Newsello.pl

Warzywa, które warto jeść we wrześniu - przepisy

Wrzesień to idealny czas na zakupy w pobliskim warzywniaku: dojrzałe papryki, soczyste pomidory, świeże pory, brokuły i bakłażany – wszystko to czeka na nas i na nasze kulinarne pomysły.
Gulasz z fasolką szparagową i warzywami
Gulasz z fasolką szparagową i warzywami

Cukinia
Cukinia jest wyjątkowo uniwersalnym warzywem. Można ją wykorzystać do przygotowania zup, sosów, jako dodatek do mięs czy sałatek. Sezon na cukinię trwa przez całe wakacje, jednak dopiero pod koniec jej ceny zdecydowanie spadają. Wrzesień więc to idealny moment, by wykorzystać ją w kuchni, na przykład do przygotowania zimowych przetworów.

- Cukinia to warzywo, które do Polski przywędrowało z Włoch. Występuje w kilku wariantach, najpopularniejsza jest cukinia zielona. Znakomicie smakuje jako składnik wielu dań, takich jak ratatouille, leczo, zapiekanka czy gulasz. Ja uwielbiam przygotowywać z jej dodatkiem farfalle – wystarczy wykorzystać szynkę, kapary i żółty ser, by stworzyć naprawdę pyszne danie - poleca Murawski, rekomendując poniższy przepis.

Farfalle z cukinią i szynką

Składniki:
cukinia
Knorr Naturalnie smaczne – Zapiekanka makaronowa z szynką
2 łyżki kaparów
200 g startego żółtego sera
3 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni, wariantu klasycznego
200 ml śmietany 18%
200 g makaronu farfalle
200 g szynki wędzonej
1 ostra papryczka
2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:
- Rozgrzej w garnku Ramę, która zapewnia wyjątkowo łatwe przyrządzanie potraw. Podsmaż na niej cukinię, wcześniej pokrojoną w plastry. Następnie dodaj drobno siekaną paprykę chili, czosnek i szynkę. Wszystkie składniki zalej śmietaną.
- W garnku umieść kapary, 2 szklanki wody, nieugotowany makaron oraz Knorr Naturalnie smaczne, które nie tylko zagęści sos, ale również nada mu wyrazistego smaku.
- Całość zagotuj, następnie dodaj część startego żółtego sera.
- Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch posyp resztą sera.
- Piekarnik nagrzej do 200°C i wstaw do niego naczynie owinięte w folię aluminiową. Całość zapiekaj przez ok. pół godziny. Po tym czasie odwiń folię i piecz przez kolejne 5 minut. Dzięki temu ser się zarumieni.

Cukinię możemy też wykorzystać jako dodatek do makaronu z sosem pomidorowym. W tej szybkiej w przygotowaniu potrawie z pewnością wypadnie smacznie i oryginalnie:

Makaron z sosem pomidorowym i cukinią

Składniki:
250 g makaronu penne
2 cukinie
Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese
100 g startego parmezanu
świeża bazylia
1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:
- Makaron gotuj według wytycznych umieszczonych na opakowaniu. W międzyczasie zetrzyj ser i pokrój cukinię – dowolnie: w plastry lub kostkę.  
- Na łyżce oliwy podsmaż pokrojoną wcześniej cukinię, aż do jej zarumienienia się. Po tym czasie odłóż ją.
- W garnku wymieszaj 200 ml wody i Knorr Naturalnie smaczne, które nada potrawie intensywnie pomidorowego smaku. Gotuj do momentu wrzenia, następnie zmniejsz temperaturę i gotuj przez kolejne 5 minut.
- Dodaj podsmażone plastry cukinii. Gotuj całość przez kolejne 1-2 minuty. Wymieszaj makaron z przygotowanym sosem.
- Gotowe danie podawaj posypane serem i udekorowane listkami świeżej bazylii.

Warzywne rozmaitości
Piotr Murawski zachęca również do wykorzystywania innych warzyw, których w tym okresie mamy pod dostatkiem: - Zbliżająca się powoli jesień dopiero przed nami. Wrzesień to najlepszy okres na to, by wykorzystać w kuchni to, co dobrego przyniosło nam lato – wspaniałe i dojrzałe owoce, ale przede wszystkim warzywa - takie jak: bakłażany, brokuły, buraki, różnego rodzaju kapusty czy niesłusznie spychane na boczny tor ziemniaki. Kulinarnych inspiracji na pewno nam nie zabraknie!

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również