Wraz z piękną pogodą apetyczne zmiany zachodzą również w naszym menu, w którym zaczynają pojawiać się pierwsze nowalijki, a na talerzach coraz częściej goszczą bogate w najzdrowsze składniki, kolorowe sałatki.
To właśnie teraz mamy w końcu okazję, by sięgnąć po świeże warzywa. Nie wystarczy jednak pokroić i wymieszać ze sobą wszystkiego co mamy pod ręką – lepiej będzie zaopatrzyć się w odpowiednie wiosenne przepisy, które zagwarantują nie tylko pyszny i zbilansowany posiłek, ale też sprawią, że zaserwowane przez nas sałatki będą ozdobą każdego stołu!
Idealna sałatka na wiosnę
Niezależnie od tego, czy zaplanujemy rodzinny obiad, piknik ze znajomymi, garden party czy grill, warto na ten czas zaplanować lekkie i efektowne przekąski, jak np. sałatka z botwinki z truskawkami, serem kremowym i kiełkami. Już na pierwszy rzut oka będzie wiadomo, że to bardzo intrygujące połączenie smaków, które zainteresuje wszystkich obecnych! Nowalijki i kiełki warzyw doskonale podkreślają wiosenny klimat, truskawki dodadzą słodyczy, a kremowy ser Hochland Emmentaler będzie wyrazistym i aksamitnym akcentem pośród chrupiących warzyw oraz prażonego słonecznika. Ta oryginalna i aromatyczna sałatka, skropiona świeżym dressingiem, będzie znakomitą przekąską!
Lekka sałatka z botwinką i serem to bardzo prosty i szybki pomysł na przekąskę, kolację lub dodatek do potraw grillowych, który sprawi, że od razu poczujemy wiosnę! Jej przygotowanie zajmuje krótką chwilę, podobnie jak jej żywot... bo ta, zazwyczaj z talerza znika bardzo szybko!
Sałatka z botwinki z serem i kiełkami
Składniki:
- ok. 150 g listków botwinki (jeśli są duże, posiekać);
- Spora garść kiełków (np. buraka, jarmużu, rzodkiewki lub lucerny);
- 3 łyżki ziaren słonecznika, łuskanych;
- Szczypta soli;
- Kilka trójkącików sera kremowego Emmentaler (dostępne w wariancie Hochland Cztery Sery w krążku);
- 3-4 truskawki.
Dressing:
- 2 łyżki oliwy;
- Łyżka octu balsamicznego;
- 1 łyżeczka miodu;
- Świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie:
Słonecznik i sól umieszczamy na suchej patelni, rozgrzanej. Prażymy ok. minuty, często mieszając i uważając, by nieprzypalić ziaren. Odstawiamy do wystygnięcia. Do miski lub półmiska wykładamy umytą i osuszoną botwinkę, kiełki, pokrojone w ćwiartki truskawki i trójkąty sera kremowego Ementaler Hochland (można je podzielić na mniejsze). Dokładnie połączyć składniki dressingu, skropić nimi sałatkę, całość posypać słonecznikiem, podawać od razu.
Smacznego!