Słodkie przepisy deserowe z wykorzystaniem wypieków, mają to do siebie, że śmiało można zaserwować je np. na śniadanie w stylu francuskim. Tak jest i z tą propozycją, ponieważ zapieczona chałka z owocami skrywa wiele sekretów, które nadadzą deserowi niespotykany głęboki smak.
Takie śniadanie to też dobry pomysł z innego względu – odrobina cukru z rana nikomu jeszcze nie zaszkodziła! Słodkie śniadanie pozwoli rozpocząć Ci dzień z pewnym zapasem energii, który zostanie spalony w ciągu dnia, więc jeżeli masz kiedyś pozwolić sobie na odrobinę przyjemności, to najlepiej rano. Z kolei dodatek owoców to zawsze witaminy i wartości odżywcze, które pomogą Ci sprawnie funkcjonować w ciągu dnia.
Tutaj, dobrym pomysłem będzie wzięcie i odpowiednie przyrządzenie starej chałki, dzięki czemu będzie ona chrupiąca z wierzchu, a w środku, czekać na nas będzie delikatny pudding. Intensywności nadzieniu doda czekodżem Łowicz, czyli połączenie mlecznej belgijskiej czekolady i owoców. To rozkosz dla podniebienia i doskonała pomysł na słodki poranek.
Pudding z chałki
Składniki (4 porcje):
- 1 czekodżem Łowicz Truskawka z belgijską czekoladą;
- 1 czerstwa chałka;
- 2-3 truskawki;
- 2 jajka;
- 2 łyżki jogurtu;
- 2 łyżki migdałowych płatków;
- 120 ml mleka.
Wykonanie:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Pokrój przygotowaną chałkę na kromki o grubości ok. 1 cm.
- Roztrzep w misce jajka z jogurtem i mlekiem.
- Weź kromki i obtocz je w otrzymanej, jajecznej mieszance, po czym na każdej rozsmaruj łyżeczkę czekodżemu Łowicz Truskawka z belgijską czekoladą.
- Ułóż namoczone i posmarowane czekodżemem kromki na blaszce lub formie do pieczenia.
- Posyp kromki płatkami migdałów i ułóż na nich pokrojone truskawki.
- Włóż formę do piekarnika i zapiekaj całość przez ok. 20 minut w 180 stopniach. Kromki najlepiej podawać na ciepło.
Smacznego!