Newsello.pl

Przepisy na wiosenne sałatki z nowalijkami

Kiedy za oknem zaczyna robić się wreszcie coraz bardziej wiosennie, zaczynamy mieć ochotę na lżejsze dania. Szczególnie, że po długiej zimie organizm naturalnie zaczyna szukać sposobów na uzupełnienie braków witamin i składników mineralnych.
Wiosenna sałatka
Wiosenna sałatka

Młode ziemniaczki nie tylko na obiad

Do typowo wiosennych warzyw zaliczyć możemy również młode ziemniaki. Kojarzymy je głównie z pysznym obiadem, ale równie dobrze wykorzystać je możemy do przygotowania pysznej sałatki:

Wiosenna sałatka ziemniaczana

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa
1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo - ziołowy Knorr
1 łyżka Przyprawy do karkówki Knorr
2 plastry boczku wędzonego
300 g młodych ziemniaków
150 g świeżego lub mrożonego bobu
2 cebule szalotki
1 pęczek świeżego koperku
3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Polędwiczkę wieprzową oczyść z błon i zamarynuj w Przyprawie do karkówki Knorr, która wzbogaci smak i aromat mięsa, przez przynajmniej godzinę. Następnie obsmaż przygotowane mięso i włóż na około 12 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Po upływie tego czasu, odstaw gotowe mięso do ostygnięcia (najlepiej, jeśli polędwiczka będzie lekko różowa w środku).

Ziemniaki umyj, a następnie delikatnie oskrob nożykiem. Ugotuj je w osolonej wodzie, w całości, po czym odstaw do ostygnięcia. Jeżeli wykorzystujesz świeży bób, to ugotuj go w osolonej wodzie do momentu, aż stanie się miękki. Następnie ostudź i obierz. Cebulki szalotki pokrój w piórka.

Sos sałatkowy koperkowo – ziołowy Knorr, który świetnie uzupełni pozostałe składniki sałatki, wymieszaj z odrobiną wody i oliwą, by powstała klarowna emulsja. Boczek zrumień w piekarniku lub na patelni tak, aby stał się chrupiący. Po ostygnięciu połam go na mniejsze kawałki.

Następnie posiekaj drobno koperek. Ziemniaki zostaw w całości (w przypadku jeśli uznasz, że są zbyt duże, przekrój je na pół). Dodaj szalotkę, koperek, bób oraz boczek. Całość dokładnie wymieszaj z sosem. Podawaj z plastrami mięsa oraz pieczywem.

Pomidor, ogórek i papryka w wiosennym wydaniu

Wiosną warto również pamiętać o pysznych i soczystych pomidorach, dorodnych ogórkach i kolorowych paprykach. Te popularne warzywa doskonale uzupełnią smak różnorodnych dań, w tym np. wiosennej sałatki z krewetkami.

Sałatka koktajlowa z papryką i krewetkami

Składniki:

200 g makaronu farfalle
150 g krewetek koktajlowych
1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 ogórek świeży
1 cytryna
pół pęczka koperku
5 łyżek Majonezu Hellmann's Babuni
5 łyżek Ketchupu Hellmann's Łagodny
4 łyżki wody
4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron na sposób al dente. Następnie odcedź go i skrop oliwą z oliwek. Kolorowe papryki, jak również ogórka, dokładnie umyj i drobno pokrój w kostkę. Krewetki odcedź z zalewy.

Następnie przygotuj sos. W misce połącz: Ketchup Hellmann’s Łagodny z Majonezem Babuni Hellmann's, wodą, sokiem z cytryny i zawartością opakowania sosu sałatkowego włoskiego Knorr, który wyśmienicie skomponuje się z pozostałymi składnikami. Do sosu dodaj pokrojone warzywa, makaron, krewetki i posiekany koperek. Całość delikatnie wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do mniejszych miseczek i podawaj.

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Zobacz również