Każda z nas powinna znaleźć moment tylko dla siebie, chwilę poświęconą na relaks i pobudzenie zmysłów… na przykład zmysłu smaku! Lubimy sięgać po pyszne przekąski, które rozpieszczają nasze podniebienie. Idealny będzie na przykład lekki pudding kokosowy z tapioki z dodatkiem Czekodżemu Truskawka z Belgijską Czekoladą od Łowicza, który stanie się przepysznym ukoronowaniem wakacyjnych chwil.
Łowicz, czekodżem, 250g, cena około 7 zł.
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Składniki (3-6 porcji):
mleko kokosowe - 400 ml
woda - 200 ml
truskawki - 200 g
tapioka - 60 g
cukier - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 1 łyżka
czekodżem Łowicz Truskawka z Belgijską Czekoladą - 1 słoik
Wykonanie:
Tapiokę wymieszać z mleczkiem kokosowym, wodą oraz cukrem i moczyć przez około 30 minut. Namoczoną tapiokę gotować na bardzo małym ogniu- często mieszając- do miękkości, około 50 minut (czas dotyczy dużych kulek, mniejsze kulki tapioki gotują się o połowę krócej), aż ziarna staną się przeźroczyste, a następnie ostudzić. W międzyczasie truskawki pokroić na małe kawałki. Na dno pucharka wylewać kolejno warstwy czekodżemu, tapioki, truskawek, tapioki. Na wierzch dodać dwie łyżeczki czekodżemu.