Połączenie roślin znanych z cennych dla zdrowia właściwości z acerolą sprawia, że oba produkty stanowią wartościowe źródło witaminy C. To kolejne propozycje marki, które nie tylko doskonale smakują, ale też zawierają składniki wspierające funkcje naszego organizmu.
Zadbaj o siebie z Łowiczem
Dla wszystkich, którzy starają się dbać o siebie każdego dnia marka Łowicz przygotowała 2 nowe smaki dżemów 100% z owoców prozdrowotnych – Pigwowiec i Dereń. Oba powstały na bazie roślin znanych i cenionych za swoje korzystne dla zdrowia właściwości, dzięki czemu każdy z nich wspomaga konkretną funkcję organizmu. 100% z owoców Dereń z acerolą wspiera witalność, czyli naszą energię i dobre samopoczucie, a 100% z owoców Pigwowiec z acerolą - procesy antyoksydacyjne, ułatwiając walkę z wolnymi rodnikami. Połączenie roślin znanych z dobroczynnych właściwości dla zdrowia z acerolą sprawia, że produkty są wartościowym źródłem witaminy C. Są zatem doskonałym uzupełnieniem rodziny dżemów 100% z owoców wspierających nasz organizm, w których znajdują się już: pomagający zachować odporność 100% z owoców Dzika Róża, wspomagający procesy obronne organizmu 100% z owoców Czarny Bez oraz wspierający prawidłową pracę układu pokarmowego 100% z owoców Rokitnik. Podobnie jak pozostałe produkty z tej linii, także Pigwowiec z acerolą i Dereń z acerolą zawierają tylko cukry naturalnie występujące w owocach. Wszystkie dżemy 100% z owoców prozdrowotne od Łowicza smakują doskonale. Wystarczy jedna lub dwie łyżki, aby cieszyć się ich pysznym smakiem i poczuć dobroczynną moc natury. Poniżej przedstawiamy przepisy z wykorzystaniem nowości od marki Łowicz.
Jabłkowe racuchy z dżemem Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą
Składniki (16 sztuk):
• 2 kopiaste łyżeczki dżemu Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą
• 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
• szklanka maślanki
• 2 jajka
• 2 małe, kwaśne jabłka
• 1/4 łyżeczki sody
dodatkowo:
• 6-8 łyżek dżemu Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą (po 2 na porcję)
• łyżeczka oleju kokosowego
Wykonanie:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mąkę z sodą przesiewamy do miski. Dodajemy maślankę, jajka, starte jabłka i dżem Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą. Dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni, smażymy niewielkie placuszki. W momencie, gdy zauważymy bąbelki na ich powierzchni, przewracamy je na drugą stronę. Usmażone smarujemy dżemem Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą i od razu podajemy.
Gruszki nadziewane dżemem Łowicz 100 % z owoców Pigwowiec z acerolą i serkiem mascarpone
Składniki (2 porcje):
• gruszki- 2 mniejsze szt.
• dżem Łowicz 100 % z owoców Pigwowiec z acerolą - 4 łyżeczki
• mascarpone- 200 g
• miód- 2 łyżki
• cynamon- 1 łyżeczka
• olej kokosowy- 1 łyżeczka
Wykonanie:
Gruszki przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i posmarować olejem kokosowym. Patelnię grillową rozgrzać, umieścić gruszki i smażyć 4-5 minut, aż się ładnie zarumienią. W międzyczasie przygotować cynamonowy krem – z mascarpone wymieszanego z miodem i cynamonem. Gorące gruszki wyłożyć na talerz, a w miejsce wydrążonego gniazda nasiennego umieścić po łyżce kremu i dżemu Łowicz 100 % Pigwowiec z acerolą.