Newsello.pl

BioFresh – perfekcyjny klimat dla wyjątkowo długiej świeżości

Technologia BioFresh firmy Liebherr gwarantuje perfekcyjny klimat dla przechowywanych produktów – idealną temperaturę i wilgotność powietrza, w którym owoce i warzywa, mięso i ryby, a także nabiał zachowują świeżość i smak.
Liebherr
Liebherr

Batoniki owocowo-orzechowe
Składniki tych batoników zależą od naszego gustu – możemy je zrobić z dowolnej mieszanki suszonych owoców i orzechów. My proponujemy:
•    po garści:. żurawiny, rodzynek, posiekanych na drobne kawałki suszonych moreli i śliwek, rozdrobnione orzechy włoskie, macadamia i migdały.
•    1 twarde jabłko
•    płynny miód np. wielokwiatowy
W misce mieszamy wszystkie suszone owoce i orzechy, po czym dodajemy posiekane na drobne kawałki jabłko. Do otrzymanej mieszanki powoli, stopniowo dolewamy miód – aż do uzyskania bardzo lepkiej, gęstej masy. Jeśli przez przypadek dolejemy zbyt wiele miodu, zagęśćmy całość dodatkową porcją owoców lub orzechów. Masę przekładamy do brytfanki lub foremki wyłożonej papierem pergaminowym i wygładzamy. Bardzo delikatnie, tak żeby nie przeciąć papieru, kroimy całość na podłużne batoniki. Z masy można też formować nieduże kuleczki. Teraz najważniejsze: masę należy osuszyć, ale orzechy łatwo przypalić – dlatego pieczemy batoniki dość długo – ok. 40 minut – ale tylko w 90 °C. Musi z nich odparować wilgoć tak abyśmy otrzymali zwarty, ale niełamiący się przysmak.


Smacznego!

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również