„Właśnie z rzeczywistości rodzi się najdziwniejsza baśń w świecie” – powiedział pisarz Hans Christian Andersen, w którego urodziny, 2 kwietnia, obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Książki dla Dzieci.
Z początkiem wiosny mamy szczególną ochotę na zmianę swojego menu na lżejsze, orzeźwiające i kolorowe. Takie właśnie są sałatki, które możemy przygotować każdego dnia, ciesząc się ich wyjątkowym smakiem.
W 2015 roku spędziliśmy w pracy średnio 42 godziny tygodniowo. Dane GUS jednoznacznie wskazują, że czas ten wydłużył się względem 2014 roku. Mimo natłoku obowiązków doba nie chce się wydłużyć – im więcej czasu poświęcamy pracy, tym mniej go dla dzieci.
Bez gruntownych prac remontowych i kosztownych rewolucji, nasze mieszkanie może zyskać zupełnie nowe oblicze. Okoliczności są sprzyjające, bo za pasem wiosna, czas pełen pozytywnej energii do działania.
Świąteczny stół obfituje w niezwykłe przysmaki. Ich wygląd i charakter zmienia się w zależności od regionu, jednak wielu z nas kojarzy Wielkanoc z babką.
Prawdziwy, domowy majonez ma niepowtarzalny smak i zapach. Idealnie nadaje się na świąteczny stół,
bez którego wielkanocne śniadanie nie może się udać.
Mazurek czy baba? A może jedno i drugie? To ostatni moment na decyzję i zaplanowanie świątecznego menu, a także przygotowanie produktów i skompletowanie akcesoriów do słodkich wypieków i pachnących pasztetów.
Pełna zieleni, świeżości i nadziei, okraszona kolorami i bogata w tradycyjne smaki - Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Choć Polacy lubią testować nowinki na rynku, to pewne rzeczy pozostają niezmienne.
Jednym ze smaków, które najbardziej kojarzą się ze Świętami Wielkanocnymi, jest aromatyczny i wyrazisty chrzan. Sprawia, że dania nabierają wyjątkowych walorów, głębi i niepowtarzalnych nut.