Dzięki tej innowacyjnej technologii utrzymującej wyjątkową świeżość na dłużej żywność nie jest marnowana oraz mamy gwarancję, że przechowywane produkty zachowają aromat i smak przez długi czas.
Firma Liebherr to ekspert w dziedzinie chłodnictwa – oferujący najwyższej klasy innowacyjne rozwiązania, wyznaczający kierunki rozwoju tego segmentu urządzeń. Zaprojektowana i opatentowana przez Liebherr innowacyjna technologia BioFresh gwarantuje, że temperatura w strefie szuflad utrzymywana będzie zawsze na poziomie nieco powyżej 0 °C. Dodatkowo w każdej szufladzie chłodziarki, wyposażonej w technologię BioFresh, możliwe jest dowolne ustawienie poziomu wilgotności powietrza i dopasowanie jej do potrzeb przechowywanych produktów. Wybierając wysoką wilgotność, idealną np. dla marchewki czy groszku lub ciasta ze śliwkami, stworzymy klimat HydroSafe. W tym samym czasie, w drugiej szufladzie możliwe jest ustawienie niskiej wilgotności powietrza DrySafe, tworzącej idealny klimat dla mięsa oraz ryb. W wybranych modelach Liebherr, m.in. SBSes 7165 dostępna jest również technologia BioFresh Plus, która zapewnia jeszcze większą elastyczność wyboru klimatu. Strefa ta wyposażona została w niezależny system pozwalający na ustawienie temperatury w zakresie od -2 °C (idealny klimat dla ryb i owoców morza) do +6 °C (idealny klimat np. dla owoców tropikalnych).
Właściwe przechowywanie żywności jest niezwykle ważne przede wszystkim dla naszego zdrowia. W trosce o nie, a także ze względu na problem marnowania żywności, warto wprowadzić w życie zasady dobrego klimatu dla produktów spożywczych proponowane przez firmę Liebherr. Dzięki nim można lepiej zaplanować zakupy, przyrządzić pełnowartościowe potrawy, a także bez obaw przygotować wspaniałe dania dzień a nawet dwa wcześniej. Technologia BioFresh pozwala, bowiem na zachowanie walorów odżywczych produktów na dłużej i pełne wykorzystanie naszych zapasów.
Zaplanujmy zatem prawidłowe wykonanie poszczególnych czynności i wykorzystajmy przy tym innowacje zastosowane w chłodziarko-zamrażarkach Liebherr, aby mieć pewność, że przechowywana w nich żywność będzie smaczna, świeża i wartościowa. Technologia BioFresh to tylko jedna z wielu, wybranych z oferty eksperta w dziedzinie chłodnictwa. Tym razem jej twórca wychodzi z propozycją niebanalnych przekąsek skomponowanych z polskich, sezonowych owoców. Potrawy po przygotowaniu i przechowaniu w chłodziarko-zamrażarce Liebherr, nawet przez kilka dni, będą idealnie nadawać się na drugie śniadanie lub słodki podwieczorek dla każdego członka rodziny.
Przepis na pancakes z musem gruszkowym i płatkami migdałów
Składniki:
Pancakes:
• 1 i ¼ szklanki mąki pszennej
• 1 jajko
• 1 i ¼ szklanki maślanki
• ¼ szklanki cukru pudru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• oliwa do smażenia
• garść migdałowych płatków
Mus:
• 2 gruszki
• szczypta mielonego cynamonu
• łyżeczka klarowanego masła (może być zwykłe)
• łyżka brązowego cukru
Jeśli masz już przygotowane wszystkie produkty to reszta jest kwestią paru minut. Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć i dokładnie wymieszać – a najlepiej zmiksować – do uzyskania jednolitej masy. Podane proporcje pozwolą na uzyskanie ciasta, które będzie lejące się, ale całkiem gęste – pamiętajmy, że ciasto musi być zdecydowanie gęstsze niż naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni, na bardzo niewielkiej ilości oliwy należy smażyć pojedynczo nieduże placuszki. Pancakes smażymy ok. 2 minuty z każdej strony, tak, aby się przyrumieniły. Jeśli zobaczysz, że na powierzchni zaczynają tworzyć się dziurki, czas sprawdzić jak się miewa druga strona placuszka. Przygotowanie musu: owoce kroimy na małe kawałki, w drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy klarowane masło i wrzucamy owoce do środka. Powinniśmy je smażyć na dość dużym ogniu pamiętając o intensywnym mieszaniu przez cały czas. Kiedy owoce lekko zmiękną, posypujemy je cynamonem i brązowym cukrem, nadal mieszając. Mus jest gotowy, kiedy całość zacznie się lekko rozpływać. Wystarczy teraz rozsmarować porcję musu na placuszkach, a całość posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Placek ze śliwkami
• Składniki:
• 200 g masła pokrojonego na małe kawałki
• 200 g cukru
• 1 duże opakowanie cukru waniliowego
• 3 jajka
• 200 g mąki pszennej i 50 g mąki ziemniaczanej
• 1 łyżka proszku do pieczenia
• 80 g mleka
• tyle śliwek ile zdołamy zmieścić na jednym placku
• cukier puder do posypania
Masło roztapiamy na małym ogniu i odstawiamy. Całe jajka (żółtka i białka) ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, po czym dodajemy obydwie mąki, proszek do pieczenia i mleko. Wszystko mieszamy na gładką masę – pod koniec mieszania powoli dodajemy roztopione masło.
Masę przelewamy do tortownicy (ok. 24 cm średnicy) – natłuszczonej i wysypanej bułką tartą, po czym układamy na wierzchu pokrojone na połówki i pozbawione pestek śliwki. Pieczemy placek około 40 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180°’C. Po ostygnięciu całość można posypać cukrem pudrem.
Thermomix przepisy - szybkie i zdrowe gotowanie
Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko!