Świetnym sposobem na przygotowanie wiosennego posiłku mogą być sałatki. A wybór mamy - na straganach coraz więcej świeżych i dojrzałych warzyw. Czas na nowalijki!
Nowalijki to młode warzywa, które jako pierwsze pojawiają się wiosenną porą. Zaliczyć do nich możemy m.in. rzodkiewkę, sałatę, młodą marchew czy rzeżuchę. Wśród dietetyków wciąż trwa dyskusja, czy warzywa uprawiane w szklarniach mogą mieć tak samo dobre właściwości jak te, które dojrzewają w naturalnych warunkach.
- Zawartość witamin i mikroelementów warzyw szklarniowych zbliżona jest do tych uprawianych na polu. Różnica dotyczyć może jedynie obniżonej zawartości witaminy C, jak również niższej zawartości cukru. Kwestią, która może budzić wątpliwości, jest sposób nawożenia nowalijek, a właściwie jego nadmiar. Związane jest to z koniecznością uzupełniania upraw szklarniowych stosunkowo dużą ilością azotu. Powinniśmy jednak pamiętać, że we wszystkim należy zachować umiar. Dlatego jak najbardziej wskazane jest uzupełnianie swojej diety o świeże warzywa, z zachowaniem odpowiednich proporcji - nie powinniśmy traktować nowalijek jako głównego i jedynego źródła substancji odżywczych, ale raczej jako pyszny dodatek do naszej codziennej diety - mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.
Świetnym sposobem na urozmaicenie codziennych posiłków są więc sałatki, wśród których znaleźć możemy naprawdę wiele oryginalnych i smacznych przepisów.
Wiosna prosto z parapetu
By mieć pewność, że wykorzystywane przez nas w kuchni nowalijki charakteryzują się wysoką zawartością potrzebnych mikroelementów i witamin, możemy spróbować wyhodować je sami. W ten sposób, zasadzone w doniczce na parapecie pietruszka lub cebula, jak również wysypana na wilgotną ligninę rzeżucha, zazielenią się w ciągu kliku dni. A z pomocą tak wyhodowanych nowalijek przygotować możemy pyszną sałatkę:
Sałatka farfalle z tuńczykiem
Składniki:
300 gramów makaronu farfalle (kokardki)
2 opakowania Sosu sałatkowego czosnkowego Knorr
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 mała puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
100 g majonezu
1 zielona papryka
2 średniej wielkości pomidory
1 średniej wielkości czerwona cebula
2 jajka ugotowane na twardo
1 pęczek szczypiorku
1 cytryna
pieprz
2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al dente. Następnie go ostudź, skrop oliwą i przełóż do miski. Odsącz tuńczyka oraz kukurydzę z zalewy, a następnie dodaj do makaronu. Pomidory i papryki pokrój w kostkę. Pokrój też drobno szczypiorek. Ugotowane na twardo jajka rozdrobnij. Na koniec pokrój jeszcze drobno cebulę i wszystkie składniki dodaj do miski.
Sos sałatkowy czosnkowy Knorr połącz z sokiem z cytryny, majonezem oraz dwiema łyżkami gorącej wody. Gotowym sosem uzupełnij sałatkę. Całość wymieszaj delikatnie, a następnie przełóż do misek lub salaterek. Udekoruj szczypiorkiem i cząstkami jajka.
Thermomix przepisy - szybkie i zdrowe gotowanie
Można jeść zdrowo i jednocześnie gotować szybko!