Newsello.pl

Przepis na rozpalającą zmysły tartę brzoskwiniową z ricottą

Są takie ciasta, które zaczynamy smakować jeszcze w trakcie jego przygotowania – prześledź historię ciasta atakującego wszystkie zmysły i dowiedz się, jak je przygotować!
Przepis na rozpalającą zmysły tartę brzoskwiniową z ricottą [fot. materiały prasowe / Łowicz]
Przepis na rozpalającą zmysły tartę brzoskwiniową z ricottą [fot. materiały prasowe / Łowicz]

Desery mają to do siebie, że pobudzają wiele zmysłów – najpierw zapach – kiedy wypieki jeszcze są w trakcie przygotowania, a następnie wzrok, kiedy pojawiają się na stole. Wówczas możemy podziewać kolory, kompozycje i zestawienie różnych, starannie dobranych dekoracji. 

Wreszcie, po dłużacych się chwilach czekania, trafiają do zmysłu smaku. Wtedy właśnie, doskonale skomponowane składniki sprawią, że odprężamy się – w milczeniu i zachwycie nad deserem, którym będziemy się w najbliższych minutach delektować.

Jednym z ciast, które zacznie zachwycać jeszcze przed podaniem jest oryginalna tarta z ricottą, brzoskwinią oraz czekodżemem Łowicz. Deser oprócz tego, że smakuje wybornie, to z pewnością będzie efektownym zwieńczeniem obiadu w gronie najbliższych. 

Tarta brzoskwiniowa z ricottą

Składniki:

  • Czekodżem Łowicz Brzoskwinia z belgijską czekoladą;
  • 100 g masła;
  • 100 g mąki pszennej;
  • 50 g mąki krupczatki;
  • 250 g ricotty;
  • 1 łyżka śmietany;
  • 1 duża brzoskwinia;
  • 1 jajko;
  • 1 żółtko.

Wykonanie:

  1. Zacznij od przesiania obydwu mąk, po czym posiekaj je razem z masłem.
  2. Dodaj do nich śmietanę i żółtko jajka, po czym zagnieć całość na gładkie ciasto.
  3. Włóż ciasto do lodówki na 30 minut.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  5. Zmiksuj ricottę i jajko.
  6. Umyj, obierz i pokrój brzoskwinie. Nie zapomnij wyrzucić pestki!
  7. Wyjmij ciasto z lodówki, po czym rozwałkuj je na ok. 2-3 mm.
  8. Na środek placka nałóż ricottę, a na nią czekodżem Łowicz Brzoskwinia z belgijską czekoladą, zostawiając wolny ok. 1 cm margines ciasta, który później zawiń do środka.
  9. Ułóż na nadzieniu pokrojoną brzoskwinię.
  10. Przełóż tartę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach. Gotowe!

Smacznego!

Tagi

Komentarze

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treścia zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwe lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Warto przeczytać

Makarony Lubella

Makarony Lubella – najlepsze ze zboża

Kulinaria
wtorek, 09 października 2018, 14:09
Trwa kolejna odsłona telewizyjnej kampanii prezentującej "Najlepsze ze zboża". Spot przedstawia makarony Lubella, które towarzyszą nam o każdej porze dnia.

Zobacz również