubczyk i gotujemy kolejną godzinę.
5. W tym czasie szorujemy młode marchewki.
6. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.
7. Składniki na marynatę mieszamy i nacieramy marchewki.
8. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy płatkami chili.
9. Pieczemy około 15 minut, aż lekko zmiękną, ale nadal będą jędrne.
10. Makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki gotujemy 6 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą.
11. Do miseczek nakładamy porcję zupy.
12. Podajemy z makaronem, kawałkami mięsa i pieczonymi marchewkami.
13. Posypujemy natką pietruszki.