Newsello.pl

Przepisy na tradycyjne zupy - przywołaj smak domowych chwil!

Każdy z nas pamięta swoje ulubione smaki z dzieciństwa. Kojarzą się z gwarem rodzinnych rozmów przy stole, bliskością i poczuciem bezpieczeństwa...
Przepisy na tradycyjne zupy - przywołaj smak domowych chwil!
Przepisy na tradycyjne zupy - przywołaj smak domowych chwil!

Chcemy się dzielić swoimi ulubionymi smakami z najmłodszymi członkami rodziny, by także oni za jakiś czas z nostalgią wspominali dzieciństwo. Dlatego próbując odtworzyć domowe chwile sięgamy po przepisy babć i mam oraz szukamy składników, które pomogą je przywołać.

Niewątpliwie jednym z nich jest pyszny, domowy makaron.  Jednak przygotowanie go samodzielnie jest pracochłonne i wymaga czasu, którego zwykle nie mamy. Dlatego na pewno chętnie sięgniemy po najnowszą propozycję od Lubelli – Makaron Jajeczny Lubella 5 jaj, który zarówno wygląda, jak i smakuje jak domowy. Sekret jego delikatności tkwi w użyciu 5 jaj oraz trzykrotnym wałkowaniu ciasta. Jest idealny do zup – doskonale sprawdzi się w tradycyjnym rosole, aromatycznej ogórkowej czy popularnej pomidorówce.  Dzięki makaronowi jajecznemu od Lubelli ponownie poczujemy się jak u babci na wakacjach albo jak wtedy, gdy po powrocie ze szkoły czekał już na nas talerz ulubionej zupy podany przez mamę.

Warto więc przygotować jedną z pysznych zup, którą zachwycimy rodzinę lub gości, sprawiając, że oni też uśmiechną się do przywołanego przez nią smaku domowych chwil.

Staropolska zupa ogórkowa na smażonych na maśle ogórkach

Składniki:

•    makaron Lubella Jajeczna 5 jaj Wstążki - około 200 g
•    bulion warzywny/rosół - 2 litry
•    ogórki kiszone - około 300 g
•    masło - 60 g
•    marchewka - 1 średniej wielkości
•    pietruszka - 1 średniej wielkości
•    cebula - 1 mniejsza
•    sól, pieprz - do smaku
•    natka pietruszki - do posypania

Sposób przygotowania:

1.    Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wycisnąć z nich sok (soku nie wylewać).
2.    Marchewkę oraz pietruszkę również zetrzeć na tarce.
3.    Cebulę pokroić i zeszklić na rozgrzanym maśle.
4.    Następnie dodać startą pietruszkę, marchew, odciśnięte ogórki i całość smażyć około 5 minut.
5.    Zagotować bulion.
6.    Do wrzącego wywaru przełożyć warzywa i gotować kolejne 5 minut. W międzyczasie spróbować zupy, aby ewentualnie zakwasić sokiem pozostałym z wyciskania ogórków.
7.    Doprawić solą oraz pieprzem.
8.    Podawać z makaronem Lubella Jajeczna 5 jaj.

Rosół z pieczoną na ostro marchewką

Składniki:

Rosół
•    3 marchewki
•    2 pietruszki
•    1 seler
•    kawałek pora
•    cebula opalona nad ogniem
•    gałązka natki pietruszki
•    gałązka natki selera
•    gałązka lubczyku
•    podudzie z kurczaka
•    kawałek wołowiny
•    filet z kurczaka
•    6 ziaren ziela angielskiego
•    5 ziaren czarnego pieprzu
•    5 ziaren czerwonego pieprzu
•    liść laurowy
•    spora szczypta soli
•    ok. 4-5 litrów zimnej wody

Pieczone marchewki

•    pęczek młodej marchewki (około 5-6 sztuk)
•    2 łyżki oliwy
•    2 łyżki wody
•    łyżka soku z cytryny
•    łyżeczka mielonej papryki słodkiej
•    łyżeczka cayenne
•    łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem
•    płatki chili do posypania

Dodatkowo

•    makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki
•    natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1.    Umyte mięso zalewamy zimną wodą.
2.    Po zagotowaniu, łyżką cedzakową zdejmujemy szumowiny.
3.    Dodajemy warzywa, przyprawy i na małym ogniu, gotujemy około godzinę.
4.    Dodajemy natkę pietruszki, selera oraz lubczyk i gotujemy kolejną godzinę.
5.    W tym czasie szorujemy młode marchewki.
6.    Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.
7.    Składniki na marynatę mieszamy i nacieramy marchewki.
8.    Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy płatkami chili.
9.    Pieczemy około 15 minut, aż lekko zmiękną, ale nadal będą jędrne.
10.    Makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki gotujemy 6 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą.
11.    Do miseczek nakładamy porcję zupy.
12.    Podajemy z makaronem, kawałkami mięsa i pieczonymi marchewkami.
13.    Posypujemy natką pietruszki.

 

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również