Batoniki owocowo-orzechowe
Składniki tych batoników zależą od naszego gustu – możemy je zrobić z dowolnej mieszanki suszonych owoców i orzechów. My proponujemy:
• po garści:. żurawiny, rodzynek, posiekanych na drobne kawałki suszonych moreli i śliwek, rozdrobnione orzechy włoskie, macadamia i migdały.
• 1 twarde jabłko
• płynny miód np. wielokwiatowy
W misce mieszamy wszystkie suszone owoce i orzechy, po czym dodajemy posiekane na drobne kawałki jabłko. Do otrzymanej mieszanki powoli, stopniowo dolewamy miód – aż do uzyskania bardzo lepkiej, gęstej masy. Jeśli przez przypadek dolejemy zbyt wiele miodu, zagęśćmy całość dodatkową porcją owoców lub orzechów. Masę przekładamy do brytfanki lub foremki wyłożonej papierem pergaminowym i wygładzamy. Bardzo delikatnie, tak żeby nie przeciąć papieru, kroimy całość na podłużne batoniki. Z masy można też formować nieduże kuleczki. Teraz najważniejsze: masę należy osuszyć, ale orzechy łatwo przypalić – dlatego pieczemy batoniki dość długo – ok. 40 minut – ale tylko w 90 °C. Musi z nich odparować wilgoć tak abyśmy otrzymali zwarty, ale niełamiący się przysmak.
Smacznego!
Thermomix przepisy - szybkie i zdrowe gotowanie
Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko!