Newsello.pl

Brownie kokosowe – przepis na szybkie ciasto z dodatkiem czekodżemu Łowicz

Szybkie i proste przepisy na ciasta potrafią uratować życie... albo chociaż dobry humor. Oto propozycja ciekawego ciasta, które przygotujesz bez większego wysiłku i problemów.
Brownie kokosowe – przepis na szybkie ciasto z dodatkiem czekodżemu Łowicz [fot. materiały prasowe / Łowicz]
Brownie kokosowe – przepis na szybkie ciasto z dodatkiem czekodżemu Łowicz [fot. materiały prasowe / Łowicz]

Czekolady nigdy za wiele! Ten wyjątkowy produkt od lat towarzyszy nam jako jeden z najważniejszych i najbardziej lubianych składników wielu ciast i deserów. Nie bez powodu, powstało wiele przepisów, opierających się właśnie na tej słodkości o charakterystycznym, ciemnym kolorze.

Ostatnimi czasy, coraz większą popularnością cieszy się brownie. To proste w przygotowaniu ciasto o intensywnym smaku to świetna podstawa, którą możemy następnie połączyć z wieloma, często niespodziewanymi, wyjątkowymi dodatkami i smakami!

Dziś prezentujemy przepis na brownie kokosowe z dodatkiem wyjątkowego czekodżemu Łowicz. Czekoladowa baza w zestawieniu z pełnym delikatności kokosem to duet idealny. Ale na tym nie koniec, bo w tym przepisie na pierwszy plan wysuwa się Czekodżem Wiśnia z Czekoladą Belgijską od Łowicza, ale o tym przekonacie się za chwilę. To ciasto to istna uczta dla smakoszy, którzy szukają w deserach nieoczywistych i zaskakujących rozwiązań.

Brownie kokosowe – przepis

Składniki: (Blaszka 20x20 cm):

  • 1 Czekodżem Łowicz Wiśnia z belgijską czekoladą;
  • 120 g oleju kokosowego, nierafinowanego;
  • 50 g cukru kokosowego;
  • 50 g mąki kokosowej;
  • 1/3 szklanki kakao;
  • 3 jajka;
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Kakao wraz z olejem kokosowym umieść w garnuszku, a następnie podgrzej i mieszaj je aż do całkowitego roztopienia. Następnie, przelej zawartość garnka do miski.
  2. W drugiej misce umieść Czekodżem Łowicz Wiśnia z belgijską czekoladą, ale nie cały!
  3. Powstałą czekoladową mieszaninę przelej do miski z Czekodżemem Łowicz. Następnie dodaj przygotowany cukier oraz mąkę, wbij jajka i mieszaj, aż składniki się ze sobą idealnie połączą.
  4. Wylej ciasto na blachę o wymiarach 20x20 cm, wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw ją do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
  5. Pieczenie powinno trwać około 22-25 min. Gotowość brownie, najlepiej sprawdzić metodą "suchego patyczka".
  6. Po wyjęciu i  wystygnięciu ciasta, jego wierzch posmaruj Czekodżemem Łowicz Wiśnia z belgijską czekoladą i ciesz się szybko przygotowanym wyjątkowym ciastem.

Smacznego!

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również