Szybki przepis na pyszne ciasto przyda się każdemu, dlatego proponujemy wyjątkową recepturę na bezglutenowe brownie, które można przygotować nawet w pół godziny! Nie będziecie potrzebować skomplikowanych składników i dużej ilości sprzętu, a efekty zachwycą podniebienia wszystkich, którzy ich spróbują!
Ciasto piecze się szybko i wychodzi naprawdę pyszne – pachnące, wilgotne i mięciutkie – takie jak powinno być prawdziwe brownie. Można je też swobodnie modyfikować, dodając np. posiekane bakalie, skórkę pomarańczową czy czekoladową polewę, jednak nawet bez dodatków możemy cieszyć się jego wspaniałym smakiem.
Składniki
- 1 szklanka cukru trzcinowego lub zwykłego;
- 3 łyżki kakao;
- ½ kostki masła;
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia;
- 1 szklanka bezglutenowej mieszanki jasnych mąk 3 Pauly;
- 2 jajka;
- kilka kropel ekstraktu waniliowego lub aromatu;
- Dowolnie ulubione bakalie.
Przygotowanie
Wszystkie suche składniki (mąka, cukier, kakao i proszek do pieczenia) wymieszać w misce. Dodać jaja i rozpuszczone masło. Całość dokładnie wymieszać na gładką masę. Przygotować naczynie żaroodporne lub blaszkę smarując ją dokładnie tłuszczem i przelać do niej gotową masę. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Wstawić formę do rozgrzanego piekarnika i piec ok 20-25 minut.
Porada: ciasto można wzbogacić siekanymi bakaliami mieszając je z ciastem przed pieczeniem, lub po upieczeniu i wystudzeniu ciasta przystroić z wierzchu bakaliami i polewą czekoladową
Inne przepisy bez glutenu znaleźć można na stronie marki 3pauly.