Newsello.pl

Dobór składników i sposoby przyrządzania, czyli przepis na stek idealny

Z okazji Dnia Ojca warto zorganizować rodzinne spotkanie przy grillu. Nie powinno na nim zabraknąć dobrej jakości mięsa, w tym oczywiście soczystego i aromatycznego steka.
Greckie steki z karkówki na grilla
Greckie steki z karkówki na grilla

Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie

Składniki:
300 ml wina czerwonego Marsala
1 opakowanie Esencji do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
1 szalotka
50 ml oliwy z oliwek
4 steki z polędwicy wołowej
300 g leśnych grzybów (mogą to być prawdziwki, pieczarki albo kurki, również mrożone)
6 szalotek
100 g suszonych śliwek bez pestek (najlepiej polskich podwędzanych)
50 g śmietany
2 żółtka
1 łyżka bułki tartej
2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
50 ml oleju roślinnego

Sposób przygotowania:
Mięso oprósz Przyprawą do mięs Knorr, dzięki której nabierze ono wspaniałego smaku i aromatu, a następnie odstaw je na kilka godzin aby się zamarynowało.
Cebule i grzyby pokrój w grube kawałki, następnie obsmaż je na patelni, dodaj śmietanę, zagotuj do wygotowania płynu i ostudź. Tak powstały farsz wymieszaj z pokrojonymi śliwkami, żółtkami i bułką tartą.
Obsmaż na oleju steki - po 1 minucie z każdej strony. Następnie przełóż je do brytfanki. Na wierzch mięsa wyłóż gotowy farsz. Mięso piecz przez około 15 – 20 minut w rozgrzanym do 200°C piekarniku.
Następnie przełóż je na bok, a do brytfanki wlej szklankę wody i dokładnie wymieszaj powstały w ten sposób sok, na bazie którego przygotujesz sos Marsala. Na rozgrzanej oliwie, na patelni na której przygotowywałeś mięso, zeszklij pokrojoną w drobną kostkę szalotkę.
Całość zalej winem i zagotuj do momentu, aż wino prawie zupełnie odparuje. Dodaj sos z brytfanki i dolej 250 ml ciepłej wody.
Dodaj Esencję do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość wymieszaj dokładnie upewniając się, że esencja całkowicie się rozpuściła. Wszystko gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje. Mięso podawaj polane sosem.

Smacznego grillowania!

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również