Newsello.pl

Prosty przepis na pudding z chałki z dodatkami

Nie lubisz wyrzucać niczego bez potrzeby? Oto przepis dla ciebie! Zobacz, jak kawałek czerstwej chałki zmienić z pyszne i szybkie danie, która pomoże Ci zacząć dzień w dobrym humorze!
Prosty przepis na pudding z chałki z dodatkami [fot. materiały prasowe / Łowicz]
Prosty przepis na pudding z chałki z dodatkami [fot. materiały prasowe / Łowicz]

Słodkie przepisy deserowe z wykorzystaniem wypieków, mają to do siebie, że śmiało można zaserwować je np. na śniadanie w stylu francuskim. Tak jest i z tą propozycją, ponieważ zapieczona chałka z owocami skrywa wiele sekretów, które nadadzą deserowi niespotykany głęboki smak.

Takie śniadanie to też dobry pomysł z innego względu – odrobina cukru z rana nikomu jeszcze nie zaszkodziła! Słodkie śniadanie pozwoli rozpocząć Ci dzień z pewnym zapasem energii, który zostanie spalony w ciągu dnia, więc jeżeli masz kiedyś pozwolić sobie na odrobinę przyjemności, to najlepiej rano. Z kolei dodatek owoców to zawsze witaminy i wartości odżywcze, które pomogą Ci sprawnie funkcjonować w ciągu dnia.

Tutaj, dobrym pomysłem będzie wzięcie i odpowiednie przyrządzenie starej chałki, dzięki czemu będzie ona chrupiąca z wierzchu, a w środku, czekać na nas będzie delikatny pudding. Intensywności nadzieniu doda czekodżem Łowicz, czyli połączenie mlecznej belgijskiej czekolady i owoców. To rozkosz dla podniebienia i doskonała pomysł na słodki poranek.

Pudding z chałki

Składniki (4 porcje):

  • 1 czekodżem Łowicz Truskawka z belgijską czekoladą;
  • 1 czerstwa chałka;
  • 2-3 truskawki;
  • 2 jajka;
  • 2 łyżki jogurtu;
  • 2 łyżki migdałowych płatków;
  • 120 ml mleka.

Wykonanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Pokrój przygotowaną chałkę na kromki o grubości ok. 1 cm.
  3. Roztrzep w misce jajka z jogurtem i mlekiem.
  4. Weź kromki i obtocz je w otrzymanej, jajecznej mieszance, po czym na każdej rozsmaruj łyżeczkę czekodżemu Łowicz Truskawka z belgijską czekoladą.
  5. Ułóż namoczone i posmarowane czekodżemem kromki na blaszce lub formie do pieczenia.
  6. Posyp kromki płatkami migdałów i ułóż na nich pokrojone truskawki.
  7. Włóż formę do piekarnika i zapiekaj całość przez ok. 20 minut w 180 stopniach. Kromki najlepiej podawać na ciepło.

Smacznego!

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Makarony Lubella

Makarony Lubella – najlepsze ze zboża

Kulinaria
wtorek, 09 października 2018, 14:09
Trwa kolejna odsłona telewizyjnej kampanii prezentującej "Najlepsze ze zboża". Spot przedstawia makarony Lubella, które towarzyszą nam o każdej porze dnia.

Zobacz również