Doskonałym pomysłem, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dań bezmięsnych, będą podpieczone i wyjątkowo pachnące – warzywa. Dzięki nim wyczarować możemy na przykład pyszną sałatkę.
Warzywa z grilla? Oczywiście! Oprócz feerii kolorów, którymi wzbogacą nasze potrawy, uzupełnią je one dodatkowo mnóstwem witamin i składników mineralnych, o których nie powinniśmy zapominać w naszej codziennej diecie. Chrupkie i pachnące, świetnie sprawdzą się podczas licznych spotkań przy ruszcie.
Oprócz tego znajdą również zastosowanie jako baza do wyśmienitych sałatek i dodatków, które w kilka chwil zaserwować będziemy mogli naszym gościom na stół.
Dużo dobrego smaku, a przy tym niewiele kalorii - szparagi
Szparagi zaliczyć możemy do grupy warzyw, które wyjątkowo dobrze odnajdą się na grillu. Są nie tylko lekkostrawne i niskokaloryczne, ale również bardzo łatwe w przygotowaniu. Występują w trzech kolorach: białym, fioletowym i zielonym, z których każdy charakteryzuje inny smak. Za ich jedyną „wadę” uznać można krótki czas, w którym dostępne są na straganach - sezon na szparagi trwa bowiem tylko kilka tygodni - począwszy od maja, do końca czerwca. By grillowane szparagi smakowały jeszcze lepiej, możemy je połączyć np. z serem cheddar:
Grillowane szparagi z cheddarem
Składniki:
- 12 szparagów
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo - ziołowego Knorr
- 1 szklanka startego sera cheddar
- Pół cytryny
- 0,2 łyżeczki soli
- pieprz
- 5 łyżek wody
- 5 łyżek oliwy
Sposób przygotowania:
Oczyść szparagi i na 3 minuty wrzuć je do wrzątku, a następnie włóż do wody wypełnionej kostkami lodu. Po chwili, wyciągnij je z wody i dokładnie odsącz.
Wymieszaj: sok z cytryny, oliwę i wodę, razem z Sosem sałatkowym koperkowo - ziołowym Knorr, który znakomicie dopełni smak gotowego dania. Pokrój pieczarki w plasterki i zalej je przygotowanym sosem.
Szparagi wrzuć na ruszt i piecz do momentu, aż ukażą się na nich ciemniejsze paski. W tym czasie wyściel pergaminem blachę i połóż na nią zgrillowane szparagi, które na koniec posyp startym wcześniej serem cheddar. Tak przygotowane danie zapiekaj do chwili, aż ser się rozpuści. Szparagi podawaj wraz z sałatką z pieczarek.
Kolorowa i soczysta - dynia
Innym warzywem, które warto przyrządzić na grillu, może być dynia, zawierająca dużo witamin i minerałów, a zwłaszcza cynku. Niskokaloryczna i pachnąca, świetnie odnajdzie się w pysznej sałatce w towarzystwie rukoli, winogron i sera brie:
Sałatka z grillowaną dynią, winogronami i serem brie
Składniki:
- 200 g dynii
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego francuskiego Knorr
- Pół opakowania rukoli
- 10 ciemnych winogron
- 100 g sera brie
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Dynię obierz, wydrąż, a następnie pokrój miąższ w długie, cienkie plastry. Nasmaruj je następnie oliwą i grilluj przez chwilę na ruszcie.
Opłucz sałatę w zimnej wodzie, dokładnie osusz i ułóż na półmisku. Wymieszaj Sos sałatkowy francuski Knorr, który doskonale uzupełni smak dania, z przygotowaną wodą oraz oliwą.
Pokrój na połówki winogrona, jak również w niedużą kostkę ser, a następnie wyłóż kawałki na sałatę. Zgrillowane plastry dyni ułóż dekoracyjnie i również ułóż na sałacie. Tak przygotowaną sałatkę polej gotowym sosem i podawaj z bagietką ziołową.
Thermomix przepisy - szybkie i zdrowe gotowanie
Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko!