Chcemy się dzielić swoimi ulubionymi smakami z najmłodszymi członkami rodziny, by także oni za jakiś czas z nostalgią wspominali dzieciństwo. Dlatego próbując odtworzyć domowe chwile sięgamy po przepisy babć i mam oraz szukamy składników, które pomogą je przywołać.
Niewątpliwie jednym z nich jest pyszny, domowy makaron. Jednak przygotowanie go samodzielnie jest pracochłonne i wymaga czasu, którego zwykle nie mamy. Dlatego na pewno chętnie sięgniemy po najnowszą propozycję od Lubelli – Makaron Jajeczny Lubella 5 jaj, który zarówno wygląda, jak i smakuje jak domowy. Sekret jego delikatności tkwi w użyciu 5 jaj oraz trzykrotnym wałkowaniu ciasta. Jest idealny do zup – doskonale sprawdzi się w tradycyjnym rosole, aromatycznej ogórkowej czy popularnej pomidorówce. Dzięki makaronowi jajecznemu od Lubelli ponownie poczujemy się jak u babci na wakacjach albo jak wtedy, gdy po powrocie ze szkoły czekał już na nas talerz ulubionej zupy podany przez mamę.
Warto więc przygotować jedną z pysznych zup, którą zachwycimy rodzinę lub gości, sprawiając, że oni też uśmiechną się do przywołanego przez nią smaku domowych chwil.
Staropolska zupa ogórkowa na smażonych na maśle ogórkach
Składniki:
•    makaron Lubella Jajeczna 5 jaj Wstążki - około 200 g
•    bulion warzywny/rosół - 2 litry
•    ogórki kiszone - około 300 g 
•    masło - 60 g
•    marchewka - 1 średniej wielkości
•    pietruszka - 1 średniej wielkości
•    cebula - 1 mniejsza
•    sól, pieprz - do smaku
•    natka pietruszki - do posypania
Sposób przygotowania:
1.    Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wycisnąć z nich sok (soku nie wylewać).
2.    Marchewkę oraz pietruszkę również zetrzeć na tarce.
3.    Cebulę pokroić i zeszklić na rozgrzanym maśle.
4.    Następnie dodać startą pietruszkę, marchew, odciśnięte ogórki i całość smażyć około 5 minut.
5.    Zagotować bulion.
6.    Do wrzącego wywaru przełożyć warzywa i gotować kolejne 5 minut. W międzyczasie spróbować zupy, aby ewentualnie zakwasić sokiem pozostałym z wyciskania ogórków.
7.    Doprawić solą oraz pieprzem.
8.    Podawać z makaronem Lubella Jajeczna 5 jaj.
Rosół z pieczoną na ostro marchewką
Składniki:
Rosół
•    3 marchewki
•    2 pietruszki
•    1 seler
•    kawałek pora
•    cebula opalona nad ogniem
•    gałązka natki pietruszki
•    gałązka natki selera
•    gałązka lubczyku
•    podudzie z kurczaka
•    kawałek wołowiny
•    filet z kurczaka
•    6 ziaren ziela angielskiego
•    5 ziaren czarnego pieprzu
•    5 ziaren czerwonego pieprzu
•    liść laurowy
•    spora szczypta soli
•    ok. 4-5 litrów zimnej wody
Pieczone marchewki
•    pęczek młodej marchewki (około 5-6 sztuk)
•    2 łyżki oliwy
•    2 łyżki wody
•    łyżka soku z cytryny
•    łyżeczka mielonej papryki słodkiej
•    łyżeczka cayenne
•    łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem
•    płatki chili do posypania
Dodatkowo
•    makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki
•    natka pietruszki
Sposób przygotowania: 
1.    Umyte mięso zalewamy zimną wodą.
2.    Po zagotowaniu, łyżką cedzakową zdejmujemy szumowiny.
3.    Dodajemy warzywa, przyprawy i na małym ogniu, gotujemy około godzinę.
4.    Dodajemy natkę pietruszki, selera oraz lubczyk i gotujemy kolejną godzinę.
5.    W tym czasie szorujemy młode marchewki.
6.    Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.
7.    Składniki na marynatę mieszamy i nacieramy marchewki.
8.    Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy płatkami chili.
9.    Pieczemy około 15 minut, aż lekko zmiękną, ale nadal będą jędrne.
10.    Makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki gotujemy 6 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą.
11.    Do miseczek nakładamy porcję zupy.
12.    Podajemy z makaronem, kawałkami mięsa i pieczonymi marchewkami.
13.    Posypujemy natką pietruszki.

                                    



