Newsello.pl

Wiosenno-świąteczne inspiracje od marki Herbapol

Nowa pora roku to nie tylko przyroda budząca się do życia, ale także nadchodzące święta wielkanocne – czas gotowania i wypieków.
Wiosenno-świąteczne inspiracje od marki Herbapol
Wiosenno-świąteczne inspiracje od marki Herbapol

W wiosennej kuchni marki Herbapol potrawy zyskują  lekki i owocowy smak dzięki produktom stworzonym z najlepszych owoców z polskich sadów. Wypróbujcie wyselekcjonowane przepisy autorstwa mistrza kuchni i ambasadora marki, Tomka Jakubiaka. Smakowite potrawy będą doskonałym uzupełnieniem pięknych chwil, spędzonych w gronie bliskich!

Pasztet z konfiturą wiśniową

Składniki:
1 kg wątróbki drobiowej
1 słoik Konfitury Wiśnia nadwiślanka Herbapol
5 główek cebuli
330 ml słodkiej śmietany 30% tłuszczu
4 jajka
150 g bułki tartej
2 łyżki miodu płynnego
sól, pieprz, majeranek
olej do smażenia
500 ml mleka do namoczenia wątróbki

Przygotowanie:
Wątróbkę umyj i mocz przez około 2 godziny w mleku. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na małym ogniu, aż nabierze złotego koloru. Wątróbkę odsącz z mleka, przelej zimną wodą i usmaż na patelni
z olejem, a następnie zmiel ją na gładką masę. Do wątróbki dodaj jajka, bułkę tartą, konfiturę, śmietanę, cebulę, miód i przyprawy. Masę przełóż do keksówki. Piecz w temperaturze 170 stopni przez 40 – 45 minut.   

Mazurek figowy

Składniki:
1 słoik Powideł Węgierkowych Herbapol
bakalie i biała czekolada do ozdoby

Ciasto kruche:
250 g mąki krupczatki
150 g masła
2 łyżki cukru pudru
3 żółtka

Masa:
1 litr mleka 3,2% tłuszczu
300 g cukru
250 g fig suszonych
1 łyżka masła

Przygotowanie:
Mąkę posiekaj z masłem i cukrem, a następnie dodaj żółtka. Zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą
i włóż do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez 10 minut. Przygotuj masę: mleko gotuj z cukrem, a gdy zacznie gęstnieć dodaj drobno posiekane figi i masło. Całość zagotuj i zostaw do przestygnięcia. Na kruchym spodzie rozsmaruj powidła śliwkowe, następnie masę figową i udekoruj bakaliami oraz pokruszoną białą czekoladą.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również