Newsello.pl

Orzeźwiająca kawa na upalne dni – przepis na Tonicpresso

Upalne poranki mogą być podwójnie demotywujące, chyba, że wyjdziemy im naprzeciw i dzięki odpowiedniej kawie dodamy sobie energii na start dnia i poprawimy samopoczucie! Oto wyjątkowy przepis na kawę mrożoną, która to umożliwi.
Orzeźwiająca kawa na upalne dni – przepis na Tonicpresso [fot. materiały prasowe / Nivona]
Orzeźwiająca kawa na upalne dni – przepis na Tonicpresso [fot. materiały prasowe / Nivona]

Temperatura przekracza 30 stopni Celsjusza. Stwierdzenie, że jest ciepło, można śmiało uznać za niedopowiedzenie. Jest gorąco. Letnio. Słonecznie! Szukamy cienia, marząc o klimatyzacji, a nasz szare komórki powoli przestają spełniać swoje zadanie. I tutaj jak zawsze, może uratować nas kawa – i to nie klasyczna, ani z mleczną pianką, tylko w niezwykłej wersji z kostkami lodu!

Oto orzeźwiająca i wyjątkowa kawa na upały, którą przygotujecie dzięki przepisowi od marki Nivona.

Orzeźwiające Tonicpresso

Okazuje się, że mrożona kawa nie musi być mleczna. Wręcz przeciwnie! Niestandardowe połączenie składników pozwala na uzyskanie kawy orzeźwiającej i pełnej smakowych niespodzianek. Z ekspresem Nivona CafeRomatica 758 przygotujesz pyszne Tonicpresso, o wybranej przez siebie mocy. Urządzenie posiada funkcjonalność Moja Kawa, z którą zaprogramujesz przepisy na kawy odpowiadające twojemu podniebieniu. Dodatkowo, kiedy po prawdziwej dawce orzeźwienia, będziesz mieć ochotę na klasykę, wystarczy nacisnąć jeden przycisk i cieszyć się pysznym cappuccino z systemem OneTouch Spumatore.

Przepis na orzeźwiającą kawę

Składniki:

  • 1 espresso;
  • 5-6 kostek lodu;
  • 150 ml tonicu (zamiennie możemy postawić na gazowaną lemoniadę);
  • 1 plasterek limonki;
  • 1 plasterek cytryny.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od wyboru odpowiedniego naczynia. Powinna być to szklanka o wielkości od 250 do 300 ml.
  2. Do szklanki wsyp od 5 do 6 kostek lodu.
  3. Teraz czas na orzeźwiający twist. Dodaj cytrynę i limonkę. Każdej po plasterku.
  4. Wybierz tonic (alternatywnie gazowaną lemoniadę). Wlej do szklanki.
  5. Całość zalej świeżym, aromatycznym espresso z ekspresu Nivona CafeRomatica 758. Z systemem pozwalającym na wybór mocy, sam zdecydujesz czy Twoja kawa będzie mocno pobudzająca, czy przybierze wersję light. W temacie rodzaju ziaren – postaw na 100 % Arabikę!

Przepis opracował Marcin Rusnarczyk – Mistrz Polski Baristów i ekspert marki Nivona.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również