W wiosennej kuchni marki Herbapol potrawy zyskują lekki i owocowy smak dzięki produktom stworzonym z najlepszych owoców z polskich sadów. Wypróbujcie wyselekcjonowane przepisy autorstwa mistrza kuchni i ambasadora marki, Tomka Jakubiaka. Smakowite potrawy będą doskonałym uzupełnieniem pięknych chwil, spędzonych w gronie bliskich!
Pasztet z konfiturą wiśniową
Składniki:
1 kg wątróbki drobiowej
1 słoik Konfitury Wiśnia nadwiślanka Herbapol
5 główek cebuli
330 ml słodkiej śmietany 30% tłuszczu
4 jajka
150 g bułki tartej
2 łyżki miodu płynnego
sól, pieprz, majeranek
olej do smażenia
500 ml mleka do namoczenia wątróbki
Przygotowanie:
Wątróbkę umyj i mocz przez około 2 godziny w mleku. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na małym ogniu, aż nabierze złotego koloru. Wątróbkę odsącz z mleka, przelej zimną wodą i usmaż na patelni
z olejem, a następnie zmiel ją na gładką masę. Do wątróbki dodaj jajka, bułkę tartą, konfiturę, śmietanę, cebulę, miód i przyprawy. Masę przełóż do keksówki. Piecz w temperaturze 170 stopni przez 40 – 45 minut.
Mazurek figowy
Składniki:
1 słoik Powideł Węgierkowych Herbapol
bakalie i biała czekolada do ozdoby
Ciasto kruche:
250 g mąki krupczatki
150 g masła
2 łyżki cukru pudru
3 żółtka
Masa:
1 litr mleka 3,2% tłuszczu
300 g cukru
250 g fig suszonych
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Mąkę posiekaj z masłem i cukrem, a następnie dodaj żółtka. Zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą
i włóż do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez 10 minut. Przygotuj masę: mleko gotuj z cukrem, a gdy zacznie gęstnieć dodaj drobno posiekane figi i masło. Całość zagotuj i zostaw do przestygnięcia. Na kruchym spodzie rozsmaruj powidła śliwkowe, następnie masę figową i udekoruj bakaliami oraz pokruszoną białą czekoladą.
Thermomix przepisy - szybkie i zdrowe gotowanie
Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko!