Po które warzywa warto sięgnąć w okresie powakacyjnym, a także jak najlepiej będzie je smacznie przygotować, podpowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Papryka
Połowa września to najlepsza pora na zaopatrzenie się w większe ilości papryki. Kolorowa, smaczna, a przy tym niezwykle zdrowa i niskokaloryczna. Na Węgrzech czy w Meksyku stanowi podstawę przygotowania wielu tradycyjnych dań. Jest blisko spokrewniona z bakłażanem i pomidorem. Do Europy przywędrowała już w XV wieku, jednak przez lata uznawana była jedynie za roślinę ozdobną, a nawet trującą. W zależności od gatunku posiada różnorakie właściwości. Świeża – zawiera więcej witaminy C od cytryny. Zachowuje przy tym swoje wartości pomimo duszenia czy pieczenia. Ze względu na szeroką gamę odmian, papryka może przypaść do gustu każdemu, nawet naszym najmłodszym.
- Wyjątkowość papryki – polegająca na dużym zróżnicowaniu smakowym oraz kolorystycznym, sprawia, że na jej bazie przygotować możemy wiele smacznych i oryginalnych potraw. Papryka różni się też poziomem odczuwalnej ostrości, dlatego z jej dodatkiem przyrządzić możemy dania zarówno bardziej pikantne, jak i zdecydowanie łagodne. Możemy ją faszerować, dusić, dodawać do sosów, zup czy gulaszów. Bez papryki nie obyło by się również klasyczne leczo – mówi Piotr Murawski. - By nieco urozmaicić nasz codzienny obiad, polecam przygotowanie wyjątkowego spaghetti na bazie pomidorów i papryki właśnie. Naprawdę będzie bardzo smacznie! – dodaje szef kuchni Knorr.
Spaghetti bolognese z warzywami i grzybami
Składniki:
200 g makaronu spaghetti
2 puszki krojonych pomidorów
Knorr Naturalnie smaczne – Spaghetti Bolognese
cukinia
papryka
150 g pieczarek
cebula
garść świeżej bazylii
łyżka oleju
Sposób przygotowania:
- Pokrój cukinię i paprykę w drobną kostkę, cebulę poszatkuj. Starannie opłucz pieczarki pod bieżącą wodą, osusz je i pokrój w plastry.
- Ugotuj makaron, stosując wskazówki załączone na opakowaniu, następnie go odcedź.
- W trakcie gotowania się makaronu, zarumień cebulę na łyżce rozgrzanego oleju. Następnie dodaj do niej resztę pokrojonych wcześniej warzyw. Całość smaż na dużym ogniu ok. 5-7 minut.
- Pomidory z puszki połącz z opakowaniem Knorr Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese, który nada im ziołowego posmaku. Tak przygotowany sos doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj go przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj do niego podsmażone wcześniej warzywa i całość gotuj przez 2-3 minuty.
- Makaron wymieszaj dokładnie z sosem. Gotowe danie udekoruj listkami bazylii.
Fasolka szparagowa
Żółta, a może zielona? Każda jest wyjątkowo pyszna, a przy okazji bardzo zdrowa. Wywodzi się z Ameryki Środkowej i Południowej, a do Europy przywieźli ją żeglarze hiszpańscy na przełomie XV i XVI wieku. W żółtej odmianie charakteryzuje się nieco delikatniejszym smakiem, w zielonej – nieco wyrazistszym. Zawiera potas, kwas foliowy, witaminy, a także stosunkowo dużą ilość błonnika pokarmowego. Szczególnie często przygotowywana jest na patelni, z dodatkiem bułki tartej. Szef kuchni Knorr poleca natomiast jej inne zastosowanie: - Fasolka szparagowa to warzywo, które równie dobrze sprawdzi się jako podstawa dań głównych, ale także jako dodatek, np. do sałatek. W sezonie można ją spokojnie zamrozić i w okresie zimowym przygotowywać na jej bazie wiele doskonałych potraw. Szef kuchni poleca przepis na kolorowy i aromatyczny gulasz pełen warzyw z jej dodatkiem:
Gulasz z fasolką szparagową i warzywami
Składniki:
500 g wołowiny gulaszowej
Knorr Naturalnie smaczne - Gulasz
cebula
czerwona papryka
zielona papryka
2 marchewki
250 g fasolki szparagowej
1 łyżka natki pietruszki
3 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
- Pokrój składniki: mięso i cebulę w kostkę, papryki – z wykrojonymi gniazdami nasiennymi – na kawałki, obrane marchewki w plastry, fasolkę – z odciętymi końcówkami – na połówki.
- Podsmaż mięso na łyżce rozgrzanego oleju. Kiedy zmieni barwę na brązową – odłóż je na talerz.
- Na 2 łyżkach oleju smaż warzywa na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Pamiętaj o ich starannym mieszaniu. Następnie wymieszaj 300 ml wody z Knorr naturalnie smaczne – Gulasz, które zapewni ładną barwę i dobry smak gotowej potrawy.
- Całość dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, dodaj mięso i duś całość pod przykryciem przez ok. 45 minut – do momentu zmiękczenia mięsa. Jeśli zaistnieje taka potrzeba, dolej dodatkową ilość wody.
- Gotowe danie podawaj na gorąco, udekorowane natką pietruszki.
Thermomix przepisy - szybkie i zdrowe gotowanie
Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko!