Klasycznie pojawia się ona w wersji słodkiej – z lukrem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Czas jednak na babkową rewolucję! Na święta podaj babkę… ziemniaczaną!
Babka ziemniaczana, choć być może nie każdy jej spróbował, to znane i tradycyjne danie. Największą popularnością cieszy się na Podlasiu, gdzie doczekała się nawet swojego święta! Ta prosta i niezwykle pyszna potrawa zachwyci każdego łasucha.
– Babka ziemniaczana to prawdziwy, podlaski rarytas. W wersji klasycznej, opartej o tradycyjną recepturę, jest przygotowywana z utartych ziemniaków zmieszanych z podsmażonym boczkiem, doprawionych kminkiem i solą, a następnie zapieczonych w piekarniku na złocisty kolor. Ta prosta potrawa ma jednak wiele kulinarnych wariacji, które łączą tradycję z nowoczesnością i zawierają składniki, które w opcji podstawowej nie były wykorzystywane. Babkę możemy przygotować, np. z serem żółtym i czosnkiem – wówczas będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Do dań, które pieczemy w piekarniku, wybierzmy ser o dobrej topliwości, który podkreśli walory potrawy (np. Podlaski MSM Mońki) – mówi Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki.
Podlaskie przysmaki na wielkanocny stół – babka ziemniaczana z serem żółtym
Składniki:
- 400 g sera Gouda MSM Mońki
- 1,5 kg ziemniaków
- 150 g boczku wędzonego parzonego
- 150 g kiełbasy wędzonej
- 3 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz, majeranek do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Odsączyć z nadmiaru wody.
Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Połączyć z ziemniakami, dodać jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mąkę i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Blaszki "keksówki" wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Układać warstwami, na przemian masę ziemniaczaną i plastry sera. Wierzch babki udekorować paseczkami sera. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 60 minut.
Thermomix przepisy - szybkie i zdrowe gotowanie
Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko!