Newsello.pl

Sałatki z grillowanymi warzywami

Liczne spotkania przy grillu wymagają od nas pewnej dozy kreatywności. Wypieczona karkówka i chrupiąca kiełbaska mogą oczywiście za każdym razem smakować tak samo dobrze, jednak warto urozmaicić je dodatkami, które równie dobrze wpiszą się w nasze menu.
Sałatka z grillowanymi warzywami
Sałatka z grillowanymi warzywami

Prosta w przygotowaniu i wyjątkowo smaczna – cukinia

Cukinia to idealna propozycja na grilla. Sezon na nią rozpoczyna się na początku wakacji i trwa do jesieni. Jest niskokaloryczna, a zawiera przy tym wiele istotnych witamin i minerałów. Wykorzystać ją możemy na wiele różnych sposobów, m. in. do przygotowania szaszłyków czy pysznej sałatki z mozzarellą i pomidorami:

Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią

Składniki:
- 3 pomidory
- 2 kulki sera mozzarella
- 1 cukinia
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka octu balsamicznego lub z czerwonego wina
- świeża bazylia (do dekoracji)

Sposób przygotowania:
Umyj dokładnie cukinię i pokrój w plastry, a następnie wrzuć na grilla - lub mocno wcześniej nagrzaną patelnię grillową - i dokładnie opiecz z każdej strony. Pomidory najpierw sparz we wrzącej wodzie, a następnie obierz ze skórki i pokrój w plasterki.

Pokrój w plastry także ser mozzarella. Ułóż na przemian na talerzu plastry pomidora, sera i cukinii. Wmieszaj z oliwą, wodą i octem balsamicznym przygotowany Sos sałatkowy włoski Knorr, który doskonale wkomponuje się w sałatkę. Tak przygotowaną sałatkę skrop na koniec sosem i udekoruj listkami bazylii.

Lekko i smacznie  – bakłażan

Grillowany bakłażan świetnie smakować może solo, w połączeniu z dipem, jak również jako dodatek do przygotowywanych mięs. By nabrać mu wyjątkowego smaku, doprawić go możemy mieszanką odpowiednio skomponowanych ziół i przypraw. Innym świetnym pomysłem może być przygotowanie prostej  sałatki na bazie sera blue oraz granatu:

Sałatka z grillowanego bakłażana

Składniki:
- 2 placki tortilli
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr
- 50 g sera blue
- 1 bakłażan
- 1 owoc granatu
- 300 g mixu sałat
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko

Sposób przygotowania:
Wykrój cztery długie paski z tortilli – o szerokości około 2 centymetrów. Posmaruj końce pasków roztrzepanym jajkiem i sklej je ze sobą. Gotowy pasek tortilli połóż krawędzią na blasze i uformuj z niego najpierw koło, a następnie serce. Całość włóż do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut, do momentu aż ciasto zrobi się sztywne.

Umyj bakłażana i pokrój w plastry o grubości centymetra, a następnie zgrilluj z dwóch stron i wyłóż na sałatę. Ułóż część oczyszczonej wcześniej sałaty na talerzu. Odetnij dolną krawędź z powstałego z tortilli serca tak, by mogło stanąć na nim pionowo. Ułóż pozostałe liście na środku serca tak, by utrzymywały je w pionie.

Na wierzchu sałaty pokrusz ser, a całość posyp ziarnami granatu. Gotową sałatkę dopraw do smaku przy pomocy Sosu sałatkowego włoskiego Knorr, który świetnie uzupełni przygotowane danie, wymieszanego z oliwą z oliwek i wodą.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również