Są takie dni, gdy czas nas goni, a natłok obowiązków nie pozwala nam na przygotowanie wymyślnych i ciekawych dań. Jest to szczególnie kłopotliwe, gdy chcemy odżywiać się zdrowo i trzymać się diety. Czy aktywny da się połączyć zdrowy tryb życia i szarą codzienność pełną obowiązków? Oczywiście! Wystarczy odpowiedni przepis, a pyszne i zdrowe jedzenie da się przygotować w prosty sposób!
Oto więc przedstawiamy prosty przepis na aromatyczne danie bez glutenu, które będzie świetnym pomysłem na obiad lub kolację na gorąco. Zapiekanka makaronowa jest nie tylko pyszna, ale także świetnie się prezentuje, dzięki czemu można też ją śmiało serwować gościom. Zapiekankę można piec w dużym naczyniu żaroodpornym lub w mniejszych foremkach do zapiekania, przykrywając je podczas pieczenia folią aluminiową.
Składniki (na 4 porcje)
- 500 g brokułów;
- 250 g grzybów (pieczarki lub leśne);
- 1 papryka;
- 1 mozzarella;
- 250 g makaronu bezglutenowego 3 PAULY Teff Fusilli;
- 500 ml bulionu warzywnego;
- 200 ml śmietany;
- 2 szczypty soli;
- 2 szczypty pieprzu;
- 2 szczypty słodkiej papryki;
- 150 g tartego sera żółtego;
- 1 łyżka oleju do natłuszczenia formy.
Przygotowanie:
- Posmarować naczynie do pieczenia olejem;
- Warzywa i grzyby umyć, podzielić brokuły na małe kwiatuszki, grzyby i paprykę pokroić w grubą kostkę, drobno posiekać mozzarellę;
- Rozgrzać na termoobiegu piekarnik do 180 ° C;
- Wymieszać niegotowany makaron 3 Pauly Teff Fusilli z warzywami i mozzarellą w naczyniu żaroodpornym;
- Wymieszać bulion warzywny, śmietanę oraz przyprawy, zalać makaron i zamieszać raz;
- Przykryć formę i piec zamkniętą w temperaturze 180 ° C przez około 35 minut. (Podczas pieczenia po ok 20 minutach wymieszać wszystko jeszcze raz, zamknąć i piec dalej);
- Po 35 minutach pieczenia otworzyć foremkę, posypać danie startym serem żółtym i piec w otwartej formie przez następne 10-15 minut, aż ser będzie złotobrązowy;
- Wyjąć zapiekankę z piekarnika i odstawić na około 10 minut.
Gotowe! Smacznego!
Zapraszamy też na stronę marki 3 Pauly!