Młode ziemniaczki nie tylko na obiad
Do typowo wiosennych warzyw zaliczyć możemy również młode ziemniaki. Kojarzymy je głównie z pysznym obiadem, ale równie dobrze wykorzystać je możemy do przygotowania pysznej sałatki:
Wiosenna sałatka ziemniaczana
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo - ziołowy Knorr
1 łyżka Przyprawy do karkówki Knorr
2 plastry boczku wędzonego
300 g młodych ziemniaków
150 g świeżego lub mrożonego bobu
2 cebule szalotki
1 pęczek świeżego koperku
3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Polędwiczkę wieprzową oczyść z błon i zamarynuj w Przyprawie do karkówki Knorr, która wzbogaci smak i aromat mięsa, przez przynajmniej godzinę. Następnie obsmaż przygotowane mięso i włóż na około 12 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Po upływie tego czasu, odstaw gotowe mięso do ostygnięcia (najlepiej, jeśli polędwiczka będzie lekko różowa w środku).
Ziemniaki umyj, a następnie delikatnie oskrob nożykiem. Ugotuj je w osolonej wodzie, w całości, po czym odstaw do ostygnięcia. Jeżeli wykorzystujesz świeży bób, to ugotuj go w osolonej wodzie do momentu, aż stanie się miękki. Następnie ostudź i obierz. Cebulki szalotki pokrój w piórka.
Sos sałatkowy koperkowo – ziołowy Knorr, który świetnie uzupełni pozostałe składniki sałatki, wymieszaj z odrobiną wody i oliwą, by powstała klarowna emulsja. Boczek zrumień w piekarniku lub na patelni tak, aby stał się chrupiący. Po ostygnięciu połam go na mniejsze kawałki.
Następnie posiekaj drobno koperek. Ziemniaki zostaw w całości (w przypadku jeśli uznasz, że są zbyt duże, przekrój je na pół). Dodaj szalotkę, koperek, bób oraz boczek. Całość dokładnie wymieszaj z sosem. Podawaj z plastrami mięsa oraz pieczywem.
Pomidor, ogórek i papryka w wiosennym wydaniu
Wiosną warto również pamiętać o pysznych i soczystych pomidorach, dorodnych ogórkach i kolorowych paprykach. Te popularne warzywa doskonale uzupełnią smak różnorodnych dań, w tym np. wiosennej sałatki z krewetkami.
Sałatka koktajlowa z papryką i krewetkami
Składniki:
200 g makaronu farfalle
150 g krewetek koktajlowych
1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 ogórek świeży
1 cytryna
pół pęczka koperku
5 łyżek Majonezu Hellmann's Babuni
5 łyżek Ketchupu Hellmann's Łagodny
4 łyżki wody
4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron na sposób al dente. Następnie odcedź go i skrop oliwą z oliwek. Kolorowe papryki, jak również ogórka, dokładnie umyj i drobno pokrój w kostkę. Krewetki odcedź z zalewy.
Następnie przygotuj sos. W misce połącz: Ketchup Hellmann’s Łagodny z Majonezem Babuni Hellmann's, wodą, sokiem z cytryny i zawartością opakowania sosu sałatkowego włoskiego Knorr, który wyśmienicie skomponuje się z pozostałymi składnikami. Do sosu dodaj pokrojone warzywa, makaron, krewetki i posiekany koperek. Całość delikatnie wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do mniejszych miseczek i podawaj.
Thermomix przepisy - szybkie i zdrowe gotowanie
Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko!