Newsello.pl

Dobór składników i sposoby przyrządzania, czyli przepis na stek idealny

Z okazji Dnia Ojca warto zorganizować rodzinne spotkanie przy grillu. Nie powinno na nim zabraknąć dobrej jakości mięsa, w tym oczywiście soczystego i aromatycznego steka.
Greckie steki z karkówki na grilla
Greckie steki z karkówki na grilla

Pikantna karkówka w glazurze z whisky

Składniki:
1 kg chudej karkówki wieprzowej
1 opakowanie Przyprawy do grilla Knorr
100 ml whiskey
100 ml ketchupu pikantnego
100 g cukru brązowego
2 posiekane ząbki czosnku
1 drobno posiekana cebula szalotka
1 posiekana ostra papryczka chilli
50 ml oliwy
100 ml octu balsamicznego
1 łyżeczka cynamonu
1 szczypta roztartego goździka
1 łyżeczka kminu rzymski
1 łyżka sosu sojowego

Sposób przygotowania:
Pokrój mięso w jednocentymetrowe, grube steki, oprósz Przyprawą do grilla Knorr, która podkreśli wyrazisty smak i aromat mięsa, a następnie odstaw w chłodniejsze miejsce na kilka godzin.
Na rozgrzanej oliwie, podsmaż w garnku posiekany wcześniej czosnek, chilli i cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj cukier i smaż do chwili, aż się skarmelizuje. Dodaj wtedy ocet balsamiczny, łyżkę cynamonu i kminu rzymskiego, sos sojowy  i roztarty goździk. Całość gotuj przez około 5 minut, do momentu, aż ocet prawie odparuje. Następnie dodaj ketchup, whisky i gotuj glazurę, aż zgęstnieje.
Zamarynowane wcześniej steki przełóż do glazury i odstaw następnie do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Po upływie tego czasu grilluj mięso na tackach przez około 20 minut, na średnio rozgrzanym grillu, odwracając je co jakiś czas i jednocześnie nakładając na nie pędzelkiem przygotowaną glazurę.

Stek z sosem pieprzowym

Składniki:
500 g polędwicy
10 łyżek czerwonego wina
1 opakowanie Esencji do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
3 cebule szalotki
1 łyżka musztardy Dijon
2 łyżki śmietany 30%
1 łyżka pieprzu czarnego
80 g marynowanego zielonego pieprzu
szczypta soli
1 łyżka oleju
1 łyżka masła

Sposób przygotowania:
Polędwicę pokrój na 4 steki. Posyp je czarnym pieprzem i smaż przez około 2 minuty z każdej strony na łyżce oleju. Dopraw je po usmażeniu szczyptą soli.
Zagotuj wodę i przez kilka minut parz ziarna zielonego pieprzu. Następnie je przecedź.
Zeszklij posiekane szalotki na tej samej patelni.
Wlej wino, musztardę oraz pieprz zielony. Duś wszystko, aż połowa wina wyparuje. Dodaj 200 ml ciepłej wody i Esencję do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr, która wzbogaci smak dania. Całość dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj śmietanę i gotuj wszystko przez minutę, do czasu aż sos zgęstnieje. Steki podawaj polane sosem z dodatkiem puree ziemniaczanego lub ziemniaków z grilla.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również