W tym sezonie warto spróbować oryginalnych przepisów, bo grill to już nie tylko tradycyjne szaszłyki i karkówka. Z serami Hochland „Na gorąco!” można przygotować kreatywne i sycące pyszności! Aromatyczne, soczyste i kolorowe, przyciągną wszystkich miłośników letniej kuchni.
Dania z grilla dają prawdziwe pole do popisu fanom kulinariów. Coraz więcej sezonowych owoców i warzyw, świeże zioła, oryginalne marynaty do mięs – to bez wątpienia kuchnia pełna bogatych smaków i aromatów. Oprócz mięs i warzyw, ważnym składnikiem dań z grilla może być również… ser!
Nowość marki Hochland – sery „Na gorąco!”, doskonale sprawdzą się podczas grillowania. Pełne wyśmienitych dodatków, stworzą idealne kompozycje dla amatorów tradycyjnych, śródziemnomorskich i pikantnych smaków. Sery Hochland „Na gorąco!” dostępne są w trzech wariantach: z szynką i pieczarkami, z pomidorami i ziołami oraz z salami i chilli. Taki wybór gwarantuje moc kulinarnych przyjemności na grillu! Z pysznymi serkami wyczarujesz oryginalne burgery, tortille i przekąski, których smak zachwyci wszystkich gości grillowego party. Grube plasterki z dużą ilością dodatków, doskonale sprawdzą się podczas opiekania na ruszcie. Z Hochland „Na gorąco!” grill zamieni się w prawdziwą serową ucztę!
Autorem przepisów jest Marcin Budynek - kreator smaku, założyciel oraz właściciel Akademii Kulinarnej. Jego specjalnością jest kuchnia Polska w nowatorskim wydaniu. Inspiracje czerpie z bogactwa natury, dlatego też często w swojej kuchni wykorzystuje produkty regionalne.
Grillowana tortilla z serem Hochland Na Gorąco! z salami i chilli oraz z awokado i czerwoną cebulą
Składniki:
tortilla 4 szt.
ser Hochland Na gorąco! z salami i chilli 8 plastrów
miękkie awokado 1 szt.
czerwona cebula 1 szt.
sałata rzymska
kwaśna śmietana
Sposób wykonania:
Tortille smarujemy kwaśną śmietaną, układamy na niej plasterki sera Hochland Na Gorąco!, pocięte w paski awokado, czerwoną cebulę oraz liście sałaty. Zawijamy krawędzie tortilli i formujemy roladkę, gotową tortille owijamy folią aluminiową i grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu po ok. 3 min z każdej strony. Opcjonalnie możemy dodać franfurterki lub kabanosy.
Grillowane plastry sera Hochland Na Gorąco! we wstążkach cukinii z grillowaną kiełbasą
Składniki 4 osoby:
ser Hochland Na Gorąco! z pomidorami i ziołami 8 plasterków
cukinia duża 1 szt.
kiełbasa 4 szt.
miód 10 g
musztarda 10 g
olej 30 g
gałązki rozmarynu 8 szt.
słodka papryka wędzona
Sposób przygotowania:
Obieraczką do warzyw wycinamy wstążki z cukinii i wkładamy je na 2-3 min do gorącej wody, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Wstążkami cukinii owijamy plastry sera. Z musztardy, oleju i miodu robimy glazurę, którą smarujemy cukinię, następnie rumienimy na grillu. Kiełbasę nacinamy wzdłuż, na kształt grzebienia. Wzdłuż kiełbaski wbijamy gałązki rozmarynu i posypujemy wędzoną papryką, tak przygotowaną kiełbasę grillujemy. Na gotowe kiełbaski układamy plaster sera Hochland Na Gorąco! owinięty w cukinie w miodowo - musztardowej glazurze. Ser możemy zapiec również na cukinii.