Newsello.pl

Rozgrzewające przyprawy wyśmienicie smakują i leczą!

Poznaj ich właściwości i skorzystaj z ich bogactwa.
Grzaniec z przyprawami
Grzaniec z przyprawami

Okres jesienno-zimowy do czas wzmożonej podatności na przeziębienia. Aura jest nieprzewidywalna, występują duże wahania temperatur i nagłe załamania pogody, a układ immunologiczny zmuszony jest toczyć nieustanną walkę z wirusami i infekcjami, które tylko czekają, żeby zmusić nas do pozostania w łóżku. Recepta na chorobę jest prosta – wystarczy nie chorować. Tylko jak to zrobić?

Głównym powodem wzrostu zachorowań w okresie jesienno-zimowym jest permanentne wyziębienie organizmu, a także zmiany w codziennym funkcjonowaniu. Po wysokich, letnich temperaturach trudno nam oswoić się z myślą, że oto nadchodzą chłodniejsze dni. W efekcie często nie dobieramy swojego stroju do pogody za oknem, ta zresztą także lubi płatać figle i nagle się zmieniać. Dodatkowo, w czasie wakacji prowadzimy zdrowszy tryb życia, więcej się ruszamy, częściej sięgamy po świeże owoce i warzywa. Jesienne deszcze, niższa temperatura, przebywanie w zamkniętych pomieszczeniach, gorsze odżywianie i stres spowodowany spadkiem naturalnego światła osłabiają nasz układ odpornościowy. Ponieważ wirusy odpowiedzialne za infekcje dróg oddechowych są najaktywniejsze w niższych temperaturach, zmarznięci i przemoczeni łatwo stajemy się ich ofiarami.

Aby zapobiec przeziębieniom i wzmocnić układ odpornościowy, powinniśmy przede wszystkim unikać wychłodzenia organizmu. Poza stosownym do okoliczności strojem, warto sięgnąć także po dobrodziejstwa, które kryją się w każdej kuchni, czyli po… przyprawy. Każda babcia wie, że przyprawy nie tylko rozgrzewają i świetnie smakują, lecz dodatkowo działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie – dlatego w zimowe wieczory świetnie sprawdza się np. herbatka z malinami, a na przeziębienie nie ma nic lepszego, niż wywar z imbiru, cytryny i miodu.

Imbir ma wyjątkowy, bardzo specyficzny smak i mocny aromat. Najlepiej sprawdza się w wersji świeżej, ale także suszony ma swoje zalety. Imbir jest dość ostry a jednocześnie orzeźwiający ma właściwości rozgrzewające i poprawiające krążenie. Dodatkowo imbir może działać wspomagająco przy leczeniu infekcji a także przy wzmacnianiu odporności. Imbir może okazać się pomocny nie tylko w celach rozgrzewających ale także przy okazji problemów z trawieniem lub nawet kłopotach ze snem.

Przyprawą godną szczególnej uwagi jest także cynamon. Cynamon jest dobrze znany przez wszystkich jako niezwykle popularna przyprawa w świecie kulinariów. Nie każdy jednak ma świadomość jej licznych właściwości. Jest to jedna z najstarszych przypraw na świecie, ma działanie rozgrzewające, pomaga zwalczać infekcje, działa przeciwbakteryjnie a do tego może przyczynić się do obniżenia cholesterolu i poprawy pamięci. Cynamon jest także źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia, a do tego ma wyśmienite walory smakowe i aromatyczne, które podbijają smak wielu potraw i napojów.

Nie można także zapomnieć o wspaniałych właściwościach chilli oraz goździków. Chilli to bardzo popularna przyprawa, która nie tylko rozgrzewa, ale doskonale podkręca także przemianę materii. Chilli pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz w leczeniu infekcji. Goździki natomiast wykazują między innymi właściwości przeciwzapalne, dezynfekujące, niszczą wolne rodniki przyczyniając się do przedłużenia młodości, wspierają odporność oraz oczywiście wspaniale rozgrzewają.

Do największych sojuszników w walce z infekcjami należą goździki, cynamon, imbir, kardamon i papryka chilli – mówi Katarzyna Barwińska General Manager marki Rabenhorst – znanego producenta naturalnych soków ekologicznych, wyciskanych prosto z owoców. Nie bez powodu aromaty te kojarzą nam się właśnie z okresem jesienno-zimowym - pachną i smakują wybornie, a medycyna ludowa już dawno odkryła ich znaczenie dla budowania odporności oraz zwalczania objawów przeziębień. Owocowy grzaniec z goździkami i cynamonem, bogaty w przeciwutleniacze i witaminę C oraz naturalne właściwości antyseptyczne i rozgrzewające przypraw, będzie zdecydowanie lepszy na początek dnia niż przysłowiowa mała czarna, pod warunkiem, że nie będzie zawierał alkoholu. Mimo że grzańce często kojarzone są właśnie z napojami z dodatkiem alkoholu, istnieje bardzo wiele możliwości na przygotowanie grzańca bezalkoholowego – zdrowszego i nie wymagającego ograniczeń w spożywaniu. Takie grzańce przygotowuje się na przykład na bazie herbat lub specjalnych wieloskładnikowych mieszanek soków, wzbogaconych o wybrane przyprawy. Te ostatnie są niezwykle wartościowe dla organizmu ze względu na witaminową moc dobrze dobranych i bogatych soków wspomaganych dodatkowo mocą wartościowych przypraw. Grzańce owocowe można przygotować samemu w domu, jednak nie zawsze jesteśmy w stanie zgromadzić odpowiednią ilość składników. Dobrym rozwiązaniem jest skorzystanie z gotowych owocowych grzańców, które dostępne są na rynku. Chcąc jednak nie tylko czerpać ze smaku, ale także z bogactwa pożądanych właściwości gotowego grzańca warto wybierać produkty naturalne o sprawdzonym składzie i pochodzeniu, komponowane z prawdziwych soków tłoczonych prosto z owoców – tak jak te z naszej oferty Rabenhorst – dodaje Katarzyna Barwińska.

Rozgrzewające przyprawy możemy wykorzystywać i spożywać nie tylko przy okazji smakowania różnych grzańców. Papryka chili świetnie komponuje się także z gorącą czekoladą, a przyprawy korzenne z mlekiem i kawą. Imbir ma tak intensywny i odświeżający smak, że wystarczy zalać go wrzątkiem i uzupełnić plasterkiem cytryny - smakuje wówczas wyśmienicie.

www.rabenhorst.de

 

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również