Desery mają to do siebie, że pobudzają wiele zmysłów – najpierw zapach – kiedy wypieki jeszcze są w trakcie przygotowania, a następnie wzrok, kiedy pojawiają się na stole. Wówczas możemy podziewać kolory, kompozycje i zestawienie różnych, starannie dobranych dekoracji.
Wreszcie, po dłużacych się chwilach czekania, trafiają do zmysłu smaku. Wtedy właśnie, doskonale skomponowane składniki sprawią, że odprężamy się – w milczeniu i zachwycie nad deserem, którym będziemy się w najbliższych minutach delektować.
Jednym z ciast, które zacznie zachwycać jeszcze przed podaniem jest oryginalna tarta z ricottą, brzoskwinią oraz czekodżemem Łowicz. Deser oprócz tego, że smakuje wybornie, to z pewnością będzie efektownym zwieńczeniem obiadu w gronie najbliższych.
Tarta brzoskwiniowa z ricottą
Składniki:
- Czekodżem Łowicz Brzoskwinia z belgijską czekoladą;
- 100 g masła;
- 100 g mąki pszennej;
- 50 g mąki krupczatki;
- 250 g ricotty;
- 1 łyżka śmietany;
- 1 duża brzoskwinia;
- 1 jajko;
- 1 żółtko.
Wykonanie:
- Zacznij od przesiania obydwu mąk, po czym posiekaj je razem z masłem.
- Dodaj do nich śmietanę i żółtko jajka, po czym zagnieć całość na gładkie ciasto.
- Włóż ciasto do lodówki na 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Zmiksuj ricottę i jajko.
- Umyj, obierz i pokrój brzoskwinie. Nie zapomnij wyrzucić pestki!
- Wyjmij ciasto z lodówki, po czym rozwałkuj je na ok. 2-3 mm.
- Na środek placka nałóż ricottę, a na nią czekodżem Łowicz Brzoskwinia z belgijską czekoladą, zostawiając wolny ok. 1 cm margines ciasta, który później zawiń do środka.
- Ułóż na nadzieniu pokrojoną brzoskwinię.
- Przełóż tartę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach. Gotowe!
Smacznego!