Newsello.pl

Frappe – przepis na kokosowe wytchnienie w upalne dni

Na ciężkie poranki, najlepsza jest dobra kawa. A na ciężkie, UPALNE poranki? Mrożona kawa! Poznaj mistrzowski przepis, dzięki któremu przygotujesz wyjątkowy napój, który postawi cię rano na nogi!
Frappuccino – przepis na kokosowe wytchnienie w upalne dni [fot. materiały prasowe / Nivona]
Frappuccino – przepis na kokosowe wytchnienie w upalne dni [fot. materiały prasowe / Nivona]

Wakacje powoli się kończą, jednak letnie słońce nadal świeci z pełną mocą. W tak gorące dni, poranki mogą być naprawdę trudne – wysoka temperatura atakuje bezlitośnie nie pozwalając nam się porządnie wyspać i dodatkowo przeszkadzają już od pierwszych chwil po przebudzeniu się.

W takie dni najlepiej pomoże orzeźwiająca kawa mrożona, która nie tylko pobudza, ale też i schładza.

Frappe Kokosowe

Dla fanów mlecznych kaw z dodatkiem lodu powstało Kokosowe Frappe. Z ekspresem Nivona CafeRomatica 768 ten niestandardowy przepis nabiera dodatkowej mocy. Urządzenie posiada system Aroma Balance, pozwalający na uzyskanie aż trzech różnych profilów aromatu: dynamicznego z kwaskowato-owocową nutą, stałego o cierpkim smaku połączonym ze słodko-gorzkim twistem oraz intensywnego z mocno wyczuwalną tonacją goryczy. To dzięki niemu przygotowana kawa może za każdym razem smakować inaczej. Sam zdecydujesz również o jej mocy. Postaw na jeden z 5 poziomów intensywności i dopasuj ją do swojego smaku.

Przepis na Kokosowe Frappe

Składniki:

  • 1 espresso;
  • 5-6 kostek lodu;
  • 150 ml mleka kokosowego;
  • kostka gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

  • Do szklanki o wielkości od 250 do 300 ml wsyp od 5 do 6 orzeźwiających kostek lodu.
  • Następnie wlej 150 ml mleka kokosowego. Pamiętaj, musi być zimne!
  • Teraz czas na aromatyczne espresso. Wybierając kawę, typuj w 100 % Arabikę. Używając ekspresu Nivona CafeRomatica 768, możesz skorzystać z funkcji AromaBalance. Sam zdecydujesz, jaki aromat będzie miała Twoja kawa, a z systemem pozwalającym na wskazanie mocy, wybierzesz czy Twoje Kokosowe Frappe będzie mocno pobudzające, czy raczej zrelaksuje Cię po długim dniu.
  • Na koniec, aby podkreślić wyjątkowy smak kokosowej kawy, posyp ją startą kostką gorzkiej czekolady.

Ekspresy Nivona pozwalają decydować o mocy kawowego orzeźwienia. Zainspiruj się i w gorące dni postaw na niestandardowy przepis, smakujący jak z rąk najlepszego baristy. Dodaj sobie energii, poczuj przyjemny chłód i dopasuj smak do swoich indywidualnych potrzeb.

Przepis opracował Marcin Rusnarczyk – Mistrz Polski Baristów i ekspert marki Nivona.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również