Newsello.pl

Miętowa panna cotta w pucharkach z czekodżemem Łowicz

Deser w upalny dzień potrafi zdziałać cuda! Zwłaszcza, jeśli jest to doceniona na całym świecie, włoska receptura. Poznaj przepis na wyjątkowy deser, który zachwyca smakiem i wyglądem.
Miętowa panna cotta w pucharkach z czekodżemem Łowicz [fot. materiały prasowe / Łowicz]
Miętowa panna cotta w pucharkach z czekodżemem Łowicz [fot. materiały prasowe / Łowicz]

Włosi twierdzą, że panna cotta to jeden z najdoskonalszych deserów, jakich człowiek może skosztować na tym świecie. Bez wątpienia, ich stanowisko nie jest bezpodstawne – jej delikatna, kremowa konsystencja w mgnieniu oka rozpływa się w ustach, pozwalajac nam w pełni rozkoszować się jej wyjątkowym smakiem.

Tym razem proponujemy ciekawy przepis na jej szczególną wariację – oryginalne, waniliowe wydanie zastępujemy miętowym, orzeźwiającym kremem. Ta wersja zrobi szczególne wrażenie, jeśli zaserwujemy ją w upalne popołudnie i podamy w eleganckich pucharkach. Sekret tego deseru drzemie również w jednym wyjątkowym składniku, bowiem cała kompozycja przełożona jest Czekodżemem od Łowicza – Śliwka z Belgijską Czekoladą. To połączenie stanowi ucztę zarówno dla podniebienia jak i oka!

Panna cotta miętowa – przepis

Składniki (4 porcje):

  • Czekodżem Łowicz Śliwka z Belgijską Czekoladą;
  • 100 ml mleka;
  • 500 ml śmietany 30%;
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego;
  • 2 łyżeczki suszonej mięty;
  • 3 łyżeczki żelatyny;
  • szczypta chlorelli;
  • liście mięty.

Wykonanie:

  1. Śmietanę oraz mleko przelej do garnka, dodaj cukier, suszoną miętę, chlorellę i zacznij podgrzewać cały czas mieszając. Uważaj tylko, by całości nie zagotować!
  2. Zdejmij garnek z ognia. Do powstałego, ciepłego płynu wsyp przygotowaną żelatynę i dokładnie wszystko wymieszaj, aż ta się rozpuści.
  3. Odstaw całość do ostudzenia i lekkiego stężenia.
  4. Na dno pucharka wykładaj na przemian porcję miętowej kremówki i czekodżemu.
  5. Wstaw pucharki do lodówki na 2 godziny, do całkowitego stężenia.
  6. Przed podaniem ozdób desery listkami świeżej mięty.

Smacznego!

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Makarony Lubella

Makarony Lubella – najlepsze ze zboża

Kulinaria
wtorek, 09 października 2018, 14:09
Trwa kolejna odsłona telewizyjnej kampanii prezentującej "Najlepsze ze zboża". Spot przedstawia makarony Lubella, które towarzyszą nam o każdej porze dnia.

Zobacz również