Newsello.pl

Warzywa, które warto jeść we wrześniu - przepisy

Wrzesień to idealny czas na zakupy w pobliskim warzywniaku: dojrzałe papryki, soczyste pomidory, świeże pory, brokuły i bakłażany – wszystko to czeka na nas i na nasze kulinarne pomysły.
Gulasz z fasolką szparagową i warzywami
Gulasz z fasolką szparagową i warzywami

Po które warzywa warto sięgnąć w okresie powakacyjnym, a także jak najlepiej będzie je smacznie przygotować, podpowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Papryka

Połowa września to najlepsza pora na zaopatrzenie się w większe ilości papryki. Kolorowa, smaczna, a przy tym niezwykle zdrowa i niskokaloryczna. Na Węgrzech czy w Meksyku stanowi podstawę przygotowania wielu tradycyjnych dań. Jest blisko spokrewniona z bakłażanem i pomidorem. Do Europy przywędrowała już w XV wieku, jednak przez lata uznawana była jedynie za roślinę ozdobną, a nawet trującą. W zależności od gatunku posiada różnorakie właściwości. Świeża – zawiera więcej witaminy C od cytryny. Zachowuje przy tym swoje wartości pomimo duszenia czy pieczenia. Ze względu na szeroką gamę odmian, papryka może przypaść do gustu każdemu, nawet naszym najmłodszym.

- Wyjątkowość papryki – polegająca na dużym zróżnicowaniu smakowym oraz kolorystycznym, sprawia, że na jej bazie przygotować możemy wiele smacznych i oryginalnych potraw. Papryka różni się też poziomem odczuwalnej ostrości, dlatego z jej dodatkiem przyrządzić możemy dania zarówno bardziej pikantne, jak i zdecydowanie łagodne. Możemy ją faszerować, dusić, dodawać do sosów, zup czy gulaszów. Bez papryki nie obyło by się również klasyczne leczo – mówi Piotr Murawski. - By nieco urozmaicić nasz codzienny obiad, polecam przygotowanie wyjątkowego spaghetti na bazie pomidorów i papryki właśnie. Naprawdę będzie bardzo smacznie! – dodaje szef kuchni Knorr.

Spaghetti bolognese z warzywami i grzybami

Składniki:
200 g makaronu spaghetti
2 puszki krojonych pomidorów
Knorr Naturalnie smaczne – Spaghetti Bolognese
cukinia
papryka
150 g pieczarek
cebula
garść świeżej bazylii
łyżka oleju

Sposób przygotowania:
- Pokrój cukinię i paprykę w drobną kostkę, cebulę poszatkuj. Starannie opłucz pieczarki pod bieżącą wodą, osusz je i pokrój w plastry.
- Ugotuj makaron, stosując wskazówki załączone na opakowaniu, następnie go odcedź.
- W trakcie gotowania się makaronu, zarumień cebulę na łyżce rozgrzanego oleju. Następnie dodaj do niej resztę pokrojonych wcześniej warzyw. Całość smaż na dużym ogniu ok. 5-7 minut.
- Pomidory z puszki połącz z opakowaniem Knorr Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese, który nada im ziołowego posmaku. Tak przygotowany sos doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj go przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj do niego podsmażone wcześniej warzywa i całość gotuj przez 2-3 minuty.
- Makaron wymieszaj dokładnie z sosem. Gotowe danie udekoruj listkami bazylii.

Fasolka szparagowa
Żółta, a może zielona? Każda jest wyjątkowo pyszna, a przy okazji bardzo zdrowa. Wywodzi się z Ameryki Środkowej i Południowej, a do Europy przywieźli ją żeglarze hiszpańscy na przełomie XV i XVI wieku. W żółtej odmianie charakteryzuje się nieco delikatniejszym smakiem, w zielonej – nieco wyrazistszym. Zawiera potas, kwas foliowy, witaminy, a także stosunkowo dużą ilość błonnika pokarmowego. Szczególnie często przygotowywana jest na patelni, z dodatkiem bułki tartej. Szef kuchni Knorr poleca natomiast jej inne zastosowanie: - Fasolka szparagowa to warzywo, które równie dobrze sprawdzi się jako podstawa dań głównych, ale także jako dodatek, np. do sałatek. W sezonie można ją spokojnie zamrozić i w okresie zimowym przygotowywać na jej bazie wiele doskonałych potraw. Szef kuchni poleca przepis na kolorowy i aromatyczny gulasz pełen warzyw z jej dodatkiem:

Gulasz z fasolką szparagową i warzywami

Składniki:
500 g wołowiny gulaszowej
Knorr Naturalnie smaczne - Gulasz
cebula
czerwona papryka
zielona papryka
2 marchewki
250 g fasolki szparagowej
1 łyżka natki pietruszki
3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:
- Pokrój składniki: mięso i cebulę w kostkę, papryki – z wykrojonymi gniazdami nasiennymi – na kawałki, obrane marchewki w plastry, fasolkę – z odciętymi końcówkami – na połówki.
- Podsmaż mięso na łyżce rozgrzanego oleju. Kiedy zmieni barwę na brązową – odłóż je na talerz.
- Na 2 łyżkach oleju smaż warzywa na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Pamiętaj o ich starannym mieszaniu. Następnie wymieszaj 300 ml wody z Knorr naturalnie smaczne – Gulasz, które zapewni ładną barwę i dobry smak gotowej potrawy.
- Całość dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, dodaj mięso i duś całość pod przykryciem przez ok. 45 minut – do momentu zmiękczenia mięsa. Jeśli zaistnieje taka potrzeba, dolej dodatkową ilość wody.
- Gotowe danie podawaj na gorąco, udekorowane natką pietruszki.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również