Jest najpopularniejszym daniem na świecie, a w ubiegłym roku została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO jako niematerialne dobro kultury... Pizza! Uwielbiają ją niemal wszyscy – od najmłodszych po najstarszych – niezależnie od tego, czy jemy ją w restauracji w Neapolu czy w polskich pizzeriach, które coraz częściej dotrzymują kroku włoskim... a przecież aromatyczną pizzę możemy przygotować również sami w domu! Najlepsi kucharze zgodnie potwierdzają, że sekretem dobrego ciasta jest wybór odpowiedniej mąki. W linii „Domowa Piekarnia” od Młyn Jaczkowice znajdziemy specjalną mąkę do pizzy, z którą przygotujemy pachnące danie rodem ze słonecznej Italii.
Włoską kuchnię wyróżnia minimalizm i użycie małej ilości składników najwyższej jakości. Spód pizzy jest jej wizytówką – powinien być wypieczony tak, by trzymany za brzegi nie opadał pod ciężarem składników, a po zastukaniu palcem wydawał dźwięk zbliżony do świeżo upieczonego bochenka.
Mąka do zadań specjalnych
W zależności od doboru składników, pizzę powinno się piec od 10 do 15 minut. Dobra mąka pozwala wydobyć w tym czasie najlepsze walory smakowe, a zatem – chrupiący spód i miękkość w środku. Linia „Domowa Piekarnia” od Młyna Jaczkowice to rozwiązanie dla amatorów kuchni, którzy cenią sobie głębię smaku. Mąkę na pizzę charakteryzuje wysoki stopień rozdrobnienia, przez co ciasto zyskuje lekkości. Wypieki do których się jej używa są bardziej delikatne.
W Polsce nadal jesteśmy podzieleni na fanów puszystego, drożdżowego placka i zwolenników cienkiej, włoskiej Margherity. Niezależnie od tego, jaką pizzę chcemy uzyskać, mąka stanowi jej najważniejszy składnik. Dobre ciasto, nawet chrupkie, powinno zachować optymalny poziom wilgoci w środku, żeby nie być za suche. Powinniśmy też pamiętać, że dobrze przygotowana pizza nie może nasiąknąć sosem pomidorowym, ponieważ miękki placek nie utrzyma ciężaru składników.
Jeden produkt – wiele możliwości
Samo ciasto na pizzę, jeśli jest dobrze przygotowane, może stać się podstawą wielu innych dań. Warto z niego przygotować na przykład focaccię z ziołami i oliwą, flammkuchen – niemiecki placek z cebulą i boczkiem lub aromatyczne pieczywo o wyrazistym smaku. Podane z czosnkowym masłem zachwyci gości i będzie idealnym dodatkiem do innych przekąsek. Mąka na pizzę z Młyna Jaczkowice pomoże nam uzyskać ciasto, które sprawdzi się w przypadku wszystkich przepisów wymagających niezawodności.
Mąka na pizzę od Młyna Jaczkowice ma biały, jednolity kolor, bez dodatkowych smug. Pachnie zmielonym zbożem i da się w niej wyczuć żadnych obcych aromatów, dzięki czemu możemy się w pełni cieszyć głębią smaku przygotowywanych potraw.
„Domowa Piekarnia” Mąka na Pizzę
- MŁYN JACZKOWICE
- P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o.
- Dystrybutor: P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o.
- Cena: ok. 3 zł brutto
fot. materiały prasowe – Młyn Jaczkowice
Wartość odżywcza w 100 g produktu | Mąka na pizzę |
Wartość energetyczna | 1452 kJ / 347 kcal |
Tłuszcz | 1,3 g |
W tym: kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
Węglowodany | 71,4 g |
W tym: cukry | 0,4 g |
Błonnik | 1,5 g |
Białko | 12,3 g |
Sól | 0,005 g |
Przepis na udaną pizzę
Składniki:
- 500 g Mąki na Pizzę „Domowa Piekarnia”;
- 300 ml chłodnej wody;
- 10 g świeżych drożdży;
- 12 ml oleju (2 łyżki stołowe);
- 12 g soli (2 łyżeczki);
- 3 g cukru (1 płaska łyżeczka).
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać do miski (można odebrać 1 łyżkę na podsypanie) i wymieszać z solą. Dodać drożdże i cukier rozpuszczone w chłodnej wodzie oraz olej. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Ciasto wyrabiać kilka minut aż do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Otrzymane ciasto podzielić na porcje według uznania: 2 pizze na grubszym cieście lub 3 pizze na cienkim cieście.
Z otrzymanych porcji uformować kulki, włożyć do pojemników z przykrywką (aby ciasto nie wyschło). Teraz możesz wybrać:
- Wersja dla głodnych i niecierpliwych – Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-40 minut.
- Wersja dla ceniących profesjonalizm – Ciasto wstawić do lodówki na min. 2 godz. (max. 24 godz.). W ten sposób ciasto zostanie poddane procesowi długiej fermentacji – stanie się delikatne i nabierze bardziej intensywnego smaku!
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, starając się zachować kształt ciasta. Nie wyrabiać i nie wałkować! Delikatnie i równomiernie rozciągać ciasto we wszystkie strony, zachowując grubszy rant. Po uzyskaniu placka o pożądanej wielkości przełożyć go na blachę posypaną mąką. Nałożyć dodatki wg uznania. Nagrzać piekarnik do temp. 250˚C. Piec przez ok. 10-15 min aż brzegi i spód ciasta będą delikatnie zarumienione.
Smacznego!