Ładny, szybki deser
Szukacie pomysłu na efektowny deser, który zachwyci wszystkich gości? Oto wyjątkowe połączenie kokosa i truskawki, otulone pysznym czekodżemem od Łowicza, które nie tylko świetnie się prezentuje, ale też i świetnie smakuje!
Podpowiadamy, jak przygotować te słodkości w domowym zaciszu. Jedno jest pewne, ten przepis nie tylko wygląda, ale i smakuje doskonale, dlatego z pewnością nie tylko podbije kubki smakowe największych amatorów czekolady i owoców, ale też i świetnie nada się na rodzinne przyjęcie!
Przepis na deser
Składniki: (3-6 porcji)
- mleko kokosowe- 400 ml;
- woda – 200 ml;
- truskawki – 200 g;
- tapioka – 60 g;
- cukier – 1 łyżeczka;
- sok z cytryny – 1 łyżka;
- czekodżem Łowicz Truskawka z Belgijską Czekoladą – 1 słoik.
Wykonanie:
Tapiokę należy wymieszać z mleczkiem kokosowym, wodą oraz cukrem, a następnie moczyć przez około 30 minut. Namoczoną tapiokę gotujemy na bardzo małym ogniu, do miękkości, około 50 minut nie zapominając o częstym mieszaniu!(czas dotyczy dużych kulek, mniejsze kulki tapioki gotują się o połowę krócej). Gdy ziarna staną się przezroczyste, powinniśmy je ostudzić.
W międzyczasie truskawki kroimy na małe kawałki. Na dno pucharka wylewamy po kolei warstwy czekodżemu, a następnie tapioki, truskawek i jeszcze raz tapioki. Na wierzch dodajemy jeszcze dwie łyżeczki czekodżemu. Gotowe!
Smacznego!