Newsello.pl

Dobór składników i sposoby przyrządzania, czyli przepis na stek idealny

Z okazji Dnia Ojca warto zorganizować rodzinne spotkanie przy grillu. Nie powinno na nim zabraknąć dobrej jakości mięsa, w tym oczywiście soczystego i aromatycznego steka.
Greckie steki z karkówki na grilla
Greckie steki z karkówki na grilla

Dobrze przyrządzony stek to danie obowiązkowe w menu każdego mężczyzny. O tym, w jaki sposób przygotować stek idealny, opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.

Wołowina na ruszcie - befsztyk
Do przygotowania odpowiedniego steku powinniśmy wykorzystać odpowiedni rodzaj mięsa. Na grillu świetnie sprawdzi się wołowina. Co musimy wiedzieć, przystępując do jej zakupu? Najważniejsza jest rasa bydła, z której pochodzi mięso. Najlepszym mięsem na befsztyk będzie wołowina Wagyu, jak również Limousin, Chianina – Rind – uważana za najstarszą rasę bydła na świecie, Hereford czy Black Angus.

- Dobre gatunkowo mięso to bardzo ważny element przyrządzenia idealnych steków. Na grillu najlepiej sprawdzi się polędwica wołowa. Możemy jednak wykorzystać również inne części, takie jak antrykot, rostbef, ligawa czy nawet mięso z udźca. Przyrządzając mięso, musimy zwrócić uwagę, czy ma ono tzw. ‘marmurkową strukturę’. Chodzi o to, by było ono poprzerastane tłuszczem, dzięki czemu pod wpływem wysokiej temperatury nasz stek uzyska wyjątkową soczystość. Co ważne, każdy gatunek pochodzący z różnej rasy bydła charakteryzuje się odpowiednim czasem ‘dojrzewania’ w odpowiednich warunkach, który ma wpływ na jego ostateczny smak  - opowiada Piotr Murawski. By przygotować pyszny stek, wykorzystać możemy również mięso z ryb lub dziczyznę.

Na początek…
Pamiętać należy, że mięso potrzebować będzie odpowiedniej ilości czasu na przyzwyczajenie się do temperatury pokojowej. Po wyciągnięciu z lodówki, powinniśmy je w pierwszej kolejności umyć, osuszyć za pomocą ręczników papierowych, a następnie pokroić w plastry (o grubości ok. 3 cm) i na minimum godzinę odstawić.

Odrobina soli
Charakterystyczny smak mięsa na steki sprawia, że do ich przygotowania wykorzystać powinniśmy jedynie odrobinę soli, która w czasie smażenia wniknie głębiej do środka, oraz niewielką ilość przypraw. Należy to jednak zrobić jeszcze przed wrzuceniem mięsa na ruszt. Unikać powinniśmy natomiast pieprzu, który w wysokiej temperaturze może się przypalić i popsuć smak naszej potrawy.

Grillujemy!
By przyrządzić stek, wykorzystać możemy polaną tłuszczem patelnię, jak również oczywiście - grill. W tym drugim przypadku, do przygotowania mięsa najlepiej będzie wykorzystać grill otwarty. Przed wrzuceniem steków na ruszt, musimy pamiętać, by delikatnie uformować w rękach płaty mięsa. Przy większych kawałkach, przed samym smażeniem powinniśmy ponacinać jego brzegi, dzięki czemu mięso nie skurczy się mocniej pod wpływem wysokiej temperatury. By nasze steki smakowały naprawdę wybornie, musimy bardzo dobrze rozgrzać węgiel lub drewno, na którym rozpalamy grill, dzięki czemu białko mięsa natychmiast się zetnie, a nasze mięso zachowa wyjątkową soczystość. By nie stracić jej w dalszym procesie smażenia, powinniśmy zrezygnować z nakłuwania naszych steków widelcem. By obrócić kawałki na grillu, wykorzystać możemy szczypce.

Steki można wysmażyć na kilka sposobów:
- well done (stek bardzo dobrze wysmażony) – mięso brązowe, po przekrojeniu nie wypływają z niego soki,
- medium well (dobrze wysmażony) – w kolorze brunatnym, z delikatnie różowym środkiem, z niewielką ilością osocza,
-medium (średnio wysmażony) – jędrne mięso w delikatnym różowym kolorze, z lekko brunatnym osoczem,
- medium rare (średnio krwisty) – mięso w kolorze czerwonym, osocze lekko brunatne,
- rare (krwisty) – lekko wysmażony stek, czerwone mięso i osocze,
- blue rare (niebieski) – mięso jedynie delikatnie wysmażone na zewnątrz, w środku surowe.

A oto kilka propozycji Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, na przygotowanie pysznych steków:

Greckie steki z karkówki na grilla
Składniki:
1 kg karkówki
1 opakowanie Przyprawy do grilla Knorr
200 g zielonych i czarnych oliwek
1 pęczek świeżej kolendry
1 łyżeczka suszonego oregano
150 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
Umyj, osusz i pokrój mięso w steki o grubości 1 cm.
Zmiksuj oliwę z oliwkami. Tak przygotowany sos połącz z posiekaną kolendrą, oregano oraz Przyprawą do grilla Knorr, która wydobędzie z mięsa wyjątkowy smak.
Gotową marynatą wysmaruj dokładnie każdy ze steków i na 20 - 30 minut odstaw w chłodniejsze miejsce.
Smaż na rozgrzanym grillu zamarynowane wcześniej steki po 8 minut z każdej strony. Serwuj je z chrupiącą bagietką, sałatą oraz ketchupem, którego pomidorowy smak będzie doskonale pasował do potrawy.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również