Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie
Składniki:
300 ml wina czerwonego Marsala
1 opakowanie Esencji do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
1 szalotka
50 ml oliwy z oliwek
4 steki z polędwicy wołowej
300 g leśnych grzybów (mogą to być prawdziwki, pieczarki albo kurki, również mrożone)
6 szalotek
100 g suszonych śliwek bez pestek (najlepiej polskich podwędzanych)
50 g śmietany
2 żółtka
1 łyżka bułki tartej
2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
50 ml oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
Mięso oprósz Przyprawą do mięs Knorr, dzięki której nabierze ono wspaniałego smaku i aromatu, a następnie odstaw je na kilka godzin aby się zamarynowało.
Cebule i grzyby pokrój w grube kawałki, następnie obsmaż je na patelni, dodaj śmietanę, zagotuj do wygotowania płynu i ostudź. Tak powstały farsz wymieszaj z pokrojonymi śliwkami, żółtkami i bułką tartą.
Obsmaż na oleju steki - po 1 minucie z każdej strony. Następnie przełóż je do brytfanki. Na wierzch mięsa wyłóż gotowy farsz. Mięso piecz przez około 15 – 20 minut w rozgrzanym do 200°C piekarniku.
Następnie przełóż je na bok, a do brytfanki wlej szklankę wody i dokładnie wymieszaj powstały w ten sposób sok, na bazie którego przygotujesz sos Marsala. Na rozgrzanej oliwie, na patelni na której przygotowywałeś mięso, zeszklij pokrojoną w drobną kostkę szalotkę.
Całość zalej winem i zagotuj do momentu, aż wino prawie zupełnie odparuje. Dodaj sos z brytfanki i dolej 250 ml ciepłej wody.
Dodaj Esencję do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość wymieszaj dokładnie upewniając się, że esencja całkowicie się rozpuściła. Wszystko gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje. Mięso podawaj polane sosem.
Smacznego grillowania!
Thermomix przepisy - szybkie i zdrowe gotowanie
Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko!