Newsello.pl

Sałatka wiosenna – przepisy idealny na piknik czy grill!

Za oknami piękna pogoda, przyroda rozkwita, a co za tym idzie - przyszedł czas na wiosenne warzywa. Aurę wiosennych smaków przenieśmy więc na nasze talerze, wykorzystując odrobinę kulinarnej kreatywności i oryginalne składniki.
Sałatka wiosenna – przepisy idealny na piknik czy grill! [fot. materiały prasowe]
Sałatka wiosenna – przepisy idealny na piknik czy grill! [fot. materiały prasowe]

Wraz z piękną pogodą apetyczne zmiany zachodzą również w naszym menu, w którym zaczynają pojawiać się pierwsze nowalijki, a na talerzach coraz częściej goszczą bogate w najzdrowsze składniki, kolorowe sałatki.

To właśnie teraz mamy w końcu okazję, by sięgnąć po świeże warzywa. Nie wystarczy jednak pokroić i wymieszać ze sobą wszystkiego co mamy pod ręką – lepiej będzie zaopatrzyć się w odpowiednie wiosenne przepisy, które zagwarantują nie tylko pyszny i zbilansowany posiłek, ale też sprawią, że zaserwowane przez nas sałatki będą ozdobą każdego stołu!

Idealna sałatka na wiosnę

Niezależnie od tego, czy zaplanujemy rodzinny obiad, piknik ze znajomymi, garden party czy grill, warto na ten czas zaplanować lekkie i efektowne przekąski, jak np. sałatka z botwinki z truskawkami, serem kremowym i kiełkami. Już na pierwszy rzut oka będzie wiadomo, że to bardzo intrygujące połączenie smaków, które zainteresuje wszystkich obecnych! Nowalijki i kiełki warzyw doskonale podkreślają wiosenny klimat, truskawki dodadzą słodyczy, a kremowy ser Hochland Emmentaler będzie wyrazistym i aksamitnym akcentem pośród chrupiących warzyw oraz prażonego słonecznika. Ta oryginalna i aromatyczna sałatka, skropiona świeżym dressingiem, będzie znakomitą przekąską!

Lekka sałatka z botwinką i serem to bardzo prosty i szybki pomysł na przekąskę, kolację lub dodatek do potraw grillowych, który sprawi, że od razu poczujemy wiosnę! Jej przygotowanie zajmuje krótką chwilę, podobnie jak jej żywot... bo ta, zazwyczaj z talerza znika bardzo szybko!

Sałatka z botwinki z serem i kiełkami

Składniki:

  • ok. 150 g listków botwinki (jeśli są duże, posiekać);
  • Spora garść kiełków (np. buraka, jarmużu, rzodkiewki lub lucerny);
  • 3 łyżki ziaren słonecznika, łuskanych;
  • Szczypta soli;
  • Kilka trójkącików sera kremowego Emmentaler (dostępne w wariancie Hochland Cztery Sery w krążku);
  • 3-4 truskawki.

Dressing:

  • 2 łyżki oliwy;
  • Łyżka octu balsamicznego;
  • 1 łyżeczka miodu;
  • Świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie:

Słonecznik i sól umieszczamy na suchej patelni, rozgrzanej. Prażymy ok. minuty, często mieszając i uważając, by nieprzypalić ziaren. Odstawiamy do wystygnięcia. Do miski lub półmiska wykładamy umytą i osuszoną botwinkę, kiełki, pokrojone w ćwiartki truskawki i trójkąty sera kremowego Ementaler Hochland (można je podzielić na mniejsze). Dokładnie połączyć składniki dressingu, skropić nimi sałatkę, całość posypać słonecznikiem, podawać od razu.

Smacznego!

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Przepis na makaron ze szparagami i pieczarkami [fot. Pixabay]

Przepis na makaron ze szparagami i pieczarkami

Kulinaria
poniedziałek, 21 maja 2018, 10:52
Wraz z wiosną, przyszły do nas różne sezonowe składniki. To świetna okazja, by nieco poeksperymentować w kuchni i spróbować nowych i wyjątkowych połączeń smaku!

Zobacz również

Przepis na fit gofry!
Kulinaria
piątek, 18 maja 2018, 16:36

Poznaj przepis na fit gofry!

Gofry z bitą śmietaną i dżemem nie są najlepszymi sprzymierzeńcami...