Newsello.pl

Szybki przepis na włoski makaron z pomidorami i papryką

Dobrze ugotowany makaron z odpowiednimi dodatkami to proste, pożywne i pyszne danie! Każdemu przyda się jeszcze jeden szybki przepis na awaryjne danie, kiedy czas goni, a my mamy ochotę na odrobinę letniego słońca na talerzu.
Przepis na włoski makaron z pomidorami i papryką [fot. materiały prasowe / Hochland]
Przepis na włoski makaron z pomidorami i papryką [fot. materiały prasowe / Hochland]

Gorące, południowe klimaty kulinarne idealnie sprawdzają się w wakacyjnym menu. Bogata, kolorowa i aromatyczna kuchnia śródziemnomorska, oparta jest na prostocie oraz wyjątkowych kompozycjach świeżych składników, sezonowych warzyw i ziół. Makaron tagliatelle, dojrzewające w słońcu warzywa i kremowy sos serowy… to połączenie idealne na wakacyjny lunch!

Kuchenne inspiracje

Dania kuchnii śródziemnomorskiej są różnorodne, przepyszne, a jednocześnie proste w przygotowaniu. Te cechy sprawiają, że ma ona swoich miłośników na całym świecie! Jej bogactwo możemy odkrywać każdego dnia na nowo, a lato daje wiele możliwości łączenia świeżych sezonowych warzyw i aromatycznych ziół. Kultowy włoski makaron tagliatelle, wprost uwielbia towarzystwo dojrzałych pomidorów i papryk, aromatycznego oregano i oliwy z oliwek. Zwieńczeniem aromatu dania jest serowy sos, którego bazę stanowi ser kremowy Hochland (z szynką). Jego wyrazisty smak i aksamitna konsystencja będą doskonale komponować się z włoskim makaronem. Ta propozycja na letni lunch, pełna południowego słońca i wyśmienitych smaków, to prosty sposób na kulinarne szczęście i wakacyjny klimat w domowym zaciszu!

Przepis

Składniki:

  • ok. 200 g makaronu tagliatelle;
  • 1 papryka;
  • duża garść pomidorów cherry;
  • oliwa do polania;
  • świeże oregano;
  • Ser kremowy z Szynką Hochland w bloczku;
  • 100 ml śmietanki minimum 22%;
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Paprykę pokroić w paski i razem z pomidorkami ułożyć na blaszce. Oprószyć solą pieprzem i oregano, skropić oliwą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Przez ok. 20-30 minut. W tym czasie makaron ugotować w osolonej wodzie, powinien być al dente. Makaron odcedzić, dodać ser kremowy z Szynką Hochland i śmietankę, wymieszać, aż ser się rozpuści, w razie potrzeby podgrzać, dodać warzywa, podawać danie udekorowane oregano.

Smacznego!

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Najlepsze zupy na lato – oryginalna zupa warzywna i krem z cukinii [fot. materiały prasowe / Lubella]

Najlepsze zupy na lato – oryginalna zupa warzywna i krem z cukinii

Kulinaria
czwartek, 09 sierpnia 2018, 13:05
Słońce sprzyja dobremu wzrostowi warzyw, które następnie mogą posłużyć do przygotowania wspaniałych dań! Poznaj dwa przepisy na niezwykłe zupy z makaronem, które zachwycają swoją oryginalnością i nietypowym smakiem!

Zobacz również